Maledivy

V dávných dobách přivítali břehy Malediv pouze ztracené cestovatele moří. Dnes je to jedna z nejvyhledávanějších destinací světa při útěku před stresem, spěchem a shonem. Je to geografický zázrak ve kterém se každý dokonale odreaguje, pohladí svou duši a načerpá dostatek energie. Maledivy nabízejí svým návštěvníkům jedinečnost místa a dokonalý servis. Zamilovaným párům dopřeje romantické chvíle, rodinám s dětmi nádherné koupání a upracovaným návštěvníkům náruč plnou relaxace. Toto místo je rájem na zemi kam se budete toužit vrátit.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Maledivské souostroví se rozprostírá v Indickém oceánu a je tvořeno 1 192 ostrovy a ostrůvky, jejichž celková rozloha zabírá plochu 100 000 km², z čehož pouze 298 km² připadá na pevninu – souši. Ostrovy jsou rozděleny do 20 atolů neboli správních okrsků, které leží na velké plošině jejichž břehy omývá azurově křišťálová voda. Jednotlivé atoly (korálové ostrovy) jsou obklopeny silnou hradbou korálových útesů, které slouží jako obrana před mořskými bouřemi, jenž bývají častým doprovodem jihozápadního monzumu.

Počasí
Počasí na Maledivách je stálé s průměrnými teplotami vzduchu okolo 30 ° C a vody 27 °C . Nepanují zde suchá tropická vedra protože klima je zcela pod vlivem indického oceánu . Počasí je ovlivňováno 2 monzumy. Severovýchodním , který vane v období listopad až duben a je většinou s velmi malými srážkami a jihozápadním (květen až říjen) ,který je vlhčí . Dá se však říci ,že monzumomové období a především deště nejsou tak výrazné jako ve státech jihovýchodní Asie. Prší většinou krátce v odpoledních hodinách a pro turisty není ani vlhčí období nepříjemné.

Historie
Nejstarší historie Malediv je zahalena tajemnem a je doposud neprozkoumána. Předpokládá se, že Maledivy byly navštíveny již starými Egypťany, vzhledem k podobnosti lodí (dhoni) s egyptskými plavidly a rovněž tomu naznačuje i tradiční oblečení žen. První, historicky zaznamenaní obyvatelé přišli na Maledivy kolem roku 500 př. n. l., ze Srí Lanky buddhisté a z Indie hinduisté. Velmi důležitým letopočtem pro Maledivy je rok 1153, kdy podle legendy muslimský kupec přemohl mořskou příšeru. Na výraz úcty, obdivu a hlavně vděku Maledivané zcela dobrovolně a bez odporu přešli na jeho víru – Islám. Z Evropanů se první, jako do většiny odlehlých oblastí naší planety, připlavili Portugalci, a to v roce 1503. Roku 1573 Maledivané Portugalce porazili. Později se Maledivané dostali pod vliv Britů. Britský protektorát nad Maledivami trval až do roku 1965, kdy se země stala nezávislým sultanátem. V roce 1968 byly Maledivy vyhlášeny Republikou.

Populace
V Maledivách žije téměř 380 000 obyvatel různého etnického složení. Nejsilnější skupinu tvoří původní obyvatelé – Maledivané, což jsou smíšenci arabského, malajského, sinhálského a drávidského původu. Zbývající skupinu obyvatel tvoří Cejlonci, Arabové a Indiáni.

Ekonomie
Ekonomika ostrovů je založena hlavně na cestovním ruchu. Hrubý národní produkt na hlavu je asi 4400 usd, což z 30% činí právě turismus (ročně půl minionu návštěvníků). Dále ho tvoří rybolov, export rybího masa a rybích výrobků 14%, stavba člunů 15%, výroba oděvů a lan, plastů, produktů z kokosových ořechů, těžba písků a těžba a zpracování korálů. Dovážejí se zejména potraviny, ropné produkty, polotovary a spotřební zboží. Zemědělskou půdu tvoří pouze 13% rozlohy ostrovů, což vychází na 7% HDP. Pro obživu se pěstují kukuřice, sladké brambory, vodní melouny, proso, banány, mango, papája, granátová jablka, ananas a pomeranče. Největší hrozbou tohoto státu je stále se zvyšující hladina vody. Maledivy leží z 80% území pouhý metr a méně nad mořskou hladinou, proto dochází poustupně k mizení částí atolů a útesů.

Jazyk
Úředním, oficiálním a běžně používaným jazykem na Maledivách je divehi neboli divéhština, jazyk velmi příbuzný s jazykem Sinhalese, kterým se mluví na nedaleké Srí Lance. Psaná podoba divéhštiny se nazývá thaana, obsahuje 24 písmen a píše se zprava do leva. Druhým úředním jazykem je angličtina, v níž jsou uvedeny jídelní a nápojové lístky, informační tabule v hotelích, bankách a ostatních úřadech.

Náboženství
Náboženstvím na Maledivách je Islám. Islám je monoteistické náboženství, to znamená, že uznává jednoho boha – Alláha. V celém světě žije asi miliarda muslimů. Islám uznává další dvě náboženství – křesťanství a judaismus. Stoupenci těchto náboženství, křesťané a židé jsou označováni jako „lidé knihy“, to znamená, komunity, jimž bylo rovněž určeno prorocké poselství a jejichž víra by měla být respektována a chována v úctě na územích ovládaných muslimy.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Pro občana ČR je k cestě zapotřebí cestovní pas platný minimálně 6 měsíců po opuštění země. Neplatí zde vízová povinnost. Pro vstup do země je zapotřebí zpáteční letenka a zajištěné ubytování (popřípadě finanční hotovost). Bezvýzový styk platí pouze pro pobyt do 30-ti dnů po příletu, poté je nutné za poplatek prodloužit.

Clo
Do země je dovoleno dovážet pouze věci osobní potřeby. Není dovoleno dovážet alkhol, absolutně zakázáno je dovážet narkotika, zbraně, pornografické a erotické videokazety a časopisy, výrobky z vepřového masa, symboly cizích náboženství (kromě křesťanství a judaismu), psi a nebezpečná zvířata. Pro dovoz léků je nutné předložit lékařský předpis. Na dovoz živých rostlin a zvířat je nutné zvláštní povolení. Porušení celních předpisů je přísně sankcionováno. Co se týče vývozu je zakázáno vyvážet korály a ostatní úlovky z mořského dna, želví krunýře, kůže zvířat a samozřejmě i výrobky ze slonoviny.

Maledivané se snaží chránit své křehké životní prostředí pro další generace a proto jsou následující činnosti dle maledivských zákonů přísně zakázány:
• přenášení či vynášení živých či mrtvých korálů a mušlí z moře
• dotýkání se, šlapání či chůze po útesu a korálech
• rybaření v lagunách kolem ostrovů
• dotýkání se či přenášení živých tvorů žijících v oceánu
• krmení ryb
• plavání na blízké ostrovy
Porušení některého z výše uvedených bodů je pokutováno!
Dodržujte pořádek, neodhazujte odpadky, nedopalky a jiné po ostrově či do oceánu.

Časový posun
Čas je proti středoevropskému posunutý o + 4 hod, tedy proti ČR je na Maledivách o čtyři hodiny více, v době letního času v ČR pouze o tři hodiny více. Některé ostrovy (resorty) si přidávávají oproti hlavnímu městu tzv „Male time“ ještě 1 hodinu navíc tzv. „island time“.

Peníze
Místní měnou je maledivská rufie (mezinárodní zkratka MVR, místní zkratka Rf), která se dělí na 100 lárí. V oběhu kolují bankovky v hodnotách 2, 5, 10, 20, 50, 100 a 500 rufií a mince v hodnotě 1 a 2 Rf a 10, 25 a 50 lárí. Maledivská rufie je v současné době 1 USD =15,82 MVR a průběžně se mění. Na celém maledivském souostroví můžeme běžně platit americkými dolary, proto není vůbec nutné měnit na místní měnu.

Kreditní karty
Běžně jsou přijímány platební karty typu Master Card, EuroCard, American Express a VISA nebo platební šeky, které lze vyměnit nejen v bankách, ale i v hotelových recepcích.

Banky
Otevírací doba bank je neděle – čtvrtek 09.00 – 15.00. V bankách lze bez problémů vyměnit americkou měnu a eura. Několik bankomatů ATM najdete ve městě Malé v místní bance the Bank of Maldives.

Oblečení
Doporučujeme lehké oblečení světlých barev z přírodních materiálů. Při návštěvě místních ostrovů či hlavního města Male Vás žádáme, abyste zahalili svá ramena a kolena. Dle maledivských zákonů je zde přísně zakázán nudismus a ženám je též zakázáno odkládat horní díl plavek! Na večer je požadován společenský „dress code“ , pánové dlouhé kalhoty a uzavřené boty, dámy společenské šaty. Během dne se můžete pohybovat v celém areálu hotelu v plavkách nebo pareu. Nezapomeňte vzít boty do vody (korály mohou být skutečně ostré), opalovací krém s vysokým faktorem, pokrývku hlavy, brýle proti slunci, plavky.

Zdravotní péče
Zdravotnictví na Maledivách je dobré, ale drahé, pro cestu doporučujeme uzavřít cestovní pojištění. Každý ostrov (resort) má k dispozici lékaře, pokud nedokáže pomoc, zařídí převoz do nemocnice. Základní zdravotnická péče na Maledivách je na slušné úrovni. Pokud mají ale turisté zdravotní problémy závažnějšího rázu, jsou převáženy do okolních států, jimiž jsou například Srí Lanka anebo Spojené Arabské Emiráty či Singapur. Očkování není povinné, výjimkou je jen očkování proti žluté zimnici, a to jen pokud přijíždíte ze země, kde se toto onemocnění vyskytuje. Na Maledivách nehrozí žádná zvláštní zdravotní rizika, která by byla pro tuto zemi nějak typická. Je třeba dát si pozor hlavně na sálající slunce. Z domova je nutné si vzít krémy s vysokým ochranným faktorem.
Doporučujeme pít výhradně vodu balenou.

Elektřina
Každý resort má svůj vlastní naftový generátor, jelikož na území maledivského souostroví neexistuje celostátní rozvod elektřiny. Proud kolísá mezi 220 V – 240 V o napětí 50 Hz, převládají zástrčky britského typu, ke kterým je třeba adaptér.

SPORT A AKTIVITY

Potápění
Maledivy patří k nejvyhledávanějším potápěčským lokalitám na světě. Laguny jsou domovem nejrůznějších mořských živočichů a rostlin. Uchvátí Vás hejna ryb, korálové útesy, manty, želvy, rejnoci, žraloci a mnoho dalších vodních živočichů a rostlin. Najdete zde dobře vybavené potápěčské školy, kde je Vám k dispozici kvalifikovaný personál. Veškeré potápěčské příslušenství i vybavení na šnorchlování si můžete za poplatek zapůjčit. Na Maledivách jsou 2 dekopresní komory a to na atolu Kaafu a Ari Atoll.

Surfing
Maledivy jsou velkolepým místem na surfování, ačkoli je zde jen malý počet přístupných vln. Surfování na Maledivách bylo rozšířeno Tonym Husseinem, surfařem ze Sydney, který ztroskotal na Maledivách na počátku 70. let 20. století. Všechny uznávané a spolehlivé vlny v turistických zónách jsou v North Male Atollu. Surfařským nadšencům doporučujeme využít některou z nabídek na sufrařskou plavbu, kde vyzkoušíte méně známá místa. Nejlepší období pro surfování je od května do října, přičemž od června do září jsou díky deštivému počasí vysoké vlny. Nejlepší vlny se vyskytují na vnějších útesech atolů, ale jen výjimečně je v útesu dovoleno vlnám se přes něj převalit.
Na Maledivách se koná každý rok Mezinárodní surfařská soutěž - O´Neil Deep Blue.

Noční rybaření
Noční rybolov je speciální maledivská forma večerní zábavy. Vychutnáte si klid noci pod hvězdnou oblohou, zatímco se Vám budou rybky chytat na háček. Svůj úlovek si můžete rovnou ugrilovat a pochutnat si na čerstvé rybí specialitě.

Vodní sporty
Na každém ostrově se nachází centrum vodních sportů. Jenoznačně nejpopulárnější je šnorchování, windsurfing a katamarán. Mezi další oblíbené vodní sporty patří parasailing, jízda na kajaku, vodní lyžování, kite-surfing, vodní skutr. Aktivnější návštěvníci se rozhodně nudit nebudou, jen je nutné počítat z výdaji za půjčení vybavení. V některých resortech si můžete vyzkoušet plavbu v tradiční lodi Dhoni.

Island hopping
Je jediná možnost jak legálně navštívit některý z okolních ostrovů. Během jednoho dne navštívíte jak domorodý tak absolutně pustý ostrov. Na ostrově obydleným místními obyvateli uvidíte tradiční život maledivců, jejich zázemí a infrastrukturu. Naopak na neobydleném ostrově zažijete chvíle Robinsona Crusoe, budete šnorchlovat v okolí a užijete si grilování přímo na pláži. Je to jeden z mometnů, které musíte uskutečnit.

Fotografický let
Rozhodně musíte vidět Maledivy z ptačí perpektivy. Ti, jež poletí do svého resortu hydroplánem, mají o tento zážitek postaráno. Ostatním doporučujeme leteckou expedici hydroplánem, kde pořídíte spoustu dechberoucích fotek a prožijete krásnou vzpomínku na celý život.

Lázně a léčebná turistika
Maledivské přírodní podmínky jsou samy o sobě balzám na duši. Nicméně dokonalá lázeňská péče navodí relaxační atmosvéru a odplaví všechen stres. Je to dokonelé místo, kde se pojí luxusní terapie, zdraví a krása. Místní lázně nabízejí velké množství léčebných postupů od aromaterapie, masáže po vířivky a sauny. Najde si tu každý to své. Mnoho nabídek kombinuje tradiční asisjské terapie s klasickou evropskou technikou. Na ostrovech najdete provozovatele těch nejlepších světových značek lázní. Uspokojte Vaše smyslové vnímání některou z nabízených kůr ve spojení s jedinečným pohádkovým prostředím.

Jídlo
Najdete zde jídla mezinárodní, středomořské, italské, francouzské, čínské i arabské kuchyně. Potraviny se dovážejí zejména z Indie a Srí Lanky. Místní jídla jsou blízká indické kuchyni, většinou ostrá a hodně kořeněná kari (riha) a chilli, často dochucená kokosovým mlékem. Přílohou bývá rýže nebo chlebové placky (roshi) z nekynutého těsta. Zeleniny je málo, ale hojně se používá cibule a česnek, dalšími běžnými součástmi jídla jsou chilli papriky, kokos, citrónová šťáva a rýže. V nabídce je maso i kuřata, ryby (barakuda a tuňák), a mořské plody (sépie, chobotnice, krevety, langusty, mušle). Tradičním jídlem je rybí polévka a rýže s chilli a cibulí. Po jídle domorodci žvýkají betelové listy s arekovými ořechy. Z ovoce jsou v nabídce kokos, ananas, mango, banány a exotický chlebovník. Většina ostrovů nemá prameny, takže vodu získává pouze jako dešťovou nebo odsolováním mořské vody. V hotelových resortech je široká nabídka nealkoholických nápojů, včetně džusů, sodovky a coly. Pro turisty je v nabídce i alkohol, ovšem náležitě drahý.

Nakupování
Každý resort má vlastní obchůdky, největší výběr zboží je však na Male. Když využijete výletu na jiné ostrovy k nákupům, podpoříte navíc místní obyvatele a většinou také nakoupíte za nižší ceny. V resortech bývají ceny fixní, ale při nákupu v soukromých obchodech lze smlouvat a místní obyvatelé to dokonce očekávají. Typickými suvenýry jsou mořské mušle (pozor – vždy koupené v obchodě, nikoliv sebrané na pláži), zejména jako originální bižuterie, korále a náušnice, dále dřevěné a lakované krabičky, rákosové rohože, prostírání, výrobky ze skořápek kokosových ořechů a palmových listů, keramika (zejména vázy), sarongy, trička, batika a batikované nebo hedvábné šaty. Oblíbené jsou rovněž dřevořezby, miniatury lodí, čaje (importované z Indie a ze Srí Lanky) a nosiče s tradiční hudbou. Též maledivské poštovní známky patří k nejkrásnějším na světě.
V žádném případě nekupujte korály a výrobky z korálů: jejich vývoz je přísně zakázán, právě tak jako výrobky z želv či perlorodek.

30. květen, 2012