Španělsko

Místo typické vášně a živelnosti, z kterého čiší všudypřítomná energie a láska k životu – právě to je Španělsko. Roztomilé úzké uličky často sousedí s nejmodernějšími památkami, zaprášené staré hospůdky s vínem v soudku jsou jen pár kroků od roztančených diskoték. To je země kontrastů, ale také dechberoucích památek, zajímavostí a přírodních krás. Prolenošte den na krásných plážích u Středozemního moře nebo Atlantského oceánu a večer si zatančete ohnivé flamenco, které se Vám propálí přímo do srdce. Nudit se rozhodně nebudou ani milovníci sportu a aktivit, Španělsko je mimo jiné také vyhlášenou golfovou destinací.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Španělsko, oficiálním názvem Španělské království, leží na Pyrenejském poloostrově. Je z 88% ohraničeno mořem, zbývajících 12% zbývá na pozemní hranice. Sousedí na západě s Portugalskem, na severovýchodě s Andorrou a Francií, na jihu s Gibraltarem. Ke Španělsku patří i Kanárské ostrovy ležící v Atlantském oceánu a Baleáry ve Středozemním moři.
V srdci státu převažují vysoké náhorní plošiny jako Meseta León a pohoří jako Pyreneje či Sierra Nevada. Údolí najdete při pobřeží a podél toku řek. Jednou z nejvýznamnějších řek je Guadalquivir, která zavlažuje Andaluskou nížinu a tím vytváří dobré podmínky k zemědělství. Nejvyšší horou je Pico de Teide (3718 m) na ostrově Tenerife na Kanárských ostrovech, na pevninském Španělsku je to pak Mulhacén (3478 m) poblíž města Granada.

Počasí
Podnebí ve Španělsku se rozděluje do tří typů:
Kontinentální podnebí v centrálním Španělsku je charakteristické velkými rozdíly teplot mezi dnem a nocí a také nepravidelností srážek. Léta jsou teplá a slunná.
Oceánské podnebí na území od Pyrenejí k severozápadní části poloostrova přináší mírné zimy, teplá léta a vydatné srážky po celý rok. Na pobřeží se často můžeme setkat také s mlhami.
Středomořské podnebí se vyznačuje nižším množstvím srážek a velmi horkými léty, s teplotami až kolem 30 °C. Vlhkost vzduchu je díky větru z Afriky nízká, někdy s sebou vítr přináší také jemný prach.
Na kanárských ostrovech se můžete těšit na stabilní teplotu po celý rok, která s pohybuje mezi 18 – 24°C.

Historie
Španělsko se může pochlubit dlouhou historií, kromaňonský člověk zde žil před více než 40 tisíci lety. Nejznámější nástěnné malby v jeskyni Altamira pocházejí z doby před 15 tisíci lety. Iberové, podle kterých byl Pyrenejský poloostrov pojmenován (Península Ibérica) přišli asi 2 tisíce let před naším letopočtem, později je následují keltské kmeny a poté féničané, kteří zakládají obchodní kolonie a Řekové. Později se však téměř celého poloostrova zmocňují Římané, kteří zakládají nová města, stavějí cesty a šíří křesťanství. Jejich nadvláda končí až ve druhé polovině 5.století, následuje muslimská poměrně tolerantní vláda, kdy dochází k velkému rozkvětu státu a přijímání islámu. Později, po rozdrobení území na malé celky, však nabírá na síle tzv. rekonquista (neboli znovudobývání Pyrenejského poloostrova křesťany). Nejvýznamnější roli zde hrály oblasti Kastilie a Aragonu - dvě království na severu Španělska. Celé Španělsko je sjednoceno, zámořské objevy v čele s objevem Ameriky přinesly království velké bohatství, které pokračuje s využíváním kolonií v zámoří až do 18.století. Po Napoleonských válkách, které zasáhly i Španělsko, začíná postupná ztráta kolonií a celospolečenská krize. V roce 1939 vyhrává volby Franco Nero a Španělsko je až do jeho smrti v roce 1975 diktaturou. V roce 1977 se konají první demokratické volby, v roce 1978 je vyhlášena ústava, v roce 1985 pak Španělsko vstupuje do NATO a v roce 1986 do EU.

Populace
Španělsko má více než 64 milionů obyvatel a představuje pestrou směsici kultur, tradic a zvyků. Rozložení obyvatelstva je dosti nerovnoměrné. Zatímco pobřežní oblasti a ostrovy jsou velmi hustě zalidněné, centrální Španělsko je téměř pusté. Část obyvatel se hlásí ke Kataláncům, na severu země k Baskům, jejichž jazyk není příbuzný žádné evropské větvi či Galicijcům, kteří mají původ v keltských kmenech.
Ve Španělsku žije také početná kolonie Maročanů, Latinoameričanů, Afričanů černé pleti, Číňanů, Rumunů a dalších přistěhovalců, včetně několika stovek Čechů.

Jazyk
Kromě španělštiny je oficiálním jazykem také katalánština, rozšířená hlavně na severovýchodě státu, galicijština, baskičtina a aranéština. V hotelových komplexech a v Katalánsku se jistě domluvíte anglicky, v ostatních částech země a v menších městech již to tak snadné není.

Náboženství
Kromě katolíků, kterých je převážná většina (kolem 98%) zde žijí také Židé či anglikáni. Katolictví má zde velmi silné kořeny a hraje v životě obyvatel velmi důležitou roli. Každá náboženská událost je však zároveň také slavností, spojená s velkým množstvím vína, zpěvu a tance.

Ekonomika
Španělsko patří mezi vyspělé státy, důležitou roli hraje zemědělská výroba s pěstováním ovoce a zeleniny, vinné révy a oliv. Chovají se prasata, krávy a drůbež, významný je také rybolov. Z průmyslu můžeme jmenovat např. automobilový, chemický, strojírenský či potravinářský. V současné době se Španělsko řadí mezi největší výrobce automobilů v Evropě. Země je známá svými letovisky na pobřeží Středozemního moře, cestovní ruch tedy také není zanedbatelným odvětvím.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Pro vstup do Španělska Vám postačí platný občanský průkaz či pas. Při pobytu delším než 90 dnů je třeba se přihlásit na cizinecké policii.

Clo
Ze Španělska se povoluje vývoz do 5 l vína, 1,5 l lihoviny, 300 g cigaret nebo 75 doutníků, 1 kg kávy a 75 g parfému na dospělou osobu. Při zpáteční cestě je možné dovézt do ČR bezcelně předměty v celkové hodnotě do 6.000 Kč na dospělou osobu.
Je zakázáno vyvážet i dovážet zboží, které podléhá zvláštním předpisům (cizokrajné rostliny, zvířata, zbraně, starožitnosti). Španělsko podepsalo CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, kaktusy, orchideje a želvy.

Časový posun
Ve Španělsku je středoevropský čas, celoročně shodný s ČR. Na Kanárských ostrovech je o hodinu méně. I zde je zaveden letní čas.

Peníze
Ve Španělsku se od roku 2002 používají Eura, které se dělí do 100 centů. V oběhu jsou bankovky o hodnotě 5, 10, 20, 50, 100, 200 a 500 EUR a mince o hodnotě 1 EUR, 2 EUR a 1, 2, 5, 10, 20 a 50 centimů. Nejméně výhodná směna je většinou na letištích nebo v hotelových recepcích. Peníze lze vyměnit v bankách (běžná otvírací doba je 9.00– 14.00) či ve směnárnách. Bankomaty jsou běžné.

Kreditní karty
Běžné výdaje se hradí v hotovosti, kreditní karty VISA, Eurocard/Mastercard, American Express a Diners Club jsou široce akceptovány a lze jimi platit také v hotelích a půjčovnách aut. Cestovní šeky na hotovost nemění směnárny, ale pouze banky.

Oblečení
Vzhledem k většinou horkým létům se hodí bavlněné prodyšné oblečení, nezapomeňte, že některé hotelové restaurace vyžadují dress code (např. pro muže košili, pro ženy šaty). Prohlídky kostelů jsou možné pouze ve slušném oblečení (tzn. ženy zahalená ramena, muži delší kalhoty). Nezapomeňte na sandále, podle potřeby turistické boty, pokrývku hlavy, krém na opalování a sluneční brýle. Koupání a opalování „nahoře bez“ se běžně toleruje, pro nudisty je ale vyhrazeno pouze několik označených pláží.

Zdravotní péče a očkování
Není vyžadováno žádné povinné očkování. Voda z kohoutku je oficiálně pitná, pro jistotu se ale doporučuje pití balené vody.
Ve Španělsku jako zemi EU platí nárok na lékařské ošetření s Evropským průkazem zdravotního pojištění, doporučujeme se však připojistit, protože spoluúčast pacienta na lécích je poměrně vysoká (40%).
Ve všech větších městech jsou nemocnice a v menších místech stanice první pomoci. Bolesti zubů řeší Clinic dental, což jsou privátní zařízení a platí se v hotovosti. Lékárny jsou běžně otevřeny ve všední den od 9.00 do 13.30 a od 16.30 do 20.00, v sobotu od 9.00 do 13.00. Kromě toho funguje v každém středisku také pohotovostní lékárna s nepřetržitým provozem (Farmacía de Guardia) Telefonní číslo a adresa je uvedena na dveřích každé lékárny.

Elektřina
Elektrické napětí je dle evropské normy 220 V, výjimkou mohou být některé starší hotely, které mají stále ještě 125 V. Někde Vás může překvapit i jiný typ zásuvek, běžně jsou však k dostání adaptéry.

SPORT A AKTIVITY

Fotbal
Španělským národním sportem je fotbal, říká se, že fotbal je zde jako náboženství. Fotbalové kluby se mezi širokou veřejností těší obrovské oblibě a popularitě.

Golf
Španělsko je vyhlášenou golfovou zemí, kde se golf hraje na světové úrovni, a to i přesto, že golf provází Španělsko teprve od roku 1950. Podmínky jsou nejideálnější od jara do podzimu, na Kanárských ostrovech můžete hrát celý rok. Nejznámější hřiště se nachází na Costa del Sol, např. La Reserva či Almenara, ale skvělé hřiště najdete i v dalších oblastech.

Vodní sporty
Španělsko se může pyšnit výborným zázemím a širokým spektrem vodních sportů, které se dají provozovat jak na řekách, tak na moři. Vyzkoušejte vodní lyžování, windsurfing, potápění, šnorchlování či kanoistiku.

Surfing
Láká Vás vyzkoušet tento sport řízený silou přírody a dosud jste neměli dostatek odvahy? Neváhejte, pobřeží Atlantského oceánu a Kanárské ostrovy jsou k tomuto sportu jako stvořené.

Potápění
Pro milovníky podmořského života se ve Španělsku otvírá plno možností. Je zde mnoho potápěčských oblastí, od nejjednodušších až po ty složité, které vyžadují dávku zkušeností.
Potápět se můžete na pobřeží Costa Brava, Costa Blanca, na Kanárských a Baleárských ostrovech, ale také na Kantanberském pobřeží , ačkoli je chladnější a divočejší. Ideální podmínky panují také v okolí Barcelony, městečka Tossa de Mar či Blanes jsou skvělými místy.

Turismus
Procházky malebnou španělskou krajinou, které Vás zavedou od klidných středozemních pláží přes rozeklané vrcholky hor až k divokým útesům na pobřeží Atlantského oceánu Vás uchvátí. Typickou cestou, která vede územím Španělska je pouť do města Santiaga de Compostela, která má duchovní rozměr. Na pevninském území Španělska se nachází také 10 národních parků, jež jsou skutečnou pastvou pro oči. V Pyrenejích stojí za to navštívit národní park Ordesa y Monte Perdido s 900 metrů hlubokým kaňonem a řadou kaskádovitých vodopádů. Spatřit zde můžete i vzácného endemita, - orlosupa bradatého.
Nejznámějším národním parkem je Coto Doňana, ležící v deltě řeky Guadalquivir na jihozápadním pobřeží země. Je typický svými mokřinami, vřesovišti a savanami a také domovem rysů, promyk či dravých ptáků. Pro vstup je však nezbytné povolení, poté se s průvodcem můžete vydat za taji této přírodní oblasti.

Jízda na koni
Krásy španělské temperamentní krajiny se nádherně odhalují z koňského hřbetu. Po celém Španělsku je rozšířen chov koní a také projížďky na nich.

Lyžování
V zimě je Španělsko se svými horami v nadmořských výškách kolem 2000 ideální pro lyžování a zimní sporty.

Býčí zápasy
Tato národní, avšak pro mnohé rozporuplná zábava, ke Španělsku neodmyslitelně patří. Korida se většinou koná pouze u příležitosti velkých svátků či slavností. Cena vstupenek se odvíjí od vzdálenosti diváka, slunném nebo stinném místě či významnosti jednotlivých arén. Obvyklá doba trvání je kolem dvou hodin. Toreadorskou sezónu obvykle zahajují slavnosti Las Fallas, které se konají ve Valencii v polovině března. Jelikož je jen ve Španělsku při 1700 zápasech usmrceno kolem 10 tisíc býků ročně, uvažuje se o zakázání této sice symbolické, avšak krvavé zábavy.

Flamenco
Typickým tancem Španělska, který zcela charakterizuje tuto zemi, je flamenco. Kolébkou tohoto krásného a podmanivého tance je jih Španělska – temperamentní Andalusie, kde se smísily vlivy cikánské kultury se španělskou, židovskou, indickou a arabskou. Dnes jsou bohaté barevné sukně, a červené květy zabodlé do havraních vlasů tanečnic proslulé po celém světě. Tanec je doprovázen klapotem kastanět, libým zvukem kytary a hlasem plným citu zpěváka, který dá zapomenout na všechny starosti všedního dne.

Jídlo
Španělská kuchyně se dělí dle regionu, společným základem je barvitost, ale v podstatě jednoduchost. Základem je maso, nejrozšířenější přísadou pak olivový olej (nebo sádlo) a česnek. Nechybí ani ovoce a zelenina, hojně jsou využívány rajčata a brambory. Jídlo je více kořeněné a pikantní než je tomu zvykem u nás. Na pobřeží jsou běžné ryby a mořské plody. Často se stkáte s tzv. kotlíky, kdy se všechno dá do jednoho hrnce a povaří.
Velmi přepychovým pokrmem na severu v Baskicka je kokotxa, tedy maso ze spodního laloku mořské štiky. Dalším typickým jídlem je králík na lískových oříšcích, hořké čokoládě a houbách, dušený na červeném víně. Běžně se podávají také tzv. tapas, jednohubky, paella z mořských plodů či výborný kozí sýr. K dobrému jídlu patří samozřejmě i kvalitní pití a tím je ve Španělsku víno. Nejoblíbenější je tradiční sherry, avšak například bílá katalánská vína jsou také velmi kvalitní a chutná.

Regiony oblasti

Jih
Andalusie je jednou z nejatraktivnějších oblastí Španělska, která leží na jihu Pyrenejského poloostrova. Kromě velkých měst jako Sevilla, Granada a Cordoba, ve kterých se nachází řada památek maurského původu, zde najdete i mnoho dalších zajímavých míst. Na západ k portugalské hranici se táhne divočejší pobřeží Costa de la Luz, směrem na východ pak navazuje Costa del Sol s nejvýznamnějšími turistickými letovisky, oblázkovými i písčitými plážemi. V Andalusii určitě ochutnejte chiringuito - malé usmažené rybičky podávané v každém plážovém baru nebo studenou polévku gazpacho. Typické jsou také olivy plněné sýrem, mandlí či papričkou nebo tapas. Jih Španělska je pravým domovem koridy a divokého flamenca.

Střed
Srdcem Španělska je hlavní město Madrid, které se nachází přibližně ve středu země. Jeho poloha byla zvolena záměrně, od toho pomyslného středu se měří vzdálenosti k ostatním místům v zemi. Pro Madrid jsou charakteristické široké třídy s množstvím zeleně a parků. V blízkém okolí se nachází královský palác El Escorial či Toledo s malebnými uličkami. Dále na jihu se rozprostírá otevřený terén náhorní plošiny La Mancha proslavené slavným románem o Don Quijotovi. Zde jsou typickými plodinami fialový česnek, olivy a šafrán. Ochutnejte česnekovou polévku Sopa de ajo či typicky těžká dušená jídla.

Sever
Pobřeží severu jsou liduprázdné, příroda nedotčená a okouzlující. Panují tu skvělé podmínky k surfování i poznávání místního koloritu v malebných vesničkách. Oblíbená je oblast pobřeží Costa Verde, která se vyznačuje krásnými zátokami a písčitými plážemi na jinak skalnatých březích. Ochutnejte cider, který se zde vyrábí z jablek. Mentalita je spjata s keltskou kulturou Bretaně, Irska a Velké Británie.
Rázovitou oblastí je také Galicie, která leží již spíše na severozápadu země. Nejznámější je zde město Santiago de Compostela, které i dodnes hraje významnou rolu jako poutní místo. Poutní cesta, která vede z Francie do Santiaga a která s sebou přinesla velkou vlnu turismu, významně ovlivnila hospodářský a kulturní rozvoj tohoto kraje.

Západ
Na západě země se rozprostírá region Valencie, který je známý pěstováním oliv a mandloní. Na pobřeží je velmi důležitý turistický ruch, kterému nahrávají i skvělé klimatické podmínky s většinou slunečných dnů. Nelákají však jen krásné pláže, ale i zajímavá krajina pro turisty a cyklisty. Hlavním centrem regionu je okouzlující město Valencie, kde s zrodilo i typické jídlo paella – rýžový pokrm s králičím či rybím masem a mořskými plody.

Severozápad
V provincii Katalánie, která je typická nesmírně rozmanitou krajinou vysokých hor, hlubokých údolí, lesů a jezer, leží také známé město Barcelona. Právě zde najdete originální architektonická díla Antoniho Gaudího a jeho současníků, na které je město právem hrdo. Typickou ukázkou je stále nedokončená Sagrada Familia, symbol města známý z pohlednic a upomínkových předmětů. Pobřeží Katalánie tvoří pláže Costa de Brava, Costa del Maresme a Costa Dorada. Oblast se vyznačuje také velkým množstvím kulturně-historických památek.

Kanárské ostrovy
Na ostrovech „věčného jara“ si užijete nádherné procházky a prosluněné pláže bez hlučných davů turistů. Čeká na vás hřejivé slunce, azurové moře a malebné vrcholky po¬rostlé zelení, a to po celý rok. Nádherná příroda Kanárských ostrovů přímo láká k odpočinku, avšak kromě relaxace v přírodě si také můžete užít dynamiky hlavního města Las Palmas nebo si dát pověst¬nou vynikající sangrii na party v některém z jižních resortů.

Baleáry
Baleárské ostrovy s největším a nejznámějším ostrovem Mallorca jsou políbeny sluncem, pohodou a dobrou náladou. Krásné pláže ale nejsou všechno, co toto místo může nabídnout – objevte gotickou architekturu, pozůstatky římské a maurské civilizace, malebné horské vesničky a olivové háje. Místní obyvatelé se kromě cestovního ruchu živí také pěstováním skvělého vína. Pokud se chcete hlavně bavit, čeká Vás na Mallorce jedna letní party za druhou.

12. září, 2012