OBJEVTE MADEIRU!

OBJEVTE MADEIRU! Základní informace o Madeiře. Madeira - zahrada Atlantiku - portugalské souostroví o rozloze 740 km2 se statutem autonomní oblasti. Nachází se v Atlantském oceánu asi 1000 km od portugalské pevniny, je 57 km dlouhý a 22 km široký. Žije zde 271 400 obyvatel, hlavním městem je Funchal. Jedinými obydlenými ostrovy jsou Madeira a Porto Santo s velmi rozmanitou krajinou - najdete zde zalesněné a sopečné hory, nejvyšší evropský útes, endemický vavřínový les, hluboká údolí a ohromující květinové zahrady. To vše obklopeno nekonečnou modří Atlantiku. Madeira patří mezi celoročně vyhledávané turistické lokality. Světově proslulé jsou novoroční oslavy s velkolepým ohňostrojem, úchvatné scenérie, madeirské víno a nádherná flóra. Nachází se tu také sopka Pico Ruivo, vysoká 1862 m n. m. (nejvyšší hora souostroví).

Základní informace o Madeiře

Madeira - zahrada Atlantiku - portugalské souostroví o rozloze 740 km2 se statutem autonomní oblasti. Nachází se v Atlantském oceánu asi 1000 km od portugalské pevniny, je 57 km dlouhý a 22 km široký. Žije zde 271 400 obyvatel, hlavním městem je Funchal. Jedinými obydlenými ostrovy jsou Madeira a Porto Santo s velmi rozmanitou krajinou - najdete zde zalesněné a sopečné hory, nejvyšší evropský útes, endemický vavřínový les, hluboká údolí a ohromující květinové zahrady. To vše obklopeno nekonečnou modří Atlantiku.

Madeira patří mezi celoročně vyhledávané turistické lokality. Světově proslulé jsou novoroční oslavy s velkolepým ohňostrojem, úchvatné scenérie, madeirské víno a nádherná flóra. Nachází se tu také sopka Pico Ruivo, vysoká 1862 m n. m. (nejvyšší hora souostroví).

Bezpečná destinace

V současné COVID době je Madeira považována za velmi bezpečnou destinaci a je jedním z lídrů testování na přítomnost Covid. Většina zdejších firem získala označení "CLEAN&SAFE". Ostrov věčného jara - přesně vystihuje vynikající klimatické a přírodní podmínky, které Madeira celoročně nabízí. Unikátní přírodní parky, čistý oceán, neskutečné barvy květin, spousta eventů i možnost projít se přímo v lůně přírody - to je Madeira.

Funchal

Krásné hlavní město plné romantických uliček, které je domovem téměř poloviny všech obyvatel ostrova. Často je nazýván “Malým Lisabonem”. Ve městě můžete obdivovat množství krásných historických staveb, včetně městských hradeb či kostelů, jejichž vysoké věže se tyčí nad městem. Za zmínku stojí například katedrála Sé pocházející z přelomu 15. a 16 století, jejíž interiér je zdoben krásným madeirským dřevem. Další zajímavou památkou je palác São Loure ležící na pobřeží, který sloužil jako pevnost chránící městský přístav, v jehož blízkosti se nachází krásné historické centrum města.

Mezi oblíbené turistické atrakce ve městě patří také botanická zahrada sídlící ve svazích nad centrem města. Na jednom z vrcholků obklopujících město leží i významný kostel Panny Marie, v němž jsou uchovány ostatky rakousko-uherského císaře Karla I. Ke kostelu se můžete dopravit kabinovou lanovkou, cesta z něj pak může být jedinečným adrenalinovým zážitkem. Z vrcholu Monte se můžete zpět do města dopravit unikátní madeirskou atrakcí – jedinečnými dřevěnými saněmi.

Machico

Za návštěvu určitě stojí město Machico, druhé nejvýznamnější město ostrova. Právě sem připluli na lodích první Portugalci a Machico se tak stalo prvním osídleným místem Madeiry. Právě zde se nacházejí ty úplně nejstarší madeirské památky - nejstarší kostel ostrova či kapli svatého Rocha. Ve městě můžete obdivovat i menší pevnost, jejíž vznik je datován do 18. století. Velkým lákadlem je i jedna z rozlehlých písečných pláží, kterých se na ostrově nachází jen velmi málo.

Pico Ruivo

Neváhejte se vypravit na nejvyšší horu Madeiry - sopečný vrchol Pico Ruivo tyčící se do výšky 1862 metrů. Cestu k vrcholu lze absolvovat třemi způsoby. Tím prvním je 5,6 kilometrů dlouhá cesta vedoucí tunely. Dalšími dvěma způsoby jsou o něco delší cesty vedoucí přes vrcholy ležící v blízkosti Pico Ruivo. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv z těchto cest, můžete se těšit na krásné výhledy i nádhernou přírodu.

Ribeiro Frio

Přibližně 20 % povrchu ostrova pokrývají unikátní vavřínové lesy, které jsou pozůstatkem lesů, jež pokrývaly Evropu a severní Afriku v období třetihor. Lesy jsou vzhledem ke svému významu zapsány na seznamu UNESCO. Více či méně rozsáhlé vavřínové lesy můžete obdivovat v různých částech země. Tím zřejmě nejproslulejším z nich je les pokrývající kopce v okolí vesničky Ribeiro Frio. Právě zde se nachází také oblíbená vyhlídka Balcoes nabízející ty nejkrásnější výhledy na celý ostrov. Ve vesničce samotné pak sídlí zajímavá pstruží farma, která je jedním z oblíbených turistických cílů.

Levády (Levada)

Vypravit se můžete i na prohlídku zajímavých zavlažovacích kanálů zvaných levády, jejichž výstavba byla zahájena již v 16. století. Levády jsou lemovány malebnými chodníčky, po nichž se můžete procházet a vychutnávat si jedinečné výhledy, které se vám čas od času naskytnou. Součástí levád je několik vodopádů či zajímavých tunelů, které z putování po zavlažovacích kanálech činí nezapomenutelné dobrodružství.

Jeskyně São Vicente (São Vicente Caves)

Jeden z velmi zajímavých přírodních úkazů můžete najít u městečka Sao Vincente ležícím na severozápadním pobřeží ostrova. Jsou jím stejnojmenné jeskyně, které jsou veřejnosti přístupné od roku 1997 a jejichž součástí je i zajímavé etnografické muzeum vyprávějící návštěvníkům o sopečném původu ostrova. Právě v muzeu prohlídka jeskynního komplexu začíná. Poté následuje návštěva samotných lávových jeskyní, které vznikly sopečným výbuchem před více než 400 tisíci lety a jejichž interiér je zdoben kapkami lávy.

Curral das Freiras

Dalším z krásných míst je tzv. Údolí jeptišek obklopené vysokými horami. Právě zde se v 16. století ukryly místní jeptišky před piráty a propůjčily tak údolí jeho dnešní název. Přímo do údolí vede cestička, po níž se můžete vydat. Celou cestu se vám odkrývají jedinečné výhledy, které určitě stojí za vidění.

Cabo Girão

Na ostrově Madeira můžete navštívit i jeden z nejvyšších mořských útesů na světě. Je jím necelých 600 metrů vysoký útes Cabo Girão, na jehož nejvyšším bodě je umístěna turistická vyhlídka nabízející jedinečný výhled na otevřené moře i města Câmara de Lobos a Funchal. Na úpatí útesu se nacházejí menší vinice i oblíbená restaurace.

PODNEBÍ

Madeira má subtropické klima po celý rok. V létě je zde slunečno a sucho, s průměrnou teplotou 24 stupňů. Jižní pobřeží má nejvíce hodin slunečního svitu. Na severním pobřeží se vyskytuje více deštů, zejména ve vysokých horských svazích. Na podzim je teplota obvykle stálá nad 20 stupni díky čemuž je Madeira vhodná pro podzimní dovolenou na slunci. Na ostrově Porto Santo je klima spíše suché, ale nikdy není příliš horké. Je to ideální klima pro objevování ostrovů jen v tričku (ale s dobrými turistickými botami, bundou…).

JEZÍRKA

Známá přírodní jezírka vulkanického původu se nachází v oblasti Porto Moniz a Seixal. Mořská voda do nich přitéká přímo z okolního moře. Nachází se na severu ostrova a poskytují nádherné výhledy na okolní Atlantik a jeho pobřeží. Jezírka jsou přírodním úkazem, kde můžete přímo pocítit sílu přírody.

Můžete zde obdivovat bujnou vegetaci spolu s hlubokou modří vod oceánu. Bazénky jsou ojedinělým příkladem, které zde dokázala příroda vytvořit. Nezapomeňte vyzkoušet koupání jak na pláži tak i v našich přírodních jezírcích.

Zaplavte si přímo v přírodě na těchto místech:

Porto Moniz
Seixal
Sao Vicente Ponta Delgada
Sao Jorge
Faial
Porto da Cruz

GASTRONOMIE

Ochutnávat Madeiru musíte určitě i gastronomicky – místní speciality jsou skvělé - vychutnat si můžete skvělé víno, tradiční medový koláč i černou rybu z hlubin moře, mořské plže, nekvašený chléb “bolo do caco” potřený česnekem, banány se sirupem, steak z tuňáka často podávaný s omáčkou z madeirského vína, smažené přílohy z kukuřičné mouky, domácí kus-kus.
A na závěr samozřejmě čeká spousta sladkých lahůdek z čerstvého exotického ovoce, zmrzliny a karamelu.

VÍNO A KRAJKA MADEIRA

Víno Madeira oblíbené po celém světě – velmi typické, ale také velmi odlišné od všech vín, které znáte. Před jídlem se podává formou suchého aperitivu, aby se navnadil žaludek a po večeři je servírován sladší digestiv na podporu trávení. Víno má velmi specifický charakter a vůni. Jedná se o velmi silné víno s historií delší než 500 let. Madeirské víno původně alkoholizované nebylo. Až později se do něj, podobně jako do portského, začala přidávat pálenka z hroznů, která měla udržet kvalitu vína na dlouhých námořních výpravách. Během 18. století se s překvapením zjistilo, že doprava alkoholizovaného vína na dlouhé tratě ve skutečnosti prodlužuje jeho trvanlivost a nádherně prohlubuje jeho chuť. Výrobci se přesvědčili, že důvodem této zvláštnosti je tropické vedro. Koncem století tedy už zaoceánské lodě poněkud podivínsky nakládaly sudy se zrajícím vínem jako zátěž, jezdili s ním tam a zpět a po cestě víno v tropickém vedru "uvařili" co nejvíce. Stejnojmenná krajka, rozšířená po celém světě se vyrábí ručně a je spojením umění a místní tradice. Vyrábí se ručně s neskutečným důrazem na detail a kvalitu. Narazíte na ní po celé Madeiře. K její výrobě se používá len, hedvábí, bavlna a organza. V současné době se používají tradiční i moderní vzory, velmi složité k jejich vytvoření je potřeba i dvacet typů stehů. Každá ručně vyrobená krajka je nakonec opatřena značkou původu.

PŘÍRODA

Madeira má krásné a jedinečné pobřeží. Moře kolem ostrovů zahrnuje 4 mořské rezervace bohaté na mořský život (včetně velryb a delfínů). Na vodě, kolem ní a kolem ní lze provádět mnoho činností. Vydejte se do přírodních bazénů, vydejte se na výlet lodí a pozorujte velryby a delfíny, objevte podmořský svět při šnorchlování nebo potápění nebo si užijte den relaxací na pláži.

PLÁŽE

Kolem celého ostrova Madeira se nachází nespočet pláží s křišťálově čistou vodou, kde si můžete ideálně odpočinout, zaplavat si a dopřát si klid přímo v nitru přírody. Většina z nich má přímý vstup do okolního oceánu, některá jsou však velmi klidná s minimem počtu návštěvníků, máte tak skvělou šanci objevovat známé plážové kameny “calhau”. Tyto kameny, které jsou vytvořeny oblázkovým bazaltem, se nachází na většině zdejších pláží a jsou jejími typickými znaky. Tato místa jsou velmi unikátní, nenajdete je skoro nikde na světě a tak určitě doporučujeme je pořádně prozkoumat.

AKTIVITY

Bujná příroda je jednou z největších turistických atrakcí na Madeiře.
Fantastické nezapomenutelné scenérie povzbudí vaše smysly a nezáleží na tom, v jakém ročním období Madeiru navštívíte.
Ostrov nabízí vše, co si dokážete představit – úžasná přírodní zákoutí pro zklidnění nebo adrenalinové zážitky extrémních sportů. Buďte připraveni na svěží přírodu, místa plná lesů, vůně eukalyptových hájů, nepřeberné množství barevných květin, vůni čerstvého ovoce,
Objevte to pravé, co Madeira nabízí – zde nebudete jen obklopeni přírodou, zde jste její součástí.

GOLF

DALEKO OD RUCHU VELKOMĚST. Zahrajte si golf tak, jak jste si to vždy představovali – obklopeni panenskou přírodou a za ideálního počasí, z něhož se na Madeiře můžete díky golfskému proudu těšit celý rok. Všechna tři hřiště, která se na souostroví nacházejí, se proslavila výbornými podmínkami pro hráče a okouzlující krajinou s nerušeným výhledem na Atlantický oceán v celé jeho kráse. Madeira je místo, kde se golfisté mohou uchýlit během studených zimních měsíců. Golfová sezóna na Madeiře začíná v říjnu a pokračuje přes celou zimu. Podmínky jsou ideální i po celý zbytek roku, neboť teplota není nikdy příliš vysoká a ke golfu naopak přímo vybízí. Perfektně udržovaná hřiště a vstřícný personál jsou dalším důvodem, proč se hráči a jejich rodiny na Madeiru vracejí rok co rok. Při pohledu na restaurace, kde se podávají nejrůznější lahůdky, a na přívětivé bary, jež jsou tím pravý místem pro relaxaci po hře, na Vás ihned dýchne místní přátelská atmosféra a pohostinnost. Na Madeiře se golf hraje po celý rok. Rezervace hracích časů je překvapivě snadná a dá se provést buď přímo v golfových klubech, nebo prostřednictvím hotelů či cestovních kanceláří.

CANYONING

Madeira je pro provozování canyoingu skutečným rájem. Bezpočet stezek obklopených bujnou impozantní krajinou, jedinečné zážitky se nabízejí po celý rok. Pokud přijedete v létě, zajeďte si k potokům na severní straně – jsou zajímavé, protože jsou vysoko položené.
Pokud dáváte přednost zimní návštěvě Madeiry, je bezpečnější zvolit potoky na jižní straně – jejich spád je méně kolmý s mírnějšími proudy. Ať už jste jakokoliv zdatní, vždy vás tento extrémní a nezapomenutelný způsob zavede do samotného srdce ostrova.
Tento sport vyžaduje spojení fyzických sil i taktického plánování, zahrnuje poznávání řek a proudů. Budete se cítit jako obojživelníci – pomocí různých technik budete postupně překonávat překážky, lézt po skalách, skákat do tůní, slaňovat vodopády a plavat v průzračné vodě. Více ve videu zde: https://youtu.be/lFMu_39U97o.

BĚH PO STEZKÁCH

Tento způsob běhu se od běžného joggingu, který znáte, dost podstatně liší.
Na Madeiře musíte běh prostě procítit. Pokud chcete přesáhnout své limity, musíte najít to správné místo. Každá cesta je skutečnou výzvou a odměnou jsou fantastické výhledy, technicky různě náročné trasy, horské oblasti, svahy, mořské zálivy a neustálá přírodní překvapení.
Ostrov Madeira nabízí ideální podmínky pro provozování tohoto druhu sportu. Více ve videu na tomto odkaze: https://youtu.be/uF3A2ZdTRkU.

LEVÁDY A TREKKING

Jakmile navštívíte Madeiru, dozvíte se zde, že túry jsou více než jen výlet po běžných cestách. Levády – to je intenzivní outdoorový zážitek s neobyčejným kouzlem. Pro dosažení úžasných a dramatických přírodních krás, není nic lepšího než se vydat na pěší túru po kanálech nazvaných „levády“. Jedná se o zavlažovací síť kanálů, které protkávají celou Madeiru. Tyto kanály byly v minulosti vybudovány pro přesun vody ze severních svahů, kde bylo vody přebytek na jižní stranu ostrova. Fungují jednoduše – dešťovou vodu z nádrží a jezer nebo vodu z přírodních pramenů rozvádí dlouhými betonovými žlaby do potřebných částí ostrova. Celková délka levád dosahuje kolem neuvěřitelných 2 500 kilometrů (Madeira má na délku necelých 60 kilometrů). Zhruba 40 kilometrů vede tunely, průměrná nadmořská výška začátku levád je tisíc metrů. K jejich charakteristickým znakům se řadí mírné klesání, schodovité překonání velkých výškových rozdílů a hloubka až 1 metr. K největším patří Levada dos Tornos z roku 1966. Je dlouhá 106 kilometrů, pohání hydroelektrárnu a zavlažuje 100 kilometrů čtverečních půdy. Údržbové cesty podél kanálů vytvářejí hustou síť stezek ideálních pro pěší turistiku. Umožňují dostat se jednodušeji do vzdálených částí ostrova, proniknout do panenské přírody původního třetihorního pralesa Laurissilva nebo si udělat povědomí o náročném pracovním životě místních zemědělců. Více ve videu zde: https://youtu.be/LKsQl7HH6QA.

HORSKÁ KOLA

Pro nadšence jízdy na horských kolech nabízí ostrov Madeira jedinečné stezky. Každý kilometr jízdy nabízí adrenalinové zážitky! Vynikající cesty čekají na objevení, energií nabitou jízdu, ponoření do přírody. Vychutnejte si jízdu po zablácených sjezdech, horských masívech, lesními porosty a bujnými loukami. Uvidíte ostrov z úplně jiné perspektivy. Ostrov je propojen starobylými stezkami, horskými cestami, kde budete neustále ve spojení s okolní přírodou. Více ve videu zde: https://youtu.be/KsJb5_YT60U.

JEEP TOURS

Pro ty, kteří nemají energii nebo čas na objevení ostrova z horského kola, nabízíme možnost využít dopravního prostředku. Jízdou v jeepu poznáte ostrov z každé zákruty a serpentiny, čeká Vás intenzivní zážitek z jízdy. Horské oblasti a lesy Vás uchvátí, jedinečná krajina okolní přírody až po mořské pobřeží vás ohromí. Off-roadová auta získávají po celém ostrově čím dál více fanoušků.

SKALNÍ LEZENÍ

Představte si rozeklané útesy nad mořem, po kterých můžete lézt při burácení oceánu, který je přímo pod vámi. Všechny vaše smysly jsou zjitřené a zda dosáhnete vrcholu skály, je jen na vás. Tento zážitek, zintenzivněný sílou okolní přírody vás uchvátí. Pokud jste klasický skalní lezec, máte možnost si vyzkoušet úplně nové lezecké cesty. Jestliže jste začátečník, můžete tento sport vždy vyzkoušet s pomocí našich zkušených průvodců. Díky čedičovému podloží, jsou skály velmi pevné. Poznání ostrova pomocí lezení je nepřekonatelný zážitek.

SPORTOVNÍ RYBOLOV

Vítejte v „Evropském ráji“ lovu velkých ryb. Pokud hledáte nezapomenutelný zážitek ze sportovního rybolovu, tak vody v okolí Madeiry jsou tím pravým místem. Klima na ostrově je po celý rok mírné, má nádhernou ostrovní scenérii a ryby zde rostou do světových rekordů. Vzhledem k tomu, že kolem ostrova Madeira vedou migrační trasy velkých ryb, setkávají se zde v sezóně od dubna do října plachetník modrý (do 500 kg) a především tuňáci. Ve velkém počtu zde byly také chyceny další druhy, například tuňák bílý, tuňák žlutoploutvý, tuňák křídlatý, modrý žralok, kladivoun, žralok mako, delfín, barakuda, tuňák pruhovaný, plachetník, mečoun a bojovné ryby makrely Solandrová „Wahoo“. Protože Madeira je sopečný ostrov, má tu výhodu, že mořské dno klesá po krátké vzdálenosti od břehu až do hloubky téměř 1 000 metrů. To má rozhodující výhodu v tom, že k dosažení velkých rybářských revírů nejsou nutné žádné dlouhé výlety. I po opuštění přístavu můžete začít s rybařením. Porto Santo si získalo mezinárodní pověst jako prvotřídní destinace pro hlubinný rybolov. Vzhledem k velkému množství a kvalitě místních druhů tuňáků jsou tyto ostrovy ideálním místem k lovu obrovských mečounů vážících až více než 500 kg.

SURFING

Madeira je pro milovníky surfování opravdovým rájem! Díky skvělé poloze ostrova uprostřed oceánu zde narazíte na perfektní vlny, čisté a s charakteristickým „bodem zlomu“. Průměrné vlny jsou 2 m vysoká a objevují se po celý rok. Na celé Madeiře najdete spoustu atraktivních míst vhodných právě pro surfing. Vulkanické pobřeží obklopené plážemi poskytuje neskutečné výhledy, vlny nejsou přeplněné a na plážích se vyskytují cirkulační kanály, které usnadňují přístup na vlnu. Nejlepší sezóna pro surfaře na Madeiře jsou měsíce květen a září a dále také od listopadu do ledna. Podnebí je mírné v průběhu zimy i léta a teplota mořské vody se pohybuje stabilně od 18º do 24º C, což znamená, že surfovat můžete skoro po celý rok! Místa, kde se dá na Madeiře surfovat patří mezi světovou špičku. Mezinárodní surfaři je označují za „Hawai Atlantiku“. Takové ikony jako Grant ‘Twiggy’ Baker nebo Garrett McNamara jsou potenciálem místních vln u oblázkových pláží naprosto nadšeni. Ostrov Porto Santo naopak nabízí zlaté, měkké písečné pláže, kde jsou zejména pro začínající surfaře vynikající podmínky. Více ve videu zde: https://youtu.be/G92yqk9IzrI.

POTÁPĚNÍ A ŠNORCHLOVÁNÍ

Potápět se na Madeiře znamená objevit zvláštní podvodní svět. Podmořský život v Atlantiku, potápěčské lokality v různých hloubkách a jejich vynikající viditelnost z něj činí neodolatelnou činnost. S teplotou moře mezi 18 ° a 24 °C se budete moci potápět po celý rok a nebudete chtít přestat prozkoumávat naše moře. Zkušení potápěči i začátečníci mohou najít několik míst pro potápění, aniž by museli cestovat na velké vzdálenosti. Na Madeiře jsou místa, kde se můžete potápět přímo z pláže, například „Galo“, „Reis Magos“ nebo „Caniçal“. Jedním z nejvyhledávanějších míst je přírodní rezervace Garajau, která nabízí 7 míst pro potápění. Zde můžete vidět barakudy, murény, kranase, sépie, makrely, salemy (očnatce), obří sasanky a mnoho dalších. V těchto místa se objevují obří seskupení těchto ryb, která často přicházejí až do těsného kontaktu s potápěči.

POTÁPĚNÍ - V okolí Porto Santo je více než 20 míst vhodných pro potápění. Existují zde potápěčská místa pro začátečníky i zkušené potápěče. Nejoblíbenější místo pro potápění se nachází jižně od přístavu, kde se v hloubce asi 25 m nachází vrak ztroskotané lodi Madeirense. Malé ostrovy, které obklopují Porto Santo (Ilheu de Fora, Ilheu de Cima, Ilheu de Baixo ou da Cal a Ilheu de Ferro), jsou domovem jedním z nejlepších potápění na světě.

V Porto Santo je dobrá viditelnost až do hloubky 40 metrů! Nejzajímavějšími potápěčskými místy jsou umělé útesy vytvořené kolem vraku ztroskotaného v hloubce 30 metrů.

Souostroví Madeira bylo po mnoho let cestou pro cestující a nákladní lodě mezi Evropou, Afrikou a Amerikou. Některé z těchto lodí byly ztroskotány na našich ostrovech a nyní představují umělé útesy, které čekají na prozkoumání. Ostatní byly za tímto účelem úmyslně potopeny, například „Madeirense“ v roce 2000 a Corvette „General Pereira D'Eça“ v roce 2016, oba v Porto Santo. Corvette „Afonso Cerqueira“ byl potopen v roce 2018 v mořském parku Cabo Girão. Na obou ostrovech najdete několik potápěčských škol a společností specializovaných na výlety, potápěčské křty a půjčovnu veškerého vybavení.Vydejte se na potápění nebo šnorchlování do krystalických vod Madeiry. Nenechte si ujít tento skvělý zážitek na Madeiře!

PŘÍRODNÍ PARKY

Mezi největší atrakce Madeiry patří bezesporu nádherná příroda s mnoha endemickými druhy, které kombinují tropické druhy se středomořskými. Ohromí vás nekonečnou paletou barev a vůní. Přírodní park Madeira byl založen roku 1982 a je klasifikován jako biogenetická rezervace. Pokrývá až 2/3 ostrova. Unikátní kombinace flory a fauny nabízí mnohé pro poznání. Nezapomeňte navštívit přírodní rezervace Desertas a jižní souostroví Savage s unikátními hnízdišti několika druhů ptáků, vykoupejte se v mořských rezervacích Garajau, Sítio da Rocha do Navio a zajeďte si lodí na ostrov Porto Santo, které se pyšní četnými chráněnými mořskými oblastmi.
Část ostrova byla zapsána do Světového dědictví UNESCO.
Přírodní rezervace:
Garajau Parcial
Ponta Sao Lourenco
Rocha do Navio
Porto Santi oblast - chráněná mořská území
Desertas
Selvagens

LES LAURISSILVA

Naprosto unikátní zážitek si odnesete při výletu v místním vavřínovém lese (Laurissilva), který byl díky své jedinečnosti dokonce zapsán roku 1999 na seznam UNESCO a patří mezi top místa na ostrově Madeira. Vavřínový prales v minulosti pokrýval většinu Evropy a ostrov Madeira byl celý hustě zalesněný – v překladu znamená slovo Madeira dřevo. Kvůli těžbě dřeva a rozšiřování zemědělských ploch se plocha vavřínového pralesa na Madeiře zmenšila na 150 km², přesto zůstává největší svého druhu na světě. Nachází se ve výšce 700-1200 m na jižních svazích a 300-1200 m na svazích severních. Vavřínový les je tvořen kombinací tropické a středomořské vegetace, je stále vlhký, a proto vytváří pohádkovou atmosféru. Když ho pohltí mlha docela, začne být až strašidelný! Prales Laurissilva uchvacuje bujnou vegetací, údolím Rabaçal a náhorní plošinou Paúl da Serra ve výšce asi 1 300 metrů nad mořem. Horská strž v něm vytváří malá jezírka lákající v letním období k osvěžení.

PARKY A ZAHRADY

Jednou z největších madeirských atrakcí jsou květiny, endemické (původní) i exotické (dovezené z ostatních kontinentů), které se zdejšímu podnebí a místní půdě velmi rychle přizpůsobily. Tyto květiny můžete obdivovat v mnoha přírodních parcích a malebně upravených zahradách, které naplňují celý ostrov nezapomenutelnými barvami a vůní. Květiny se také často prodávají na místních trzích, u pouličních prodejců květin a specializovaných obchodech. Díky zdejšímu charakteristickému klimatu, stabilnímu v průběhu celého roku, můžete květiny obdivovat po celý rok – zejména se jedná o orchideje, strelizie, anthurie, magnólie, azalky a další. Mezi nejznámější endemické druhy patří tzv. Pýcha Madeiry (Echium candicans) a zlaté Musschia aurea. Každý rok v průběhu jarních měsíců se na Madeiře koná světoznámý Festival květin, kde můžete obdivovat neskutečnou krásu květinových aranžmá. V mnoha zdejších parcích se navíc nacházejí historická sídla a vily.
Nejkrásnější parky Madeiry:
Rui Vieira botanická zahrada
Funchal – městská zahrada
Zahrady Palheiro
Zahrada Quinta da Boa Vista
Zahrada Quinta das Cruzes
Tropické zahrady Monte Palace

FESTIVALY A EVENTY

Návštěva souostroví Madeiry je jako by vás někdo vřele objal – dovolí vám pocítit tlukot srdce a prožít skutečné pocity. Na Madeiře i ostrově Porto Santo rádi své pocity oslavujeme a proto zde můžete najít prostor pro oslavu i svých pocitů. U nás na vás čeká celý rok, kdy si můžete dovolit velkolepé oslavy – připravujeme pro vás velkou spoustu akcí, kterými si můžete báječně zpestřit běžný život. Kromě pozvánky, která samozřejmě platí i pro vaše přátele, známé i celou rodinu u nás platí přísloví. „Domov, zde je pokaždé místo pro jednoho navíc“. Na přivítanou vás uvítáme s tradičním toustem a nápojem poncha a předtím než odjedete, tak je vždy čas udělat si ještě selfie fotku s úchvatným přírodním pozadím. Vytvořte si nové vzpomínky a vezměte si je s sebou domů – navíc pro vás upečeme tradiční koláč bolo do caco, abyste si jej mohli vzít s sebou domů. Víme, že budete vzpomína na chutě, vůně a prožitky Madeiry celý život. Podívejte se na některé z událostí, které pro vás připravujeme v zemi, která získala v roce 2019 prestižní světové ocenění za top desetinaci: “World’s Leading Island Destination”.

KARNEVAL 10. – 21. ÚNORA 2021

Karneval patří mezi nejvíce nakažlivou zábavu plnou radosti! Okolnímu rytmu plném štěstí se prostě nedá uniknout, pojďte si prožít všudypřítomný třpyt, barvy a radost všude po celém souostroví Madeiry. Karneval je jedna velká párty, při které kdokoliv může být kýmkoliv a všude natrefíte jen na spokojené, usměvavé tváře. Ulice získají úplně jinou atmosféru, která přímo srší energií a rytmem hudby, která vás naprosto vtáhne. Na sobotní večer je ve Funchalu připravena ulice pro celou show, v tu chvíli se promění na skutečné podium pro sambu, tedy okolní publikum si může buď vychutnat jen pohled na okolní tanečníky nebo se samozřejmě rovnou připojit do společného populárního alegorického průvodu. Neskutečné veselí proudí z jednoho konce na druhý, celý průvod začíná na Avenida Sá Carneiro a pokračuje celou dobu až na konec Avenida do Mar, ale zde ještě nekončí, protože tuto noc se prostě domů nejde a oslava pokračuje dlouho do noci. Dokážete si vzpomenout, jak bolí břicho od smíchu nebo od pláče? To je přesně to, co můžete zažít v úterý – tzv. Mardi Gras. Vezměte si s sebou dobrou náladu a hodně smíchu, protože tradiční přehlídka něšiků (Cortejo Trapalhão) je událost, kterou si nesmíte nechat ujít. Současná satira zabalená do velkého balíku kreativity je to, co vás dokáže po několik hodin skvěle zabavit. Karnevalový kalendář je různorodý a bohatý na témata, barvy a celkovou atmosféru plnou tajemství, legrace a zaplňuje celou Madeiru, včetně vesniček. Stačí nechat se unášet na vlně radosti a smíchu a zastavit se na pár chvil na několika místech a zažít skutečnou karnevalovou show. Více ve videu zde: https://youtu.be/pYgBB5sE32Q.

KVĚTINOVÝ FESTIVAL 3. – 27. září 2020

Květinový festival symbolizuje obnovení, naději a proměnu. Kouzlo těchto tří elementů umožňuje oslavu příchodu jara. Kouzlo, které probíhá různými oblastmi souostroví Madery procítíte všude – uchvátí vás neskutečné umění naaranžovaných květin. Alegorická květinová přehlídka je největším lákadlem těchto oslav, které se vztahují k čistotě a kultivované kráse květin, které se zde představují v rozličných formacích. Skutečná péče je věnovaná publiku sledující tuto bujarou show, na které je hlavní důraz kladen právě na čerstvé květiny. Přehlídka stovek nádherných aranžérií se koná v neděli odpoledne na ulicích Avenida do Mar a Avenida Sá Carneiro. Přehlídka vás okouzlí hojností a různorodostí druhů květin, která je navíc doprovázena harmonickou hudbou s překrásnými melodiemi. Záplava květin navíc vyzařuje neskutečně jemnou vůni, která doslova uchvátí vaše smysly! Nechte se ohromit různorodostí květin, barevnou paletou jejich krásy. Ještě jsou zde i další potěšení, která si nesmíte nechat ujít! Květinový koberec, který vytváří několik umělců, zejména ten, který se nachází v centrální části ulice Avenida Arriaga, ten prostě musíte vidět. Také další výstava květin v Praça do Povo a “Zeď naděje” v Largo do Colégio nakonec vyvrcholí v obřad, který je skutečným apelem pro mír. Ani tuto událost si nenechte ujít. Více ve videu zde: https://youtu.be/GeqpT7mIByQ.

ATLANTICKÝ FESTIVAL 5. – 26. ČERVNA 2021

Začátek léta na Madeiře zahajujeme Atlantickým festivalem naplněným ohňostroji, které křižují nebe nad Funchalem v neskutečných formacích. Celá akce trvá čtyři soboty v průběhu června po sobě (8., 15., 22. a 29. června). Kombinace ohňostroje a hudby dokáže přinést ještě lepší zážitek. 20 minutová přehlídka vás přesvědčí o tom, že byste chtěli na Madeiru přijet znovu na Silvestra, kdy se zdejší ohňostrojová show dosahuje ještě větších rozměrů. Vychutnejte si podívanou na kouzelnou show nad mořem. Ponořte se plně do tohoto ojedinělého zážitku, ve kterém si procítíte spojení 4 živlů – země, vzduchu, moře a ohně! Více ve videu zde: https://youtu.be/DmyX8ciws8I.

FESTIVAL VÍNA 3. – 27. ZÁŘÍ 2020

Na zdraví! Festival vína vás zve, abyste pozvedli svou sklenku a ochutnali nektar bohů a tím pocítili tak kouzlo dlouhého a šťastného života. Pozvánka na tento festival, který je oslavou vína, obvykle přichází na konci srpna nebo na začátku měsíce září, kdy začíná doba sklizně hroznů – přímo sklízení vína je také součástí festivalu, které si můžete sami vyzkoušet. Poznejte také kouzlo a esenci našeho top vína Madeira (Vinho Madeira) – jedná se o významnou značku, která si získala stala světoznámou po celém světě, i za hranicemi Madeiry. Festival je každoročně zahájen přímo v hlavním městě Funchalu a nabízí skvělé zážitky – výstavy, festivalové dekorace, živé obrazy, které představují ukázy práce vinařů na vinicích, živou hudbu, světovou hudbu, sborové zpěvy, jazz, tradiční hudbu a představení filharmonických orchestrů. Celá akce se poté přesouvá do Estreito de Câmara de Lobos, které je centrem zemědělské produkce a místem, kde celý festival dále rozjíždí. Dvoutýdenní oslava vína vás jistě obveselí! Více ve videu zde: https://youtu.be/t2bzjPMJj4c.

COLUMBUS FESTIVAL 23. – 27. ZÁŘÍ 2020

Přijeďte navštívit festival věnovaný Kryštofu Kolumbovi a objevte bohatý a uchvacující příběh. Ne, nemusíte si nastavovat GPS, abyste našli správnou cestu. Stačí se vydat lodí přímo k ostrovu Porto Santo a užít si cestu do minulosti. Na ostrově Ilha Dourada (Zlatém ostrově) začíná příběh, který se odehrává v minulosti v době velkých objevů. Budete cestovat zpět čase až do středověku, době, ve které na ostrově žil dobrodruh Kryštov Kolumbus, v době plné tajemna. Čeká vás zde opravdu výjimečné a historicky zajímavé představení, ve kterém se dozvíte o historii Porto Santo, pokud si chcete vychutnat i další zábavu, máme pro vás připravené hudební koncerty, trhy ve stylu doby 16. století, exotické tance, tradiční hry, výstavy, pouliční představení a průvody. Radostný rej spojuje dohromady děti i dospělé oslavující způsob života 16. století. Více ve videu zde: https://youtu.be/scrCJK7tRaE.

FESTIVAL PŘÍRODY 6. – 11. ŘÍJNA 2020

Festival přírody je jedním z festivalů na Madeiře, který je určen zejména pro návštěvníky, kteří vyhledávají dobrodružství. Všechny akce se konají tzv. „od údolí až po hory a od moře až do kopců“ – a jsou určeny pro všechny milovníky přírody a sportu. Kombinace energie a adrenalinu převedené do vzrušení vám dá možnost zažít převratná dobrodružství! Zdarma si můžete vyzkoušet můžete široké množství extrémních aktivit (jsou určeny pro všechny věkové skupiny, které se konají po celém souostroví Madeira: turistika, horská kola, surfování, canyoning, …Můžete si vyzkoušet velké množství sportu. Stačí si jen jeden (nebo více) z nich vybrat a užít si to jako nikdy předtím. Užijte si tuto výzvu, která vám umožní ponořit se do nitra přírody a přinese vám odvážné a dobrodružné zážitky. Prožijte si život naplno!

PORTO SANTO

Pokud existují místa, která vypadají jako ze sna, je Porto Santo nepochybně jedním z nich. Porto Santo je nejmenší obydlený ostrov souostroví s rozlohou 42 km2, délkou pouze 11 km a šířkou pouze 6 km. Tento malý ráj se nachází pouhých 50 km od Madeiry a dlouhá a nádherná zlatá pláž pokrývá téměř celé jižní pobřeží tohoto fascinujícího ostrova. Jeho klidná, uklidňující atmosféra a proslulé terapeutické vlastnosti vždy čekají na vaše objevování a prozkoumání. Se svou ikonickou pláží má Porto Santo co nabídnout. Objevování Porto Santo znamená ponořit se do dechberoucího místa a rozmarů vln. Voda je zde příjemně teplá a průhledně čistá, dotýkání se jemného zlatavého písku vás přenese myšlenkami do světa pohody a pocitu bezstarostnosti. Klima Porto Santo je suché a stabilní, s malými teplotními výkyvy mezi ročními obdobími, takže můžete být na pláži a koupat se po celý rok. Více ve videu zde: https://youtu.be/D4O3pHlzDWs.

AKTIVITY PORTO SANTO

Pokud máte rádi památky a procházky, místní mírné počasí vám bude vyhovovat, je vhodné i pro výlety na kole, džípem nebo dokonce na koni. Pokud dáváte přednost blízkosti oceánu, můžete se vydat na klidný a pohodový výlet lodí, kde vás slunce a teplá voda zláká ke koupání. Stejně jako ostrov Madeira, tak i Porto Santo nabízí prostor k úplné relaxaci ale i čistý adrenalin v podobě řady vodních sportů a dalších aktivit.

PLÁŽ PORTO SANTO

9 km zlatavé pláže a klidné, křišťálově čisté moře s příjemnými teplotami zařadilo pláž Porto Santo na mapu rájových destinací. V soutěži „7 nejkrásnějších pláží Portugalska“ byla zvolena jako „nejlepší dunová pláž“. Avšak žádné ocenění nemůže vynahradit zážitek z návštěvy. Objevování Porto Santo znamená objevovat krajinu s rozmary vln, plavat v průhledných vodách a cítit něco, co nelze slovy popsat. Zdraví a pohoda jdou na pláži Porto Santo ruku v ruce, jejíž písky mají osvědčené terapeutické vlastnosti a strukturu, díky nimž jsou vynikající v péči o klouby, kosti a svaly. Zároveň je to ideální místo pro relaxaci. Vysoce kvalitní voda, která tento ostrov obklopuje, je také velmi charakteristická. Je známo, že pomáhá při doplňování nedostatku minerálních solí způsobených únavou a stresem a omlazuje nervový systém. I když jste v dokonalém zdravotním stavu, rozdíl určitě pocítíte. Užijte si tuto rajskou scenérii při koupání v tyrkysovém moři a nepopsatelný klid.

WELLNESS PORTO SANTO

Pro ty, kteří mají revmatické, iatrické a ortopedické problémy, představuje léčebná kvalita ostrova Porto Santo ideální destinaci pro tak trochu jiný způsob klidné dovolené. Zde jsou písek a mořská voda hlavními ingrediencemi v léčbě a terapiích nabízených v lázních a specializovaných centrech. Nechte se hýčkat jedním z mnoha přírodních ošetření thalassoterapeutického centra Porto Santo, což v řečtině znamená „mořská terapie“. Mořská voda obklopující Porto Santo se používá k léčbě díky vysokému množství stroncia, chrómu a jodu, které jsou prospěšné pro zdraví. Podobně i pramenitá voda tohoto ostrova je bohatá na základní komponenty pro blaho lidského těla. Pláž Porto Santo také vyniká svým pískem, jehož složení je obohaceno o sedimenty z korálů, mušlí a mořských ježků. Tento písek je vědecky uznávaný pro své terapeutické vlastnosti, které pomáhají při léčbě revmatických a kostních chorob a je to jeden z hlavních prvků léčby, která byla vyvinuta Centrem geomedicíny v Porto Santo. Navštivte Porto Santo a odpočiňte si při léčbě!

15. listopad, 2020