Seychely

Seychely jsou jedinečné, výjimečné a dechberoucí. Celkem 115 rajských ostrovů, které oplývají tyrkysovými lagunami, pohádkovými plážemi s běloskvoucím pískem a bujnou zelení, obývají mnohé druhy zvířat a rostlin, které nikde jinde na světě nenajdete. Největším lákadlem je však naprostý klid, čistota a nedotčenost tohoto nádherného světa. Místní vláda se snaží o velmi důslednou ochranu životního prostředí, důsledkem je např. to, že zde nenajdete žádnou stavbu vyšší než palma. Právě jste nalezli poklad třpytící se uprostřed Indického oceánu jako královský drahokam, stačí se jen vydat za jeho oslňující září.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Seychely je stát na stejnojmenných ostrovech v Indickém oceánu, východně od Afriky. Seychelská republika se rozkládá jižně od rovníku na 115 malých ostrovech, rozesetých v několika skupinách na ploše zhruba 1100 krát 800 km severovýchodně od Madagaskaru. Ostrovy jsou dvojího druhu – vlastní Seychelské ostrovy nebo též Vnitřní ostrovy (Mahé, Praslin, La Digue, Silhouette aj.), ležící na severovýchodě státu, jsou tvořeny masivními žulovými skalisky, zatímco ostatek souostroví, souhrnně označovaný jako Vnější ostrovy, představují ploché korálové atoly (Amiranty, Coetivy, Providence, Farquhar a Aldabra. Obydleno je 33 ostrovů, přičemž 4/5 obyvatelstva se soustřeďují na největším ostrově Mahé, kde leží i hlavní město Victoria. Na Vnějších ostrovech, které představují téměř polovinu plochy země, ale postrádají zdroje pitné vody, žijí pouze 2 % seychelského obyvatelstva.Některé z ostrovů jsou v soukromém vlastnictví.

Počasí
Podnebí je celoročně vyrovnané tropické, oceánické, s vysokým množstvím srážek (průměrně 3000 mm ročně). Nejvíce prší od prosince do února (300 – 400 mm měsíčně), nejméně v červnu a červenci (70 – 100 mm). Nejtepleji je v březnu až květnu, nejchladněji od července do září. Teplota mořské vody neklesá pod 26 °C. Moře je nejklidnější v březnu a v listopadu, větší vlny bývají v květnu a říjnu. Seychely leží mimo oblast tajfunů a jiných tropických bouří. Ideální období pro návštěvu Seychelských ostrovů je prakticky po celý rok.

Historie
Už v 10 století věděli Arabové o existenci ostrova. Seychely zůstávaly neobydlený až do počátku 16. století, kdy se sem dostali první Evropané a to byli jako většinou všude Portugalci. Ještě před nimi zde ale občas zakotvili arabští kupci při svých cestách po Asii a Africe. Ostrovy ale vzhledem k jeho odlehlosti využívali často jako skrýš piráti. První pokus využívat ostrovy učinili Francouzi, kteří počátkem 18 století odsud začali odvážet želvy k přípravě polévek a kokosové ořechy. Až v 1756 byly Seychely oficiálně prohlášeny Irským kapitánem jména "Corneille Nicolas Morphey" ve službách francouzů francozským územím. Ten nechal na Seychellech postavit "kámen konfiskace" a koloniii pojmenoval po Jean Moreau de Séchelles - ministru financí na dvoře Ludvíka XV, který finančně kryl jeho cesty. V roce 1770 z francouzské kolonie Mauricius přichází prvních 14 obyvatel se svými otroky a především otrokyněmi na Seychely. Nejctihodnější obyvatelé Seychel si zakládají na svém původu spojeném s těmito prvními přistěhovalci. Francouzské vlastnictví bylo ale trnem v oku angličanům, kteří připluly v r 1794 s tím aby převzali ostrovy do své správy. Zajímavostí je chování francouzského správce ostrovů, který dobrovolně kapituloval a slíbil věrnost Anglii. Po té co Angličané odpluly však vše odvolal a vyvěsil francouzskou vlajku. Angličané opět připluli a vše se opakovalo a to celkem 7x, než byl správce přesvědčen o opravdové nutnosti zcela dobrovolně přejít pod správu Anglie jako královská kolonie ve spojení s nedalekým Mauriciusem. Britové začali zakládat na Seychelách plantáže palem, koření a jiných tropických plodin. K práci sloužili samozřejmě otroci, ale otroctví bylo r. 1835 zrušeno.
V roce 1948 dostali obyvatelé Seychel omezené volební právo, které v r. 1968 bylo rozšířena na všechny plnoleté občany. V roce 1970 mají Seychely vlastní ústavu ale stále pod protektorátem Anglie. Úplná nezávislost byla vyhlášena v roce 1976.

Populace
Většina obyvatel Seychel jsou potomky původních francouzských osadníků a východoafričanů, dále Indů, Číňanů a Arabů; většinou hovoří seychelskou kreolštinou (seselwa), odvozenou z francouzštiny, která je oficiálním jazykem od roku 1977. Asi 10 % tvoří menšiny Indů, Malgašů a Číňanů. Naprostá většina obyvatel žije na třech ostrovech Mahé, Praslin a La Digue. Průměrný věk je 32 let, čtvrtina populace je mladší 14 let, průměrný věk dožití činí pro muže / ženy 68 / 78 let, gramotnost je 92 %. Ze 40 tisíc osob, představujících pracovní sílu, pracuje 3 % v zemědělství, 23 % v průmyslu a 74 % ve službách. Zdravotnictví i vzdělání jsou zdarma.

Ekonomie
Seychely jsou relativně bohatou zemí, jejíž ekonomika je založena na cestovním ruchu, který vytváří cca jednu třetinu hrubého domácího produktu. Počet návštěvníků za rok převyšuji asi o polovinu počet stálých obyvatel (těch je přibližně 80000). Vyváží se ryby ( zejména konzervovaný tuňák ), skořice, kopra, tabák a kokosové ořechy. Důležitým zdrojem příjmů je reexport ropných produktů. Těží se guano a sůl. Průmysl je omezen na zpracování ryb a zemědělské produkce. Zdravotnictví je na vysoké úrovni a gramotných je asi 90% dospělých obyvatel.

Jazyk
Oficiálním jazykem je kreolština, kterou ovládá 92 % obyvatel . V minulosti byla považována za jazyk nižších tříd a neměla psanou podobu. Úředním jazykem je angličtina (plyně hovoří 5% obyvatel) a francouzština. V některých hotelech se domluvíte i s němčinou a italštinou. Nyní na Mahé funguje Kreolský Institut, který podporuje kreolský jazyk a literaturu, a v říjnu se slaví Kreolský festival (Festival Kreol), přehlídka kreolské kultury.

Náboženství
Většina Seychelanů jsou římskokatolického vyznání (86.6%). Následují anglikánská (6,8%) a protestantská církev. Díky různorodosti místního obyvatelstva zde můžete potkat také Muslimy nebo Hinduisty.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Pro občana ČR je k cestě zapotřebí cestovní pas platný minimálně 3 měsíců po opuštění země. Neplatí zde vízová povinnost. Pro vstup do země je zapotřebí zpáteční letenka a zajištěné ubytování (popřípadě finanční hotovost). Bezvízový styk platí pouze pro pobyt do 30-ti dnů po příletu, poté je nutné za poplatek prodloužit.

Clo
Bezcelně lze na Seychely dovézt věci osobní potřeby v množství odpovídající délce pobytu, dále na 1 osobu starší 18 let 2 litry alkoholického nápoje a 2 l vína, 400 ks cigaret nebo 500 g tabáku a 200 ml toaletní vody nebo parfému. Je zakázáno dovážet i vyvážet výrobky z divoké zvěře (kůže, slonovina, želvovina) včetně mořské fauny a flóry, zbraně, střelivo, výbušniny, veškeré druhy jedů a narkotik, pornografické materiály a zboží. Speciální povolení je třeba pro dovoz i vývoz zvířat (včetně hmyzu) a rostlin a výrobků zhotovených z kokosové palmy. Je přísně zakázáno vyvážet nasbírané nebo bez dokladu zakoupené korály a mušle. V případě endemické palmy Coco de Mer je nutné mít doklad o vývozu (certifikát z obchodu).Za pašování narkotik a vzácných druhů fauny a flóry hrozí vysoké pokuty i tresty odnětí svobody.

Časový posun
Čas je proti středoevropskému posunutý o + 3 hod, tedy proti ČR je na Seychelách o tři hodiny více, v době letního času v ČR pouze o dvě hodiny více.

Peníze
Místní měnou je rupie, 1 SCR = 100 centů. Mince jsou v hodnotách 1, 2, 5, 10, 25 centů a 1 a 5 rupií, bankovky v hodnotách 10, 25, 50, 100 a 500 rupií. Běžně jsou přijímána jak eura, tak americké dolary.
Výměna peněz je možná pouze v bankách, které najdete na ostrovech Mahe, Praslin a La Digue, ve směnárně na letišti ve Victorii nebo na hotelové recepci. V malých městech nebo na vesnicích je oficiální výměna peněz často nemožná. Měnit peníze na ulicích je nelegální a hrozí za ni postih.
Rupie lze teoreticky zpětně vyměnit na valuty, ale pouze s dokladem stejné banky (bankomat, směnárna banky) a do maximální výše 800 SCR. Se zpětnou výměnou proto raději nepočítejte.
Veškeré turistické služby (výlety, transfery, zapůjčení auta či kola, vstupné apod.) můžete hradit v zahraniční měně. Tvrdou měnou lze platit i v supermarketech, restauracích a prodejnách se suvenýry (kde je však platba rupiemi výhodnější).

Kreditní karty
Běžně jsou přijímány platební karty typu Master Card, American Express, VISA a Diners Club. Přijímá je většina hotelů, restaurací a obchodů s priřážkou 3-5%.

Banky
Otevírací doba bank je ve všední dny od 8.30 do 14.00, v sobotu od 8.30 do 11.00. V neděli je zavřeno. Banky mění také cestovní šeky American Express. Bankomaty jsou pouze v hlavním městě, nákupních centrech a na letišti; vydávají pouze omezená množství SCR a často bývají mimo provoz. Na výběr z nich se proto nespoléhejte.

Oblečení
Oblečení by mělo být příjemné a praktické, nejlépe lehké bavlněné nebo směsové. Na večer je požadován společenský „dress code“ , pánové dlouhé kalhoty a uzavřené boty, dámy společenské šaty. Během dne se můžete pohybovat v celém areálu hotelu v plavkách nebo pareu.
Při návštěvě buddhistického chrámu a mešity se musíte zout, do hinduistické svatyně je třeba odložit výrobky z kůže (pásky apod.).Nezapomeňte vzít boty do vody (korály mohou být skutečně ostré), opalovací krém s vysokým faktorem, pokrývku hlavy, brýle proti slunci, plavky.

Zdravotní péče
Zdravotní péče je zde na dobré úrovni. Pro cestu doporučujeme uzavřít cestovní pojištění. Nemocnice Victoria se nachází na ostrově Mahé, vedle botanické zahrady. Na ostrově Praslin a La Digue jsou kliniky. Pro turisty funguje i nepřetržitá telefonická lékařská služba (poskytování konzultací). Nicméně vše musíte hradit na místě v hotovosti nebo platební kartou. Lékárnu najdete na ostrově Mahé. Očkování není povinné, ale doporučuje se mít očkování proti tetanu, oběma žloutenkám, případně břišnímu tyfu. Malárie ani žlutá zimnice se tu nevyskytuje. Nehlaďte zvířata, mohla by mít vzteklinu.
Objevily se zde případy horečky „chikungunya“ (v roce 2006), což je nemoc přenášená podobně jako malárie bodnutím komáry. Doporučenou ochranou je používání repelentů, večer je rozumné se oblékat do dlouhých kalhot, košil s dlouhým rukávem a nosit ponožky. Zásadně respektujte zákazy koupání v místech, kde se vyskytují neviditelné a proto zrádné mořské proudy. Pozor na padající kokosy . Voda z vodovodu je pitná, ale turistům lze rozhodně jen doporučit, pít výhradně kupovanou vodu balenou.

Elektřina
Napětí je 230 V/50 Hz. Zásuvky jsou tříkolíkové britského typu. Adaptér je nutný

SPORT A AKTIVITY

Potápění
Seychely jsou rájem potápěčů a můžete zde absolvovat i lekce potápění. V každém případě zvolte společnost vlastnící certifikáty PADI, CEDIPM a FFESSM, místní instruktoři hovoří několika světovými jazyky. Na Vnitřních ostrovech jsou vyhledávanými lokalitami korálové útesy i žulové stěny, zejména skaliska Brissare, menší ostrůvky Marianne, Aride a Trompeuse a vrak Ennerdale. Potápění z lodi je možné pouze v některých oblastech, protože podmořské proudy kolem Seychel jsou zrádné i pro zkušené potápěče. Hloubka ponoru u břehu bývá 8 – 20 m, na volném moři až 30 m. Vnější korálové ostrovy jsou dostupné pouze lodí, potápěčské základny jsou na ostrůvcích Alphonse a Desroches, kde naleznete podmořské jeskyně a kaňony. Atol Aldabra, který však není volně přístupný, umožňuje podplutí prstence z vnitřní laguny na volné moře a navíc je zde mnoho karet obrovských a létajících ryb. Optimální podmínky pro potápění jsou v dubnu – květnu a říjnu – listopadu, kdy je moře teplé až 29 °C, klidné a průzračné do neuvěřitelných 30 metrů. Od května do září vanou jihovýchodní větry a doporučuje se neoprénový oblek.

Golf
Na Seychelských ostrovech najdete Lemuria Resort Golf Course, 18-ti jamkové golfové hřiště nacházející se na ostrově Praslin. Je považováno za jedno z 10 nejkrásnějších golfových hřišť na světě a bylo několikrát oceněn World Travel Award (v letech 2008, 2009 a 2010). Hřiště bylo navrženo slavným architektem Rodney Wrightem. K dispozici Vám jsou golfové kurzy, půjčovna vybavení, caddy a golfový obchod.

Rybaření
Seychelské souostroví má ve své správě více jak 1,4 mil. km2 rybářských revírů. Můžete se pokusit ulovit marlina, velké barakudy nebo třeba žraloka, který bude nádhernou a nezapomenutelnou trofejí. Ať již budete muškařit v lagunách nebo se vydáte na hlubokomořské rybaření, Vaší odměnou bude jedinečný zážitek a při troše štěstí i pořádný úlovek.

Plavby
Díky poloze ostrovů mimo cyklonový pás nabízí Seychely celoroční plavební sezonu – v průzračných a klidných tyrkysových vodách Indického oceánu si můžete užít plavbu katamaránem, plachetnicí, v kajaku či ve člunu. Objev panenských pobřeží bez jediného živáčka bude dokonalým cílem Vaší cesty.

Ekoturistika
Seychely se mohou pyšnit významnou endemickou populací zvířat i rostlin. Vydejte se za vzrušujícím eko-dobrodružstvím okouzlující seychelskou krajinou.

Korálový ostrov Aldabra přehrazuje obrovskou lagunu, jejímiž obyvateli jsou tygří žraloci a nespočetné kolonie mořských ptáků. Kromě nich tu mají domov také velké suchozemské želvy. Atol samotný ale není volně přístupný, můžete si ho prohlédnout např. při týdenní okružní plavbě kolem atolu. I na dalších ostrovech jako je Bird, Aride, Cousin či Cosmoledo hnízdí velké množství různých ptačích druhů. Najdete zde například rybáky černohřbeté a australské, faetony žlutozobé, či fregatky vznešené.

Typickým endemitem Seychel je také legendární palma Coco de mer, jejímž plodem je kokosový ořech připomínající svým tvarem ženský klín. Tento plod je zřejmě největším semenem na světě, dosahuje hmotnosti 10-30 kg. Nádherné kokosové palmy si můžete prohlédnout v národním parku Valleé de Mai na ostrově Praslin.
Lázně a léčebná turistika
Prostředníkem pro celkové ozdravení a relaxaci mysli, těla i duše jsou seychelské lázně. V těchto chrámech úlevy a odpočinku naleznete nebeský klid, do kterého se budete chtít stále vracet. Relaxační masáže exotickými bylinnými oleji či terapie využívající síly oceánu jsou prováděny pod dohledem zkušených místních terapeutů.

Jízda na koních
Na ostrově La Digue se vydejte na jízdu podél jeho magického pobřeží. Z koňského hřbetu se pokocháte jedním z nejkrásnějších ostrovů na světě a dosyta si užijete nejdokonalejších zákoutí tohoto místa.

Windsurfing
Na některých seychelských ostrovech v měsíci květnu a říjnu vane silnější vítr a objevují se větší vlny, které jsou lákadlem pro milovníky windsurfingu a plachtění. Jedinečným místem díky svým vysokým vlnám je např. pláž Anse Intendance na Mahé.

Šnorchlování
Pod průzračnou paletu všech možných odstínů modré se na Seychelách můžete potopit také se šnorchlem. Jen pár kroků od nepřelidněných pláží se pod hladinou lagun nachází ta nejkrásnější místa, kde jejich přátelští obyvatelé čekají jen na Vás. Pestré rybky, chobotnice, humři či želvy budou Vašimi milými průvodci vodním světem.
Ideálním ostrůvkem vhodným ke šnorchlování je Ile Coco nacházející se mezi Praslinem a La Digue.

Vodní sporty
Nejideálnějším místem pro dobrodružné vodní sporty je zátoka Beau Vallon. Vyzkoušet můžete vodní lyžování, jet-ski, jízdu na banánu, plachtění a mnoho dalších aktivit. Nemotorizované vodní sporty jsou ale dostupné také v každém resortu.

Půjčení kola
Pro milovníky cestování na dvou kolech se nabízí možnost zapůjčení bicyklu. Vydejte se svou vlastní rychlostí po jedinečných trasách, odpočiňte si v panenských lesích, projděte si umělecké galerie, občerstvěte se v plážových restauracích a nakonec se osvěžte v konejšivých vlnách laguny.

Půjčení auta
Zažijte své vlastní dobrodružství ve svém vlastním voze – staňte se pánem svého času a prozkoumejte ostrovy Mahé a Praslin v pohodlí svého auta. Nádherné výhledy na horské hřebeny, osamělé pláže jen a jen pro Vás a gurmánské restaurace, které se nacházejí mimo vyšlapané trasy – vzhůru za dosud nepoznaným dobrodružstvím!

Island hopping
Jelikož Seychely jsou velmi rozmanitým souostrovím, neváhejte a poznejte více těchto nádherných ostrovů. Můžete využít dopravu lodí či menším letadlem

Jídlo
Na Seychelách naleznete ty nejvybranější mezinárodní restaurace luxusních resortů, ale také skvělé místní restaurace umístěné na pláži, které servírují místní kreolské speciality. Na ostrovech se nachází také řada kaváren, pizzérií či snack barů. Kreolské pokrmy jsou inspirovány francouzskými, orientálními i exotickými vlivy. Hojnost ryb ve zdejších vodách se samozřejmě odráží i na jídelním lístku. Grilované ryby a dary moře, které jsou vždy čerstvé, jsou často podávány s chilli omáčkou, zázvorem, zeleninou a kokosovým mlékem. Oblíbenou přílohou je rýže, méně časté jsou brambory.

Nakupování
K oblíbeným suvenýrům patří tradiční řemeslné výrobky (proutěné košíky, rohože a rohožky, slaměné klobouky, bambusový nábytek a doplňky), malované obrázky, ze dřeva vyřezávané barevně pomalované ryby a želvy, šperky z mušlí a různé předměty z kokosových ořechů. Vděčným dárkem PRO Vaše blízké bude i vanilka, skořice, čaj, rum a rumové punče s různou příchutí. Originálním, ale drahým suvenýrem je ořech endemické seychelské palmy Coco de Mer, musí mít povinně od prodejce vývozní certifikát (nálepku). Dalším unikátem jsou mořské perly, většinou zasazené do stříbra, zlata nebo chirurgické oceli. I k nim je nutný certifikát o pravosti a legálnosti původu. Smlouvání není běžné, ceny jsou pevné. Ceny v supermarketech a malých obchodech se prakticky neliší, s výjimkou čerstvých potravin (zelenina, maso). Většina potravin se na Seychely dováží (včetně čerstvé zeleniny a ovoce v supermarketech). Místní ovoce a zelenina, jako banány, avokádo či mango jsou z místních zdrojů a v sezóně jsou levné.
Obvyklá otevírací doba obchodů je ve všední dny od 9.00 do 17.00 (někdy s polední přestávkou), případně déle; menší obchod naopak může zavřít dříve, když nejsou zákazníci. O sobotách je otevřeno od 8.00 do 12.00, v turistických oblastech i v neděli dopoledne.

OSTROVY

Mahé
Rozlohou největší ostrov (155 km2, 80 tis.obyv.), který navštíví většina turistů, je kulturním i ekonomickým centrem Seychel. Leží zde hlavní město Victoria, několik silnic včetně okružní, je tu nejvíce ubytovacích kapacit (kdy výška hotelů nesmí převýšit výšku kokosové palmy), jedno devítijamkové golfové hřiště a od roku 1971 mezinárodní letiště. Jméno získal po francouzském guvernérovi Mauricia, Bertrandu-François Mahé de La Bourdonnais. Do roku 1812 byl majetkem Francouzů, do roku 1976 britskou kolonií. Hornatý ostrov je zarostlý tropickou vegetací; nejvyšší horou je Morne Seychellois (905 m n.m., výstup 3 hodiny) ve stejnojmenném národním parku Morne Seychellois Park, největším na ostrově (30 km2, tedy přes pětinu rozlohy ostrova). Park, vytvořený roku 1979, má více než 15 km značených naučných stezek. U Mont Fleuri najdeme botanickou zahradu. Proslulá je pláž Beau Vallon (3 km), s plavčíkem, bez korálů, se čluny rybářů, obchůdky a restauracemi. Další pláže jsou mj. Anse Takamaka a Anse Intendance (vysoké vlny, windsurfing), za nejkrásnější se považuje Petit Ansé, dostupná pouze pěšky. Další pěkné pláže jsou Anse Royal (s rukodělnou dílnou) a Anse Souillac (uprostřed plantáží skořicovníků), Grande Anse (windsurfing). Většina pláží má bílý písek. Část pobřeží obklopuje 500 m široký mělký korálový útes, kdy využijete boty do vody. Lodní výlety míří k ostrůvkům Cerf, Long island, Moyenne, Round island, St. Anne a Cachée, které byly i s okolím vyhlášeny roku 1973 mořským přírodním parkem „St. Anne Marine National Park“, prvním v Indickém oceánu. Zakázán je tu rybolov a sběr lastur či korálů. Další chráněná území jsou Baie Ternay Marine National Park a Port Launay Marine National Park. Cílem ochrany jsou i masožravé rostliny a orchideje. Turistické stezky jsou značené.

Praslin
Druhý největší ostrov Seychel (35 km2, 6,5 tis. obyv.), hornatý a značně zalesněný, leží 40 km severovýchodně od Mahé. Jsou zde úžasné přírodní scenérie, pohodové pláže, korálové útesy a vynikající potápění. Původně útočiště pirátů nabízí návštěvu přírodní rezervace Vallée de Mai (Májové údolí, UNESCO 1983), což je zákonem chráněná lokalita papouška „black parrot“ (vaza černý). Turisty láká především procházka hájem vzácných palem „Coco de mer“ (téměř 6500 exemplářů). Každý ořech dostává svou registrační značku, a pokud byste jej chtěli ze Seychel vyvézt, musíte mít k němu certifikát. Další původní lokalitou Coco de Mer je ostrůvek Curieuse; na všech dalších místech, kde byste snad tuto palmu spatřili, byla pouze pokusně vysazena. Další zajímavosti jsou nejvyšší bod ostrova Grand Fond (340 m n.m.) a Ocean Farm Aquarium, kde se v sádkách chovají mlži, vytvářející perly (ty je zde možné koupit). Pláže Anse Lazio a Anse Gerogette se řadí k nejkrásnějším na světě. Na ostrově je i kasino, jediné osmnáctijamkové golfové hřiště na Seychelách (par 70, délka 5556 m) a možnost vycházek s místním průvodcem.

La Digue
Čtvrtý největší ostrov (15 km2, 2 tis. obyv.), 30 min plavby od Praslinu, je považován za nejkrásnější ostrov Seychel; původně se jmenoval „Růžový“ podle barvy skal, ale v 18. století byl přejmenován po jedné z francouzských objevitelských plachetnic. Přístav se jmenuje La Passe, nejvyšší bod Eagle´s Nest Mountain (300 m n.m.). Vedle několika aut zde jezdí jen jízdní kola a volské povozy místo taxíků. Nejfotografovanější pláží světa je Anse Source d'Argent (vstupné 5 €); ale fotogenické žulové kameny se nacházejí i na plážích Grande Anse (s nebezpečnými mořskými proudy) a Petit Anse (vhodná pro koupání). Další pláže jsou Anse Bonnet Carré (s pozvolným vstupem do moře) a Anse Cocos (dostupná pěšky, bez podmořských proudů). Zajímavosti jsou plantáž L'Union Estate (zpracování kokosových ořechů na kopru), orchidejová farma, koloniální stavby, hřbitůvek, sídlo prezidenta, tradiční výroba lodí, rukodělné výrobky a možnost zúčastnit se rybolovu tuňáků, mečounů a dalších druhů ryb. Na ostrově je potápěčské centrum a možnost plaveb katamaránem k ostrůvkům Felicité, St.Pierre, Curieuse, Ile Cocos a Grand Soeur; rybaření na moři, výlety za pozorováním želv a ptáků a výlety na koni. Hlavním dopravním prostředkem na ostrově jsou jízdní kola.

Vnitřní ostrovy

Vnitřní ostrovy jsou žulové a většinou zalesněné.

Anonyme
Ostrůvek na dohled od mezinárodního letiště na Mahé. V korunách banánovníků a kokosových palem hnízdí početné ptactvo.

Aride
Nejsevernější z granitových ostrůvků, 10 km severně od Praslinu, chráněný od roku 1967, je od roku 1973 ornitologickou rezervací s početnými koloniemi rybáků obecných. Vyskytují se tu i modří holubi a endemické rostliny. Na ostrově se nesmí přenocovat a návštěva je možná jen od října do konce dubna, vždy v pondělí, středu a neděli (vstupné 15 €).

Bird Island
„Ptačí ostrov“, nejsevernější ze Seychel, s několika chatkami a hezkými plážemi, se jmenuje podle milionu rybáků, kteří si jeho pobřeží vyhlédli k nakladení vajec a vyvedení mláďat. Pozorovat tu lze i papoušky, kulíky, mořské vlaštovky a čejky, v oceánu karety, delfíny a občas velryby. Místní želví samec Esmeralda je údajně největší a nejstarší želvou na světě (asi 200 let, 300 kg).

Cerf
Ostrov hustě zarostlý kokosovými palmami leží na území Mořského národního parku 4 km od Mahé; lze se tu koupat a šnorchlovat, ale přísně zakázáno je rybaření a sběr mušlí. Turistům slouží několik hotýlků a restaurace (vstupné 10 €).

Conception
Hornatý ostrov 2 km od pobřeží Mahé. Bývala zde kokosová plantáž, později byl opuštěný. Dnes je tu ornitologická rezervace, chránící poštolky, modré holuby a hrdličky. Vyskytují se tu i gekoni, scinkové a karety.

Cousine
Zákonem chráněný ostrov 6 km od západního pobřeží Praslinu má endemické ptactvo (pěnice a červené straky); při pobřeží lze spatřit karety. Místní hotýlek ubytuje maximálně 10 osob. Zakázáno je pořádat pikniky, sbírat mušle a kouřit.

Curieuse
Jméno získal po francouzském mořeplavci (1768), ale před tím se nazýval Ile Rouge podle červené půdy. Kdysi zde byla kolonie malomocných, dnes je součástí podmořského parku chránícího karety (vstupné 10 €).

Denis
Býval kokosovou plantáží. Obyvatelé se dodnes vedle rybolovu tuňáků, marlinů, mečounů, létajících ryb a barakud živí zpracováním kopry a pěstováním skořice a třtiny. Jméno dostal po Denisi de Trobriandovi, který zde přistál roku 1773. Roku 1975 ho koupil francouzský magnát Pierre Burkhard; dnes je tu luxusní hotel Denis Island Lodge (5*), s tenisovým kurtem a potápěčským centrem. Turisty láká šnorchlování, obří želvy, ptačí kolonie a jeskyně.

Félicité
Zalesněný žulový ostrov 4 km od La Digue byl do roku 1970 kokosovou plantáží; poté byly postaveny dva luxusní bungalovy pro VIP návštěvy. Pláž La Penice nabízí koupání i potápění.

Fregate
Nejvýchodnější z „vnitřních“ ostrovů o rozloze 3 km2 býval v 17. století útočištěm pirátů a tradují se legendy o pokladech dosud ukrytých v tropické džungli s cennými dřevinami, obřími želvami a několika turistickými stezkami. Ostrůvek je soukromý; vlastníkem je seychelský milionář Harry Savy, který zde pěstuje kávu, vanilku, skořici, citrusy a avokádo. Část ostrova zabírá luxusní 5* hotel a nádherná pláž Anse Victorin, s bílým pískem a žulovými skalisky. Jméno odráží hnízdící fregatky (a dalších 50 ptačích druhů).

Grande Soeur a Petite Soeur
Tzv. „Sesterské ostrovy“ poblíž La Digue jsou využívány pro pořádání pikniků na krásných plážích. Samozřejmostí je koupání a potápění.
Chauve Souris: Soukromý ostrov nedaleko Praslinu (je vidět z pláže Cote d’Or) s menším luxusním hotelem a nepůvodní květenou.

Ile Cocos
Ostrov je součástí Mořského parku; milovníky šnorchlování a potápění tu čeká mělké tyrkysové moře lemované korálovým útesem (vstupné 10 €).

Long Island
Ostrůvek poblíž ostrova Round sloužil jako vězení. Dnes je tu lázeňský resort a svatební kaple.

Moyenne
Ostrůvek (10 ha) plný zvířat a údajně skrývající poklad je od roku 1964 soukromým vlastnictvím anglického vydavatele Brendona Grimshawa, který v roce 1973 vyměnil život v civilizaci za „primitivní“ bydlení v panenské přírodě po vzoru Robinsona Crusoe. Na ostrově vysadil přes 16 tisíc stromů a keřů a do přírody navrátil 105 obřích želv a stovky ptáků. O novém životě vydal autobiografickou knížku „A grain of sand – The story of one man and an island“. Jeho snem je vyhlášení ostrova za národní park; nabídku na jeho odkoupení za 45 milionů USD odmítl. Cílem nadace Moyenne Island Foundation (1998) je zajistit, aby se z ostrova nikdy nestala hotelová destinace.

North Island
Ostrůvek ležící několik kilometrů severně od ostrova Silhouette lze spatřit např. z Mahé (z pláže Beau Vallon). Poprvé zde přistál kapitán Alexandr Sharpeigh (1609). Na úrodném ostrově se pěstují kokosové palmy i zelenina; posledním hitem je ekoturistika, kdy cílem místního hotelu je vybudování novodobé „Noemovy archy“, jež by návštěvníkům umožnila poznat biologickou rozmanitost ostrova před osídlením lidmi.

Round Island
Jeden ze satelitních ostrůvků (20 ha) Praslinu, 800 m od ostrůvku Cerf, má jen několik pláží, ale pobřeží je ideální pro šnorchlování a potápění. Pozorovat lze i rejnoky a žraloky. Roste zde palma Coco de Mer.

Silhouette
Hornatý ostrov (130 obyv., Dauban 780 m n.m.) leží 30 km západně od Mahé (45 minut plavby). Na veřejné pláži Anse Lascars byly objeveny arabské hrobky (9. stol.) a dle legendy zde pirát Hodoul zakopal zlatý poklad, dosud čekající na objevitele. Nejsou tu silnice, pouze dvě stezky pro pěší. Zajímavosti jsou mauzoleum rodiny Dauban a typická kreolská usedlost v La Passe (1861), prales, korálový útes okolo ostrova (mořský národní park) a chovná stanice obřích želv. Pláž La Plasse patří hotelu Labriz.

Sainte Anne
Největší ostrov ve stejnojmenném mořském národním parku (jehož součástí je 6 malých ostrovů – Ste-Anne, Moyenne, Longue, Cerf, Round, Cachée), 4 km od východního pobřeží Mahé, byl objeven roku 1742 Lazarem Picaultem. Později zde byla velrybářská stanice a za druhé světové války námořní vojenská základna. Mezi více druhy palem jsou i tři exempláře Coco de Mer (vstupné 10 €).

St. Pierre
Jeden z ostrůvků v zálivu Cote d´Or na Praslinu je oblíbený zejména mezi jachtaři a windsurfisty. Roste zde vzácná Coco de Mer.

Vnější ostrovy

Jsou korálové, ploché, s minimální vegetací a zřídka navštěvované; bungalovy jsou pouze na ostrovech Alphonse a
Desroches. Rozdělují se na 5 skupin

Skupina Amiranty

African banks
Na dvou ostrůvcích, vyčnívajících z oceánu sotva 3 metry, hnízdí mořští ptáci a karety. V okolí se vyskytují žraloci.

D’Arros
Ostrov (1,5 km2, 85 obyv.) ležící 255 km jihozápadně od Mahé a 45 km od ostrova Desroches je společně se sousedním atolem St. Joseph soukromým majetkem a tudíž veřejnosti nepřístupný. Hnízdí zde mořští ptáci i karety, a žije zde několik želv obrovských.

Desroches
Tento ráj pro šnorchlování, potápění a rybaření (5 x 1,5 km) leží z vnějších ostrovů nejblíže Mahé, je zde 14 km pláží (nejkrásnější z nich Bombe Bay) a spousta kokosových palem. Je zde luxusní hotel Desroches Island Resort, s vlastní přistávací dráhou (let z Mahé 50 minut).

Poivre Atoll
Tvoří ho ostrovy Poivre Atol a Ile su Dud se společnou lagunou; byla na nich vysazena první kokosová plantáž Seychel. Perr Poivre byl intendant Mauricia, zodpovědný za přepravu koření z Dalekého východu na Seychely. Hnízdí zde mj. volavky, kolihy, rybáci a karety obrovské.

Remire (též Eagle, Orel)
Okouzlující ostrov 245 km jihozápadně od Mahé, kdysi soukromý, patří nyní seychelské vládě, která zde zamýšlí zřídit přírodní rezervaci.

St. Joseph
Atol sestávající z ostrůvků St. Joseph, Foquet, Ressource, Ile Varres, Petite Carcassaye, Grand Carcassaye, Benjamin, Banc Ferrari, Chien, Banc de Sable, Banc Cocos, Ile Paul a Pelican. Několik málo místních obyvatel se živí výrobou kopry a rybolovem; v laguně se vyskytují rejnoci a trnuchy.

Skupina Aldabra

Aldabra
Nejvyšší korálový atol na světě (UNESCO, 1982) leží 1150 km jihozápadně od Mahé; na jeho lagunu navazuje dalších asi tucet ostrůvků. Je to přírodní rezervace s přírodovědeckou základnou, žije zde přes 150 tisíc ohrožených želv sloních a ostrov lze navštívit výhradně s licencovanou společností, která má zvláštní povolení ministerstva životního prostředí. Ubytovací kapacity tu nejsou. Do skupiny Aldabra patří i neobydlený ostrov Assumption (Nanebevzetí), kde byla roku 1990 vybudována přistávací plocha, atol Astove s mělkou lagunou (106 km jihozápadně od Aldabry), rovněž s přistávací plochou a atol Cosmoledo o průměru 16 x 11 km, s devíti ostrůvky ve vnitřní laguně, na nichž hnízdí karety obrovské a kolonie fregatek a rybáků.

Skupina Alphonse

Alphonse
Hlavní ostrůvek stejnojmenného souostroví, chráněný mohutným korálovým útesem 400 km jihozápadně od Mahé. Na bývalé kokosové plantáži dnes hnízdí mořští ptáci. Dá se zde přespat. V nabídce je šnorchlování, potápění a rybolov. Nedaleký neobydlený ostrůvek Bijoutier uprostřed tyrkysové laguny lze obejít pěšky za 10 minut.

St. Francois
Plochý atol lemovaný kokosovými palmami je od atolu Alphonse oddělen hlubokým kanálem. Okolní vody jsou rájem rybářů.

Skupina Farquhal

Farquhar Atoll
Skupina korálových skalisek na ploše asi 30 x 10 km, v mělké laguně s bohatým podmořským životem, asi 700 km od Mahé. Atol se skládá z ostrovů: Ile du Nord, Ile du Sud, Manaha Nord, Manaha Milieu, Manaha Sud, Goelettes, Lapin, Ile du Milieu, Despose a Bancs de Sable. Laguny uvnitř atolů jsou hnízdištěm mořských ptáků a bezpečným kotvištěm za mořských bouří. Ubytovací kapacity zde nejsou; na Farquharu je malá přistávací plocha.

Providence Atoll
Se nacházejí na severním okraji atolu Furquhar (4km x 400m, několik obyvatel) a díky mělkým vodám je znám pro hojnost ryb. Atol se skládá s ostrovů Providence, St-Pierre a neobydleném Ile Cerf (45 x 500m).

Skupina Southern Coral (jižní korály)

Coëtivy
Nejvýchodnější ostrov Seychel, vzdálen 290 km od Mahé. Velmi produktivní zemědělská oblast, dnes farma na odchov tygřích krevet, exportovaných do celého světa.

Platte
Nízký ostrůvek je vzdálen 140 km jižně od Mahé s přístavní dráhou. Známý na bohatý život ryb.

30. květen, 2012