Egypt

Jedna z nejstarších kolébek civilizace láká cestovatele svými fascinujícími historickými památkami, které zde stály již v době, kdy se v jiných částech světa lidstvo teprve probouzelo. Od konce 20. století však Egypt láká návštěvníky také svými kvalitními písčitými plážemi na březích Rudého moře, kde doslova před očima rostou luxusní hotelové resorty a celá turistická města. Tajemstvím úspěchu těchto center jsou výborné klimatické podmínky umožňující přímořskou rekreaci a koupání po celý rok a současně i snadná dostupnost z Evropy. V neposlední řadě lákají zdejší přímořská střediska svými skvělými podmínkami pro potápění, šnorchlování a hraní golfu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Egypt je rozložen na pobřeží Středozemního moře a Rudého moře. Je to země, která hraničí s Libyí na západě, v pásmu Gazy a Izraelem na východě a Súdánem a na jihu. Rozloha je 1.001.449 km2. Egypt má rozlohu přibližně stejnou jako Texas a Nové Mexiko dohromady. Egypt je čtyřikrát větší jak Velká Británie, a dvakrát tak velký jako Francie. Nejdelší přímá vzdálenost v Egyptě od severu k jihu je 1024 km, zatímco z východu na západ opatření 1,24 tisíc km. Více než 2.900 km pobřeží je podél Středozemního moře. Záliv Suez, záliv Aqaba a Rudé moře představují egyptské námořní hranice.
Jedním z nejdůležitějších rysů Egypta je Nil, který je 320 km (200 mil) ohnut v saharské poušti. Tato funkce je již dlouho záhadou geografů, protože většina řek by šla rovnou k moři. Místo toho cestuje přes jedno z nejsušších míst na Zemi a přináší životodárnou vodu.

Počasí
Většinu povrchu Egypta tvoří poušť, což významně ovlivňuje charakter tamního klimatu. Typické pro pouštní klima jsou velké výkyvy teplot mezi dnem a nocí. Téměř po celý rok je na většině území horko a sucho. Nejteplejší jsou vnitrozemské oblasti, kde mohou teploty dosahovat až 50°C. Mírnější klima panuje např. v Alexandrii a oblastech kolem Středozemního moře. Vnitrozemí je také mnohem sušší na rozdíl od Středomoří, kde bývají hodně deštivé zimy. Teploty v zimě se pak pohybují v rozmezí 13°C – 21°C. Egyptská jara jsou mírná, ale na jejich konci ohlašují příchod léta nepříjemné větry, tzv. khamaseen (nebo chamsin). Jsou to horké drsné větry, které přinášejí písečné a prachové bouře. Vzhledem k vysokým teplotám je třeba zvážit cestování do Egypta v letních měsících. Pro pobytové zájezdy je nejlepší zvolit měsíce březen až červen nebo září až začátek prosince. Poznávací dovolenou pak bude nejlepší podniknout v zimním období (prosinec - únor).

Historie
Starověký Egypt je z historického hlediska nejstarší stát na světě. Zajímavý je nejen díky svým nesčetným památkám (pyramidy v Sakkáře, pyramidy v Abúsíru, pyramidy v Gíze, chrámy v Karnaku, chrámy v Luxoru, Ramesseum a mnohé další), které přečkaly staletí a jsou pro dnešní generaci mlčenlivými svědky časů dávno minulých. Ke spojení dvou rozdílných kultur (jižní části - Horního Egypta - a severní části - Dolního Egypta) postačila dvě staletí. Ve sjednoceném Egyptě měl silnější slovo jih, ale sever výrazně ovlivnil strukturu společenského zřízení. Tyk postupně vznikl jednotný Egypt, který si (stejně jako všechny starověké státy) prošel obdobím rozkvětu i pádu. Způsobem svého vzniku se Egypt výrazně odlišoval od ostatních států, které ještě dlouhou dobu fungovaly jako spíše státy městské.
I když byla jednota Egypta v některých obdobích více nebo méně ohrožena, politické a náboženské struktury zajistily vždy umělou, ale přesto pevnou rovnováhu. Teokratická monarchie se opírala o dokonalou organizaci státní správy a mocné kněží. Pouze silně centralizovaný stát byl totiž schopen spravovat tak odlišné kraje a jejich obyvatele s různou vírou.

Populace
V Egyptě žije skoro 82 milionů lidí a kvůli neúrodným podmínkám je většina obyvatelstva soustředěna do okolí řeky Nil. Většinu populace tvoří egyptští Arabové a súdánští Arabové. Gramotnost u eyptské dospělé populace je kolem 71%, vzdělání je bezplatné i na univerzitách a povinné od šesti do patnácti let

Ekonomie
Charakteristickým rysem současné egyptské ekonomiky je přechod od státního plánovitého hospodářství k tržnímu hospodářství. Musí se vypořádávat s každoročním značným nárůstem práceschopného obyvatelstva. Egyptská ekonomika je založena hlavně na těžbě ropy a příjmů z provozu Suezského průplavu.

Jazyk
Úředním jazykem je v Egyptě arabština. Domluvíte se zde však i anglicky, rusky, francouzsky a v určitých částech i německy.

Náboženství
90% Egypťanů se hlásí k islámu, zbylá procenta jsou převážně křesťané, a pak také nemalá židovská komunita. Náboženství hraje v životě průměrného Egypťana velkou roli. A je to samozřejmě vidět. Na každém rohu je nějaká mešita, popřípadě kostelík. Když muezin svolává melodickou arabštinou k modlitbě, jako kdyby se na mnohých místech život zastavil. Muslimové vytáhnou své modlitební koberečky a začnou se modlit čelem k vzdálené Mekce. Ramadán, čili postní měsíc, je jedním z nejvýznamnějších muslimských svátků. Jedná se o devátý měsíc v muslimském kalendáři, tedy měsíc, kdy podle legendy prorok Mohamed uzřel první zjevení boží. Ramadán, čili postní měsíc je jedním z pilířů islámu (těch je celkem pět, dalšími jsou pouť, modlitby, vyznání víry a daně), proto jej většina muslimů skutečně dodržuje. Dejte si tedy při plánování cesty pozor, protože při Ramadánu nefunguje vše tak, jak byste si představovali že fungovat má.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Od začátku roku 2002 mohou občané ČR získat za poplatek vízum na mezinárodním letišti v Káhiře, příp. na dalších vstupních místech (letištích a přístavech) do země (Alexandria, Hurghada, Luxor, apod.). Platnost pasu v tom případě musí být ještě alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do EAR. V praxi může však být tato možnost pro české občany komplikována leteckými společnostmi, které pro vstup na palubu letadla vyžadují prokázat se příslušným vízem. Doporučuje se před cestou ověřit u zastupitelského úřadu Egypta, zda se podmínky pro přicestování nezměnily.

Clo
Do země je zakázán dovoz potravin, alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog. Je nutno připomenout, že je striktně zakázán vývoz památek a zlata v nezpracované podobě. Postihy za prodej a přechovávání drog jsou přísné a pohybují se řádově v desítkách let odnětí svobody. Za nedovolené držení drog může být udělen i trest smrti.
Mnoho léků a podpůrných prostředků podléhá přísnému režimu kontroly, zejména pokud jde o jejich vývoz z Egypta.
Turista přijíždějící má právo na nákup zboží z bezcelních obchodů (Duty Free Shops) v určité kumulované výši (na aktuální částku se doporučuje v případě zájmu zeptat pracovníka egyptské celní služby při příletu/příjezdu do Egypta) za kalendářní rok na letišti a vybraných místech v Káhiře a Alexandrii do 24 hodin po příletu.
Institut povinné směny valut neexistuje. Nedoporučuje se měnit peníze na černém trhu vzhledem k možným postihům ze strany místních orgánů a také vzhledem k bezpečnostním rizikům pro cizince. Finanční prostředky je lépe směňovat v místech k tomu určených (banky, směnárny mezinárodních hotelů, soukromé směnárny).

Časový posun
V Egyptě je o +1 hodinu více než v ČR. V době souběhu letního času v ČR a zimního času v Egyptě je v obou zemích čas shodný (duben a říjen).

Peníze
Měnou je Egyptská libra, která se dále dělí na 100 tzv. piastrů, která není volně směnitelná. Papírové peníze jsou 25 pt, 50 pt, 1 EL, 5 EL,10 EL, 20 EL, 50 EL, 100 EL a 200 EL. Mince jsou 10, 20 a 25 pt. Ceny můžou být uváděny jak v librách, tak v piastrech. Hotovost a cestovní šeky, nejlépe v USD nebo EUR, je možné vyměnit v bankách, na letišti a velkých hotelích.

Kreditní karty
V hotelích a nákupních centrech lze platit platebními kartami typu Visa, Mastercard, American Express apod., avšak na tržištích je akceptována pouze hotovost.

Banky
Banky jsou většinou otevřené od pondělí do pátku. O svátcích a v neděli je zavřeno. Vyměnit peníze lze na letištích, či ve velkých hotelích v kterýkoli den v týdnu. V Egyptě se díky turistickému ruchu celkem rychle rozvíjí síť bankomatů ATM. Nejhojnější výskyt bankomatů je právě v oblastech velkého turistického ruchu jako jsou města Luxor, Hurghanda, Káhira, apod.

Oblečení
Oblečení by mělo být příjemné a praktické, nejlépe lehké bavlněné nebo směsové. Na večer je požadován společenský „dress code“ , pánové dlouhé kalhoty a uzavřené boty, dámy společenské šaty. Během dne se můžete pohybovat v celém areálu hotelu v plavkách nebo pareu.
Při pohybu mimo hotelový resort se doporučuje ženám zahalit si kolena a ramena. Egypt je muslimská země, kde se na ulicích bude cítit lépe zahaleny.

Zdravotní péče
Lékařská péče je na nižší úrovni, pro cestu doporučujeme uzavřít cestovní pojištění. Prakticky každý hotel má k dispozici lékaře. Existují zde i privátní nemocnice ve velkých městech, jsou moderně vybaveny a poskytují výbornou péči, vše je však třeba hradit na místě v hotovosti nebo platební kartou. Očkování není povinné, ale doporučuje se mít očkování proti tetanu, oběma žloutenkám, případně břišnímu tyfu. Nehlaďte zvířata, mohla by mít vzteklinu. Doporučujeme turistům konzumovat balenou vodu.

Elektřina
Napětí je 220/240V, zásuvky jsou shodné jako v ČR.

SPORT A AKTIVITY

Potápění
Jednou z hlavních atraktivit pobytu u moře v Egyptě je možnost korálového i vrakového potápění a šnorchlování. Rudé moře, známé nejsevernějším výskytem korálů na naší planetě, nabízí toto nezapomenutelné divadlo nejblíže k evropským břehům. Tuto aktivitu si mohou vyzkoušet i uplní začátečníci a nabízí se i možnost absolvovat kurz potápění a tím získat mezinárodní licenci.

Golf
Golf má v Egyptě již stoletou tradici, sportovní klub Gezira a známé golfové hřiště Mena House v blízkosti pyramid v Gíze byly otevřeny již na konci 19. století.Do 50. let dvacátého století vzniklo v Egyptě sedm golfových hřišť světové třídy. S měnícím se politickým ovzduším golf v Egyptě upadal a většina těchto hřišť zmizela: změny přečkalo pouze hřiště Mena House (v rekonstrukci), a kluby Alexandria Sporting Club a Gezira.V průběhu posledního desetiletí se golf v Egyptě naštěstí dočkal ohromného rozmachu. Celkem je nyní ve velkých egyptských městech v provozu 20 špičkových golfových hřišť a pořádání evropských golfových soutěží zařadilo Egypt mezi golfové destinace světové třídy.V nově postavených obytných čtvrtích na okrajích Káhiry i nedaleko od města najdete krásné greeny, například golfové hřiště Katameya Dunes, Orange Lakes Golf Club a klub Allegria. I pobřežní destinace u Rudého moře a na Sinaji se pyšní některými velmi malebnými hřišti. Někteří rekreanti si u Rudého moře vychutnávají krásné okolí lagun s křišťálově čistou vodou na golfovém hřišti v El Gouně, zatímco jiní hrají na výborném golfovém hřišti Cascades na poloostrově v zálivu Soma.

Pouštní safari
Pouštní vyjížďka vám umožní poznat pouštní krajinu v nesčetných podobách, s malebnými západy slunce a hvězdnatou noční oblohou. Projděte se kolem hliněných domů a starověkých rozvalin v oázách egyptské pouště, nakupte si místní řemeslné výrobky a seznamte se s beduíny, kteří pokračují v prastarých tradicích − egyptská poušť je jedním z těch mystických míst, na která mají dnešní běžné standardy způsobu žití minimální vliv nebo kde úplně chybí, místem, kde přístup k vodě představuje vše a vlastnictví půdy je ničím. Můžete si také vyzkoušet, jaké vzrušení zažijete při sandboardingu ve Velkém pískovém moři, a rozhodnout se pro jízdu na čtyřkolkách v Západní poušti nebo pro táboření pod pouštní hvězdnatou oblohou. Na Sinaji je možné zorganizovat kratší projížďky prostřednictvím

Plavba po Nilu
Plavba po Nilu, podél břehů nilského údolí s bujnou vegetací, obklopeného zlatými dunami, a prohlídka památníků starověkého Egypta, jako jsou například Kom Ombo a Abú Simbel, patří k nejsilnějším turistickým zážitkům. Vzbuďte se do měkkého světla jitřního slunce, načerpejte z něj teplo a ochlaďte se v bazénu na palubě výletní lodi; sledujte rybáře vrhající sítě, farmáře obdělávající pole, let ptáků i vodní buvoly, kteří si na oplátku líně prohlížejí vás. Zarezervujte si plavbu po Nilu a možná poodkryjete další roušku tajemství, které skrývá starověký Egypt.

Výlety za historií
Starověký Egypt přináší inspiraci, podněcuje fantazii a dotýká se duše. Svědectví o více než 7 tisících let historického vlivu starověkého Egypta si jednoduše nemůžete nechat ujít. Odkaz starověkého Egypta, jména jako Ramses, Nefertiti a Tutanchamon a stavby jako velké pyramidy v Gíze či sfinga se stále objevují v umění, literatuře i populární kultuře. V Egyptě najdete spoustu míst, které voní historií a spoustu staveb, které zaslouží náš obdiv. Vydejte na za poznáním do některé z pozoruhodných oblastí.

REGIONY, OBLASTI

Hurghada
Hurghada je tradiční egyptské turistické centrum na africkém pobřeží Rudého moře. Výhodou tohoto místa jsou nejen písčité pláže a blízkost atraktivních podmořských korálových útesů, ale i poloha v rozumné vzdálenosti od Káhiry i Luxoru s jejich lákadly v podobě monumentálních staroegyptských památek: pyramid v Gíze a Sakkaře, chrámů v Karnaku a Luxoru i pohřebišť v Údolí králů a královen. Rostoucí zájem o dovolenou v těchto místech vyvolal bouřlivý rozvoj výstavby nových hotelových kapacit, které nyní postupně obsazují atraktivní místa na pobřeží často až několik desítek kilometrů na jih od původní malé rybářské osady, která dala letovisku jméno. Z původního centra se stal turistický trh s tradičními místními rukodělnými výrobky a typickými suvenýry. Kromě výletů za historií nabízí Hurghada i cesty na blízké ostrůvky (nejznámějším je ostrov Giftún) za neopakovatelným světem korálových útesů. Pověstnou je i pro svoje velmi dobré podmínky pro windsurfing. Večer se můžete procházet centrem Hurghady a posedět v kavárničce u šálku arabské kávy nebo u vodní dýmky.

Sah Hasheesh
Tato nová turistická oblast Sah Hasheesh se nachází 18 km jižně od města Hurghada kolem zálivu Sahl Hasheesh s krásnou dlouhou písečnou pláží. Turisté zde najdou kombinaci nejluxusnějších hotelů v Egyptě, dále také příjemné promenády, krásnou přírodu a především čisté moře s korálovými útesy. Jsou zde výborné podmínky pro potápění a šnorchlování. Pro milovníky golfu je k dispozici golfové hřiště. Do centra Hurghady jezdí denně autobusová linka.

Soma Bay
Soma Bay je poměrně nová, atraktivní turistická oblast, která je zaměřena primárně na cestovní ruch, a tak dokáže uspokojit i nejnáročnější klienty. Ubytování a stravování je na nejvyšší úrovni a nabízí návštěvníkům vše, o čem jen mohou snít. Nachází se zde nejluxusnější hotely, z nichž za zmínku stojí například nejnovější Kempinski Hotel, který disponuje kromě tří bazénů také 200 metrů dlouhou atrakcí Lazy River, tedy „Línou řekou“. Soma Bay, ležící na poloostrově ze tří stran omývaném Rudým mořem, je tvořena třemi resorty – Sheraton, Robinson Club a La Residence des Cascades.

Sharm El Sheikh
Jedno z nejoblíbenějších rekreačních a potápěčských center Egypta je vzdáleno asi 25 km od nejjižnějšího cípu Sinajského poloostrova. Z původní rybářské osady vzniklo v posledních deseti letech nejmodernější egyptské přímořské středisko s komfortem na světové úrovni. Sinajský poloostrov je jediná část Egypta ležící v Asii. Je lemováno pásem vysokých hor a překrásných údolí, které z něj vytvářejí oázu slunce a koupání po celý rok. Významnou předností jsou rozlehlé písčité pláže a rovněž prvotřídní příležitosti pro potápění ke korálovým útesům s nejbohatší podmořskou florou a faunou v této časti světa. K příjemnému pobytu přispívá řada nákupních příležitostí s nabídkou typických výrobků z kůže, zlatých šperků i keramiky, rozmanitých restaurací, barů a typických kaváren v egyptském stylu, diskotéky i noční kluby. Sportovní nabídka zahrnuje šnorchlování, potápění, windsurfing a další vodní sporty. K dispozici jsou jízda na koni a velbloudech, oblíbená džíp safari do pouště i velmi kvalitní golfová hřiště. Celé středisko se člení do menších zálivů. Nejživější části střediska se nazývá Naama Bay. Jedná se o turisticky nejatraktivnější centrum, kde podél celého zálivu, mezi pláží a hotely, vede pěší zóna plná rozmanitých restaurací, typických kaváren a obchodů, a čarovné atmosféry, která má své kouzlo zejména ve večerních hodinách. Ostatní hotely se nacházejí v oblastech Nabq Bay, Ras Om El Sied, Hadaba, Shark Bay, Ras Nosrani Bay a Sharm El Maya, která jsou obvykle tvořena hotelovým komplexem s bazénem, na který navazuje hotelová pláž.

Taba
Atraktivní oblast na severu Sinajského poloostrova - TABA, začíná u severozápadního cípu Akabského zálivu a doporučujeme ji nejen pro vyznavače potápění a šnorchlování, ale i pro odpočinek a koupání, a to nejen pro rodiny s dětmi. Taba je od střediska Sharm El Sheikh vzdálena cca 220 km, od střediska Dahab cca 130 km. Jedná se o asi 70 km dlouhou oblast, která se táhne od izraelských hranic přes středisko Taba, které leží v těsném sousedství Izraele, téměř až po středisko Nuweiba, a kterou z jedné strany lemuje Akabský záliv a z druhé strany je obklopena pano ramaty místního pohoří. Najdeme zde několik samostatně stojících hotelových komplexů, které se většinou nacházejí přímo u nádherných pláží. Moře je zde průzračné a bohatý podmořský život s nádhernými korály je téměř na dosah. Doporučujeme vzít si sebou boty do vody! Přímo v této oblasti je i mezinárodní letiště, které je ve vnitrozemí a od pobřeží je vzdáleno asi 28 km.

Marsa Alam
Marsa Alam je původně malá rybářská osada a přístav na břehu Rudého moře situovaná asi 280 km jižně od Hurghady a 250 km severně od súdánských hranic. Protože území leží nedaleko od obratníku Raka, jedná se již o tropickou oblast. Víte že v době letního slunovratu zde Slunce stojí téměř v nadhlavníku a svítí na dno hlubokých studní? Proto je zde v zimním období také vyšší průměrná teplota vody a vzduchu než jinde v Egyptě a láká teplomilné rekreanty i v měsících lednu a únoru. Menší mezinárodní letiště je vzdáleno asi 65 km. V širokém okolí osady se nachází civilizací dosud málo dotčené pobřeží Rudého moře, charakteristické svými krásnými zálivy s písčitými plážemi, které jsou lemovány romantickými útesy. V moři na okrajích pláží se zpravidla nacházejí bohaté kolonie korálů a pestrobarevných ryb. Území severně od Marsa Alam směrem k mezinárodnímu letišti bylo vybráno pro vybudování nové zóny turistiky s luxusními plně soběstačnými hotelovými komplexy. Jako korálky na niti leží u jednotlivých zálivů samostatně stojící hotelové areály, které nabízejí dostatečný ubytovací luxus a přitom i klid v prostředí nenarušené pouštní oázy.
Oblast doporučujeme nejen vyznavačům potápění, šnorchlování a dalších vodních sportů jako jsou windsurfing, vodní lyžování a parasailing, ale i pro seniory a rodiny s dětmi. Výhodou území jsou kvalitní příležitosti ke koupání u nádherných pláží a vynikající podmínky pro potápění ke korálovým útesům. Moře je zde průzračné a bohatý podmořský život s nádhernými barevnými korály je skutečně na dosah.

Dahab
Dahab je malá beduínská vesnice vystavěná u východního pobřeží Akabského zálivu na okraji pouště na pozadí Sinajského pohoří. Od městečka Sharm El Sheikh je vzdálena 100 km a směrem na sever od ní ve vzdálenosti 135 km leží izraelský Eilat. Na rozdíl od Sharm El Sheikhu zde má člověk pocit téměř autentické atmosféry středovýchodní obchodní stezky. V arabštině má Dahab význam zlatý. Dnes to znamená zlatý písek, palmy pohupující se ve větru, tyrkysové moře a téměř trvalý vítr, vyvolávaný rozdílem tlaku vzduchu nad pouští a mořem. Atmosféra místa je hezká a romantická s kavárnami, restauracemi a řadou menších obchůdků. Mnoho lidí sem přijíždí kvůli potápění - korálové útesy jsou jen pár metrů od břehu. Asi 7 kilometrů od vesnice je slavná potápěčská lokalita Modrá díra. Také pro windsurfing jsou zde výborné podmínky. Populární jsou výlety do pouštní oázy a další poutavé nabídky. Transfer z letiště trvá asi 90 minut.

Káhira
Hlavní město Egypta a nejlidnatější město Afriky, které má včetně svých předměstí kolem 16 miliónů obyvatel a řadí se i k největším městům na světě. Rozkládá se v severovýchodní části Egypta při pravém břehu Nilu, bezprostředně před jižním okrajem nilské delty. Nejstarší části města leží dále od řeky, naopak při Nilu se tyčí moderní mrakodrapy a luxusní hotely. Ke Káhiře patří i nilské ostrovy Gezíra a Róda. Na protějším západním břehu s Káhirou stavebně splývá Gíza, na jejímž okraji stojí světoznámé pyramidy. Jednou ze zajímavostí, které by měl návštěvník města navštívit, je bezpochyby zdejší Egyptské muzeum, které uchovává rozsáhlou sbírku staroegyptských památek. Bylo založeno roku 1858 Francouzem Augustem Mariettem, současná budova je z r. 1902. Ve více jak padesáti místnostech je k vidění téměř 130 tisíc různých exponátů od kolosálních soch až po drobné šperky, které představují historii starověkého Egypta od počátků do příchodu islámu. Součástí sbírek jsou poklady z Tutanchamonova hrobu, včetně jeho dvou zlatých rakví a slavné posmrtné masky.

30. květen, 2012