Zanzibar

Romantické „ostrovy koření“, které se pyšní překrásnými plážemi a rozsáhlými plantážemi hřebíčku, muškátového oříšku, skořice a pepře, jsou tou pravou destinací, kde prožít rajskou dovolenou. Svoje zasloužené volno zde tráví i jeden z nejbohatších mužů světa - Bill Gates. Na své si v hlavním městě Zanzibaru přijdou také milovníci kultury a architektury, potápěči zase budou nadšeni nádhernými korálovými útesy s hojností podmořského života.

ZAKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Zanzibar je stát vzdálený asi 40 km od východoafrickém pobřeží. Skládá se z ostrova Unguja (běžně označovaný jako Zanzibar), severního ostrova Pemba a dalších asi 50 menších ostrůvků. Stát Zanzibar je autonomní, ale společně se státem Tanganikou (na východním pobřeží Afriky) tvoří jednotný stát Tanzánie.
Hlavním městem a zároveň kulturním a ekonomickým centrem je město Zanzibar, s historickým centrem Stone Town.
Všechny ostrovy Zanzibaru jsou převážně ploché, nejvyšším bodem je 120 metrový kopec Masingini na ostrově Unguja. Dříve zde bylo hodně lesů, které ale byly vykáceny a proměněny na plantáže. Pěknými mangrovníkovými lesy se může chlubit Pemba, na ostrově Mafia (jižně od Zanzibaru) pak rostou kokosové palmy a ledvinovníky s plody kešu.

Počasí
Na Zanzibaru panuje tropické podnebí, nejtepleji je zde v lednu až březnu, kdy teploty dosahují až 33 °C. „Nejchladněji“ je v červnu a v červenci s teplotami kolem 28°C, což je i tak velmi příjemné. Od května do listopadu nastává na ostrovech období krátkých dešťů

Historie
Ostrov prozkoumávali už od 8.století arabští a perští obchodníci, kteří sem přinesli islám. Obchodníci se potřebovali domluvit s místním obyvatelstvem, a tak vznikl nový jazyk s prvky arabštiny, perštiny a angličtiny a svahilštiny.
V 10.století zde již fungovala vzkvétající republika, kterou živil mezinárodní obchod s Arábií, Indií a Afrikou. Roku 1499 zde přistál Portugalec Vasco de Gama, který byl okouzlen krásnými městy s čilým obchodním ruchem. Postupně zde Portugalci převzali moc, i přestože muslimské obyvatelstvo zůstalo stále většinou.
Na začátku 19.století vládl na Zanzibaru ománský vládce Said bin Sultan, jehož vojáci přepadávali vesnice v Africe a otroky z těchto vesnic dováželi na ostrov, odkud pak putovali dále do arabských zemí. Popud ke zrušení této chmurné tradice dal až skotský lékař a cestovatel Livingstone, který se postavil na stranu černých otroků, postupný tlak na anglickou společnost nakonec vedl až ke zrušení otroctví.
Po Portugalcích tedy převzali vládu Angličané. Zanzibar se roku 1890 stal britským územím, zatímco východoafrická Tanganika zase součástí Německé východní Afriky.
Samostatnost Zanzibaru byla vyhlášena až roku 1963, vlády se ujal opět pouze sultán. Jeho vláda však netrvala ani rok, roku 1964 byl svržen a Zanzibar se stal lidovou republikou. 24.4.1964 byl Zanzibar spojen s Tanganikou v nový stát Tanzanie, který existuje dodnes. Oba státy ale mají autonomní postavení.

Populace
Na Zanzibaru žije okolo 621 tisíc obyvatel, přičemž v hlavním městě Zanzibar City kolem 205 tisíc obyvatel. Najdete zde neuvěřitelný mix národností, avšak převažují Arabové. Afričané a jejich míšenci.

Jazyk
Úředním jazykem je svahilština, která převládá u původních obyvatel. Patří do skupiny jazyků Bantu, avšak byla obohacena o arabské i anglické výrazy. V obchodním styku se běžně používá také arabština, v turistických centrech se snadno domluvíte anglicky.

Náboženství
Z náboženských směrů převládá islám (99%), křesťanství a hinduismus jsou v menšině. Proto prosím respektujte zvyky islámu, ženy by se měly mimo turistické komplexy oblékat do cudnějšího oblečení zakrývajícího ramena a kolena. Mešity představují pro muslimy nejposvátnější místa, neotvírají je tedy turistům – nemuslimům je vstup zakázán.

Ekonomika
Hlavními hospodářskými odvětvími na Zanzibaru jsou farmaření a rybaření. Hlavním vývozním zbožím je hřebíček, další druhy koření a kokosové produkty, v posledních letech vzrostl také vývoz mořských řas. Na ostrově Zanzibar také hraje významnou roli turismus, který se neustále rozšiřuje. Přesto byla Tanzanie (a tedy i Zanzibar) roku 2006 zařazen do skupiny 40 rozvojových zemí s vysokým stupněm chudoby, jež mají nárok na pomoc ze strany Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Pokud se rozhodnete pro cestu na Zanzibar, potřebujete pas s čtecí zónou a platností minimálně 6 měsíců od data vstupu do země. Při příletu je potřeba vyplnit pouze imigrační kartu a zaplatit hotovost 50 USD. Při odletu se karta vyplňuje znovu, poplatek je 25 USD. Pokud byste se rozhodli pro výlet do Tanzanie, sem je potřeba vízum, které si vyřídíte při vstupu do Tanzanie nebo na zanzibarském mezinárodním letišti.

Clo
Zboží určené pro vlastní potřebu nebo dárky lze vyvážet volně. Zakázán je dovoz zbraní, všechny musí být deklarovány. Přísně zakázán je také vývoz a dovoz jakýchkoli předmětů z divoké zvěře i živých divokých zvířat či hmyzu bez zvláštního povolení. Pozor také na vývoz jakýchkoli mušlí, které jsou sice krásné, ale nesmějí opustit Zanzibar.

Časový posun
Celá Tanzanie má celoročně čas GMT + 3 hodiny, letní čas nezavádí. Časový posun proti ČR je tak + 2 hodiny v době standardního času, + 1 hodina v době letního času.

Peníze
Platit budete tanzanským šilinkem, který se dělí na 100 centů. Můžete ale platit také USD, které je rovnocennou měnou. Euro je těchto oblastech téměř neznámé. Směnáren na ostrovech moc není, pár jich najdete jen ve Stone Town, avšak ty neakceptují USD vydané před rokem 1993. Proto doporučujeme vzít si s sebou dostatečnou hotovost, bankomaty se vyskytují jen velmi zřídka.
Za každou službu je očekáváno spropitné (bakšiš), které je pro místní jediným zdrojem příjmů. Bohužel je vyžadováno téměř všude – i na místech jako policie či úřady, pokud chcete záležitost vyřídit co nejrychleji.

Kreditní karty
Platba kreditními kartami je možná jen v některých turistických zařízeních, za platbu kartou však dáte navíc 10-15% a navíc s nevýhodným kurzem.

Banky
Otvírací doba je 9.00-14.30, ve velkých bankách uspějete až do 16.00, v sobotu od 9.00-14.00. Cestovní šeky se příliš nedoporučují, protože je mění jen některé banky.

Oblečení
Vzhledem k tropickému podnebí doporučujeme bavlněné a prodyšné oděvy. Dámy nezapomenou na decentní, neprůsvitné šaty, jelikož Zanzibar je muslimská země. Minišortky, minisukně, minišaty na ramínka a odhalené výstřihy a kolena jsou pro muslimy nepřijatelné. Doporučují se dlouhé letní šaty, halenky nebo košile s delšími rukávy. Jako obuv budou vhodné sandále. Samozřejmostí do těchto slunečných oblastí je opalovací krém, sluneční brýle a pokrývka hlavy. Na výlet do pralesa je doporučován deštník.

Elektřina
Na Zanzibaru můžete narazit na zásuvky dvojího typu: dva ploché kontakty se zemnícím kolíkem nebo tři kulaté kolíky v trojúhelníkovém uspořádání, avšak k obojím budete potřebovat adaptér.

Zdravotní péče
ČR a Zanzibar nemají dohodu o bezplatném poskytování zdravotní péče, cestovní pojištění je proto téměř nutností. Závažná onemocnění a úrazy by měly být nejlépe ošetřeny v soukromé nemocnici Aga Khan v Dar es Salaamu (2 hodiny lodí nebo půl hodiny letadlem), která jako jediná odpovídá našim zdravotnickým standardům. Ošetření ve státních zdravotnických zřízeních příliš nedoporučujeme. Veškeré výdaje je nutné uhradit na místě, hotovostí, šekem nebo kreditní kartou, všechny účty, lékařské zprávy, recepty či další doklady si uschovejte pro jednání s pojišťovnou. Tato následná refundace je možná jen v případě, že k ošetření dojde ve smluvním zdravotnickém zařízení mezinárodní pojišťovny.
Všechny léky, i pokud Vám je předepíše lékař, se platí v hotovosti. Nezapomeňte si z domova přivézt všechny léky, které běžně užíváte a také lékárničku první pomoci.
Je rozumné uvažovat o Zanzibaru jako o součásti Afriky, kterou také ve skutečnosti je a mít naočkovanou hepatitidu A,B, choleru, břišní tyfus a tetan. Povinným očkováním je očkování proti žluté zimnici. O užívání antimalarik se poraďte s odborným lékařem.
Každopádně je důležité dodržovat prevenci – používat repelent, do rizikových míst nosit dlouhé kalhoty a rukávy, nezapomínat na ponožky. Hotelové pokoje jsou vybaveny moskytiérami.

Bezpečnost
Zanzibar je bezpečnější místo než většina vnitrozemských zemí východní Afriky, avšak drobné pouliční krádeže jsou spíše běžnou záležitostí. Proto se doporučuje přizpůsobit tomu i svoji návštěvu Drahé věci nechte v hotelovém trezoru, zároveň tak nebudete popuzovat místní, kteří na podobné výdobytky ještě dlouho nebudou mít peníze a nechtějí, aby po podobných věcech začaly toužit jejich děti. Skvělé jsou také taštičky s penězi, které nosíte na krku pod oblečením. Své věci nenechávejte bez dozoru ani na pláži.
Při potápění nebo šnorchlování nesbírejte žádné lastury či korály, většina z nich je chráněna mezinárodní dohodou o ochraně ohrožených druhů. Všímejte si také vývěsek, které informují o ochraně konkrétních rostlin a živočichů – ani ty byste neměli od místních kupovat jako suvenýry z cest.
Nehlaďte volně pobíhající zvířata, mohla by mít vzteklinu. Voda není na Zanzibaru pitná, proto vždy kupujte balenou a zkontrolujte neporušenost uzávěru. Pozor na led v nápojích zmrzlinu na ulicích.
Konzumace alkoholu na veřejnosti je trestná, výjimkou jsou samozřejmě hotelové komplexy a zahradní restaurace. Objímání či líbání na veřejnosti je nežádoucí.

SPORT A AKTIVITY

Pláže a koupání
Turisté obdivují nádherné zanzibarské pláže s jemným bílým pískem, které omývá teplý Indický oceán. Mezi nejznámější pláže patří Nungwi, Mateme, Chwaka, Paje a další. Za lehátka a slunečníky musíte většinou zaplatit malý poplatek, koupání a opalování bez plavek i jen nahoře bez je přísně zakázáno.
Nádhernou kulisou jsou korálové útesy, které vytváří ochrannou bariéru pro klidné koupání. Při odlivu se můžete k těmto útesům vydat pěšky, nezapomeňte na boty do vody. Pokud však budete ubytováni na západním a severním pobřeží (Nungwi), kde je rozdíl mezi přílivem a odlivem podstatně menší, budete se moci koupat celé dny.

Potápění
Zanzibar patří mezi jednu z nejlepších potápěčských destinací na světě, voda teploučká 27°C je příjemným lákadlem. Probíhají zde také kurzy PADI, takže lze získat celosvětově platný certifikát. Zaujmou Vás lodní vraky, potápění za noci nebo v mořských proudech. Zdejší korálový útes hýří rozmanitostí podmořského života, viditelnost sahá od 30 do 70 metrů.
Zajímavý pro potápěče je také korálový ostrov Mafia, který má i lodní spojení s Dar es Salaamem, ale také malé letiště. Na místních plážích kladou vejce ohrožené druhy želv. Kousek od hlavního města se nachází ostrov Chumbe, vyhlášený svým majákem, krásnými plážemi a mořským národním parkem.
Šnorchlování
Šnorchlování si nejlépe užijete při odlivu, na západ od Kendwy a u útesů kolem ostrova Mnemba. Tento ostrov je zároveň také mořským národním parkem a pyšní se vlastním korálovým útesem. Pobřeží naproti je posázeno krásnými baobaby.

Zanzibarský kulturní festival
Pokud se na Zanzibar chystáte v červenci, rozhodně si nenechte ujít tuto přehlídku tradičního afromuslimského způsobu života. Tento festival se koná od roku 1994 a sjíždějí se na něj kulturní skupiny z mnoha různých zemí (Německa, Indie, Komor, Keni či Mozambiku) Uvidíte to nejlepší ze svahilské kultury, a to na krásných historických místech země. Součástí jsou všude okolo trhy, ohňostroje a býčí zápasy.

Výlety na lodích
Pokud chcete prozkoumat okolí ostrova, vydejte se lodí na kouzelnou plavbu, která je často spojená s koupáním v pobřežních lagunách nebo dokonce chytáním dravých ryb. Pokud toužíte spatřit delfíny, vydejte se na jih ostrova Unguja. Ve vesničce Kizimkazi se konají tzv. Dolpine tours. Vyráží se ráno, kdy ještě nejsou vlny a jistě se Vám poštěstí zaplavat si s chytrými delfíny.

Výlety za přírodou
Za nedotčenými poklady přírody se můžete vypravit do nitra ostrova. Na Zanzibaru nežijí velká divoká zvířata, snad jen leopard madagaskarský, který ale již žije pouze v pověstech. Potkat se můžete s opicemi, prasaty a malými antilopami. Společníky na cestách Vám budou ptáci a motýli.
Mezi zajímavé rostliny Zanzibaru patří palma rafie a palma cukrová, z níž se získává palmový cukr a palmové víno. Samozřejmou součástí zanzibarské flóry je baobab, chlebovník, hřebíčkovec, muškátovník, skořicovník, pepřovník, keř Elettaria cardamomum, zázvorovník a orchidej vanilovník.
Jozani Forest je jeden z posledních deštných pralesů, který na území celé Afriky můžete najít. Věrnými průvodci budou původní obyvatelé – neuvěřitelně fotogenické opičky Red Colobus. Kromě nich můžete spatřit různé druhy antilop, kočkodany a štětkouny. Prales se nachází asi 10 km jihovýchodně od hlavního města, mezi zátokami Chwaka a Uzi. Platí se vstupné, avšak kvalita průvodcovské služby tomu odpovídá.

Safari
Za safari můžete zamířit do Tanzanie – do rezervace Selous. Cesta zabere hodinu letu, poté již přesednete do džípu a obdivujete žirafy, slony, lvy, krokodýly, hrochy a další obyvatele. Safari se dá stihnout za jeden den, pro nadšence je k dispozici dvoudenní či třídenní varianta.

Spice Tours
Pokud jste již přijeli na tento ostrov proslulý pěstováním koření, byl by hřích nenavštívit některou z plantáží se skořicí, kardamomem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či jasmínem. Při exkurzi Vám často velmi zábavní průvodci prozradí tajemství historie těchto koření, dozvíte se o jejich využití v kuchyni, kosmetice a lékařství. Projdete si i továrny na zpracování koření. Příjemnou tečkou bude ochutnávka vybraných druhů.

Kuchyně
Zanzibarská kuchyně se chutí zcela liší od té naší, a to díky koření, které je zde hojně používáno. Jak by také nebylo, na ostrově koření. Promíchání kultur se odrazilo také ve skladbě jídelníčku. Základem je maso (hovězí, kozí, skopové) s rýží nebo brambory, okořeněné hřebíčkem a kardamomem. Oblíbenou pochoutkou je kozí maso na grilu (nyama choma). Samozřejmostí jsou také dary moře – např. tresky, chobotnice, krabi, langusty a další. Tradiční zanzibarskou úpravou je vaření těchto pokrmů v kokosovém mléce.
Zanzibarskou specialitou je také samakai wa kusonga – rybí karbanátky z celých kusů ryb.
Moučníky jsou často ovocné – z banánu, ananasu nebo manga, posypané kešu oříšky a skořicí, často zapečené v troubě a podávané se zmrzlinou. Skvělé jsou také pečené banány servírované s vanilkovým pudinkem (n´dizi no kastad).
Skvělé pro zahnání žízně budou lisované džusy z exotického ovoce nebo šťáva z čerstvě vylisované cukrové třtiny. Hojně se popíjí také masala, známá i českých čajoven – čajová směs z vanilky, kardamomu, hřebíčku a zázvoru.
Místní piva připomínají chutí ta česká – vyzkoušejte si to. Vynikající jsou také čaje a káva.
Nejvíce restaurací najdete ve Stone Town přímo v přístavu. Luxusní restaurace se nachází na střeše hotelu Emerson & Green – druhé největší budovy ve městě, kde Vás uchvátí výhled na věže minaretů i krásný Indický oceán. Zajít můžete také do indické, čínské, japonské či francouzské restaurace, na pobřeží v menších restauracích pak najdete na jídelníčku hlavně dary moře.

Nakupování a suvenýry
Jako originální suvenýr ze Zanzibaru si přivezte dřevořezby jako jsou misky, mísy či šachové figurky, dále neprohloupíte s košíky či obrazy s masajskými náměty. Ženy budou nadšeny barevnými látkami kanga a kikoi, které mohou posloužit jako šaty nebo sukně. Líbit se jim bude také bižuterie ze skořápek kokosových ořechů. Klasikou je zanzibarské koření. Pro milovníky map je povinností ručně malovaná mapa Zanzibaru od Giovanni Tombaziho. Pozor jen na trofeje zvířat, kůži a kosti, které je zakázáno vyvážet.

Kultura
Jistě neopomeňte navštívit hlavní město Zanzibar City s historickým centrem Stone Town, které je zapsáno i na seznamu dědictví UNESCO. Budete se proplétat křivolakými uličkami města, které jsou obklopeny bíle nahozenými domky s typickou výzdobou z mořských korálů a nádherně vyřezávanými dveřmi. Prohlédnete si sultánův palác i s jeho harémem, masivní arabskou pevnost, římsko-katolickou katedrálu sv. Josefa, národní muzeum či Livingstonův dům, odkud se roku 1866 vydal na expedici, při níž mj. objevil jezero Tanganjika. Příjemným zpestřením budou tržiště plná omamně vonícího koření.
Ostrov Changu (vězeňský ostrov) je místem, kde byli v minulosti před deportací na otrocký trh vězněni afričtí otroci. Dnes již se mezi ruinami procházejí pouze želvy sloní, které sem byli přivezeny ze Seychelských ostrovů.
Bohužel jen marně zde budete hledat muzeum slavného zpěváka Farrokha Bulsary – frontmana legendárních Queen Freddie Mercuryho. I přestože se jedná o nejslavnějšího rodáka Zanzibaru, Zanzibar se k němu otevřeně nehlásí kvůli jeho otevřeně přiznané homosexualitě. Homosexuální orientace je totiž v tradiční islámské společnosti považována za trestný čin.

OBLASTI A REGIONY

Východní pobřeží Unguji
Vzdálenost od letiště je 40 km, transfer trvá asi hodinu. Najdete zde dostatek hotelových komplexů, za kterými s nachází volná příroda nebo malé osady chudých rybářů. Infrastruktura a turistické služby spíše chybí. Pokud se chcete seznámit s metropolí, využijte organizované výlety nebo hotelovou dopravu do metropole ostrova.

Západní pobřeží Unguji
Osada Nungwi, ležící na úplném severu západního pobřeží, byla donedávna pouze malou vesničkou, obyvatelé se zde živili výrobou dřevěných plachetnic. Díky turistickému ruchu se vesnička rozrostla na turistické centrum s několika bary, restauracemi a obchůdky, jež ožívají hlavně po západu slunce.
Další zajímavou místem je osada Kendwa s majákem a akváriem s želvami. Místo je považováno za jedno z nejkrásnějších míst na ostrově. Nádherná průzračná laguna je ideální ke koupání a setkáte se zde se spoustou krásných barevných rybiček.
Transfer ze severu Zanzibaru na letiště a do hlavního města trvá kolem 1,5 h.
Hlavní město se nachází také na západním pobřeží, ale spíše na jižním cípu.

Pemba
Pemba, arabsky nazývaný „zelený ostrov“, je sesterský ostrov Unguji, který byl po mnoho let izolován od okolního světa. Ve srovnání s Ungujou sem jezdí mnohem méně návštěvníků, právě díky nedostatečné infrastruktuře. Avšak někomu právě ona izolovanost velmi vyhovuje – krásné pláže, přírodní lesy vhodné k prozkoumávání a nádherné východní pobřeží ideální pro potápění jsou zaručenými kvalitami.

06. duben, 2013