Turecko

Svět Orientu, nádherných antických památek i čistého moře a bohatého podmořského světa. Vše se ideálně snoubí v této okouzlující zemi, kde se při šálku dobrého čaje zaposloucháte do podmanivých tónů turecké hudby, ochutnáte místní pestrou kuchyni a necháte se unášet na vlnách atmosféry dávných sultánských paláců a jejich harémových tanečnic.

ZAKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Turecko (oficiálním názvem Turecká republika) je stát ležící na poloostrově Malá Asie a z menší části v jihovýchodní Evropě. Turecko hraničí na severovýchodě s Gruzií, na severozápadě s Bulharskem, na západě s Řeckem, na východě s Arménií, Ázerbajdžánem a Iránem, na jihovýchodě pak s Irákem a Sýrií. Na jihu se vykoupete ve Středozemním, na západě v Egejském a na severu v Černém moři. Nejvyšší horou Turecka je hora Ararat s výškou 5165 metrů nacházející se v provincii Iğdır ve východní Anatolii.
Turecko je hornatou zemí s úzkými pruhy nížin při pobřeží. Často se zde projevuje vulkanismus a zemětřesení. Na východě země pramení řeky jako Eufrat, Tigris a Araks. Mezi nejdelší řeky patří Velký Menderes, Gediz a Sakarya. Největšími jezery z celkového počtu více než 250 jsou slaná jezera Vanské jezero a Tuz.
Mezi nejčastější typy krajiny patří stepi a lesy, kde žijí divoké druhy zvířat – např. vlci, lišky, bobři, hyeny, medvědi, gazely či kamzíci.

Počasí
V Turecku očekávejte většinou suché, kontinentální podnebí, které je ovlivněno přítomností tří moří. Na pobřežích Středozemního moře je typické středomořské počasí, v horách je o poznání chladněji. Oficiální turistická sezóna začíná v květnu, kdy se teplota pohybuje kolem 25°C, příjemně je ještě v červnu, zatímco během července a srpna se teploty šplhají kolem 35 až 40°C. Pro poznávací turistiku je ideální konec září a říjen. Ke konci října přicházejí trvalejší deště.

Historie
Turecko ležící na rozhraní dvou kontinentů hrálo celou historii významnou roli. Nálezy starověkých civilizací se datují kolem 7000 až 5000 př.n.l. Později zde měla centrum Chetitská říše s městem Chattušaš, část Turecka pak byla obsazena Řeky, později Římany. Právě z římské doby nalezneme v Turecku nejvíce památek- ať již se jedná o Efes u Egejského moře, Aspendos na jižním pobřeží nebo lázně Hierapolis poblíž travertinových teras v Pamukkale. Nakonec se Turecko stalo součástí Byzantské říše. Od 11 století na toto území přichází turecké obyvatelstvo a s ním islám. Vzniká mocná Seldžucká říše, poté probíhají staletí nestability a nakonec vzniká Osmanská říše. V roce 1453 osmanský sultán Mehmet Fatih dobyl Konstantinopol a ukončil existenci Byzantské říše. Město bylo přejmenováno na Istanbul a stalo se hlavním městem říše.
Osmanská říše byla na přelomu 19./20.století po prohře v balkánských válkách téměř vytlačena z Balkánského poloostrova – vznikly státy Řecko, Srbsko a Bulharsko. Po porážce v první světové válce sultanát roku 1923 zaniká - byla založena Turecká republika a do čela se postavil úspěšný válečný hrdina a vojevůdce, první prezident Kemal Atatürk. Turecko se do této chvíle zbavilo téměř všech svých národnostních menšin – ať již vystěhováním nebo násilnou cestou (např. genocida Kurdů). Hlavní město prezident přesunul z Istanbulu do Ankary, zavedl latinku místo arabského písma a sekularizoval stát – Turecko se stalo státem světským.
Během druhé světové války zůstává Turecko neutrální a dodnes je demokratickou zemí. Není však dosud vyřešen vztah Turecka k národnostní menšině přibližně 11 milionů Kurdů, kteří zde žijí. Nevyřešená je také otázka severního Kypru, které Turecko v podstatě okupuje.
Populace
V Turecku s hlavním městem Ankara žije přes 78 milionů lidí. 70% obyvatel žije ve městech. Etnicky jsou nejpočetnější Turkové (70-75%) a Kurdové (18%), mezi početné menšiny patří i Řekové, Arméni, Židé, Gruzíni či Lazové.
Malý národ Kurdů obývající nepříliš úrodné hory byl v celé historii utlačován a celou historii se také ubránil podmanění. Ze strany Kurdů docházelo také k častému přepadávání karavan. Dnes se situace vzájemných vztahů postupně zlepšuje.

Jazyk
Úředním jazykem je turečtina, zejména na jihovýchodě Turecka zaslechnete také kurdštinu a jazyky menšin. Řekové a Židé jsou podle Lausannské smlouvy z roku 1923 oficiálně uznanými menšinami a jejich jazyky mohou být vyučováno na školách. Angličtině a němčině rozumí jen malá část obyvatel, většinou vzdělaná vrstva nebo personál v turistických oblastech. V každém případě se ale vyplatí úsměv a trpělivost.

Náboženství
Téměř naprostá většina (99,7%) obyvatel jsou muslimové (převážně sunnité), zbývající jsou vyznání ortodoxního, gregoriánského, židovského, katolického a protestantského.
Turci jsou jednoznačně nejvíce poevropštění muslimové, jejich přístup k víře je mnohem umírněnější než v ostatních muslimských zemích. Přesto se doporučuje zbytečně neprovokovat vyzývavým oblečením a chovat se spíše konzervativně. Turci jsou jinak velmi pohostinný národ.

Ekonomika
Turecko se snaží odstranit poslední nedostatky, které by bránily případnému vstupu do EU - tržní hospodářství však stále nefunguje zcela dokonale. Vyskytuje se přílišná míra inflace, velké zásahy státu do ekonomiky či váhavost v privatizaci důležitých odvětví ekonomiky.
Tradičním odvětvím je výroba oděvů a koberců, i tento průmysl se však dnes musí vyrovnávat s konkurencí Číny. Průmysl je soustředěn při západním pobřeží, v Ankaře se rozvíjí hutnictví, výroba automobilů a farmaceutika.
Zemědělství prosperuje zejména na dosti zavlažovaném jihovýchodě Turecka. Pěstuje se obilí, kukuřice, proso, bavlna, čaj nebo olivy. Chová se drůbež, kozy a dobytek.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Víza
Při cestě do Turecka (za účelem turistiky) budete potřebovat pouze platný cestovní pas , jehož doba platnosti je minimálně 6 měsíců nad dobu plánovaného pobytu. Občané ČR, kteří cestují do Turecké republiky za jiným účelem než turistickým (platí i pro řidiče nákladní přepravy), si nadále musí k cestám do Turecké republiky obstarat vízum.

Clo
Bezcelně můžete do Turecka dovézt 200 ks cigaret, 50 ks cigár do 3 g, 10 ks doutníků, 200 g cigaretového tabáku společně s 200 ks cigaretových papírků (nebo 200 g dýmkového tabáku nebo 200 g žvýkacího tabáku nebo 50 g šňupacího tabáku), 1 kg kávy, 1 kg instantní kávy, 500 g čaje, 1 kg cukrovinek, 1 kg čokolády, 1 láhev alkoholických nápojů o obsahu 100 cl nebo 2 láhve alkoholických nápojů o obsahu 75 cl, 5 balení parfému, toaletní vody nebo vody po holení, jejichž obsah nesmí přesahovat 120 ml. Léky, léčiva a zdravotní potřeby je možné bezcelně dovážet pouze pro osobní potřebu.
Při celním odbavení při příjezdu do země mohou být v pasu vyznačeny všechny cennější předměty (např. fotoaparáty, notebooky atd.) za účelem kontroly o pohybu předmětů při výjezdu. V případě, že se jedná o cestu z Turecka do země EU či ze země EU do Turecka, lze v hotovosti dovézt/vyvézt maximálně 10 000,- EUR či ekvivalent této částky.
Vývoz starožitných předmětů (starších 100 let) je zakázán. Při vývozu nově vyrobeného koberce je nutno předložit doklad o koupi. V Turecku platí mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte, v případě porušení zákona vám hrozí trestní stíhání.
Zakázán je dovoz drog a jiných omamných látek, obchodování s nimi a jejich spotřeba, za porušení hrozí dlouholeté odnětí svobody a vysoké peněžité tresty. Trestné je rovněž šíření toxikomanie.

Časový posun
Při cestě do Turecka se čas posouvá o 1 hodinu dopředu. Západ slunce je zde rychlejší a dřívější než u nás.

Peníze
Od roku 2005 platí tzv. nová turecká lira (YTL), se starými penězi byste se již neměli setkat. Bankovky jsou v hodnotách 100, 50, 20, 10, 5 a 1 nová lira, mince pak v hodnotách 1 lira a 50, 25, 10, 5 a 1 nový kuru. Ve většině obchodů lze platit i eury a americkými dolary.
Peníze vyměníte v bance (otevírací doba obvykle 8.30 – 12.00 a 13.30 – 17.00, v sobotu a v neděli je zavřeno). Také pošty a velké hotely bývají vybaveny směnárnou. Kursy se mění každý den. Peníze (optimálně USD nebo Euro) raději směňujte postupně a utraťte je, mimo Turecko nemají liry žádnou cenu. Pro případnou zpětnou výměnu potřebujete potvrzení o původní směně.
Bankomaty jsou časté, s výběrem hotovosti pouze v místní měně. Bankomaty nacházející se mimo velká města ale bývají nepoužitelné, stává se, že požadovanou hotovost Vám prostě nevydají.

Kreditní karty
Kreditní karty VISA a MasterCard jsou běžně akceptovány v lepších hotelech, restauracích, půjčovnách automobilů, apod., naopak mnoho podniků nepřijímá kartu American Express. Na placení kreditní kartou se raději zcela nespoléhejte a vybavte se i hotovostí.

Oblečení
Z oblečení jsou nejideálnější lehké a prodyšné oděvy – dámy však nezapomínejte spíše na delší sukně či šaty. Kraťoučké sukně, tílka a kraťasy jsou v Turecku nevhodné. V podvečer jistě oceníte lehčí svetr. Pokud se chystáte na prohlídku náboženských památek, musíte mít zahalená kolena a ramena, do mešity je potřeba se zout.
Nezapomeňte ani na pokrývku hlavy, opalovací krém, sluneční brýle a dostatek vody po celý den.

Zdravotní péče a očkování
Do Turecka nepotřebujete žádné povinné očkování, avšak při cestě do odlehlejších oblastí nebo na venkov se vřele doporučuje očkování proti hepatitidě typu A a B a břišním tyfu – to se pro jistotu neztratí ani v turistických oblastech. Očkování proti vzteklině se doporučuje lidem pohybujícím se ve volné přírodě – zoologům,veterinářům či trampům nocujícím v přírodě.
Turecko nemá s Českou republikou uzavřenou žádnou smlouvu o zdravotní péče, a to ani v případě neodkladné péče v ohrožení života, pojištění je tedy téměř nutností. Všeobecně je turecké zdravotnictví na slušné úrovni.
Bezpečnost
V turistických centrech nejsou zaznamenávány větší problémy s bezpečností, takže se není čeho obávat. Bezpečnostní situace je srovnatelná s Evropou. Dejte pozor pouze na drobnou kriminalitu ve formě krádeží, vykrádání aut či podvodů při směně peněz.
Dodržujte pravidla bezpečnosti, pokud cestujete do oblastí se zvýšeným rizikem (např. k hranicím s Irákem) a vždy informujte příslušné orgány. Některé silnice také mohou být uzavřeny armádou, vždy dodržujte jejich pokyny a chovejte se ukázněně. Buďte uctiví k islámu, státu a státním symbolům. Ženy by se měly vyvarovat chození samy v oblastech periferií měst či na venkově. Rozhodně se nedoporučuje nocování pod širým nebem.
Voda z kohoutku je pitná, pro jistotu však raději pijte balenou vodu.
I přes všechna opatření se mnoho turistů nevyhne střevním obtížím spojeným se změnou klimatu a stravovacích návyků. Většinou však tyto obtíže trvají jen pár dní.

Elektřina
Zásuvky odpovídají našem standardu, nejsou potřeba adaptéry.

SPORT A AKTIVITY

Oblíbené sporty
Nejoblíbenějším sportem v Turecku je fotbal, místní nejvyšší ligu hraje 18 týmů. Dále je oblíbený basketbal a závody Formule 1.

Kulturní památky
Na tureckém území se nachází snad ještě více památek než v Řecku, proto si zde milovníci kultury přijdou na své.
Nádherný, kosmopolitní, ale zároveň dostatečně orientální Istanbul je město s dlouhou historií. Bývalo centrem Východořímské a později Osmanské říše. Téměř všechny významné památky se nacházejí ve čtvrti Sultanahmet. Prohlédnete si chrám Hagia Sophia, Modrou mešitu, kilometr a půl dlouhý Bosporský most, klenoucí se přes úžinu mezi Evropou a Asií či palác Topkapi Saray, který představí sultánský život s velkým harémem i nepřeberné množství klenotů.Velký bazar s s tisíci obchůdky Vás zavede do okouzlujícího bludiště všeho, na co si jen vzpomenete, na egyptském bazaru zase nakoupíte jakékoli druhy koření.
Kappadokie je oblast proslulá krásnými skalními útvary, do kterých jsou vytesány kostely či celá skalní města. Turistickým centrem této oblasti je Göreme - malé městečko s muzeem pod širým nebem. Oblast soutěsek a kaňonů můžete poznat z koňského hřbetu nebo z koše balonu.
Pro milovníky starověkých památek bude skvělým místem Efes - nejzachovalejší antické město, kde uvidíte Celsovu knihovnu, chrámy, amfiteátr či zbytky jednoho z divů světa – Artemidina chrámu.
V národním parku Termessos se mezi štíty hor skrývají zbytky starověkého města – pobořený amfiteátr, do skály vytesaná podoba Alexandra Velikého či ruiny starověkých lázní.
Spojení skvělého odpočinku na krásných písečných i oblázkových plážích a prohlídek památek nabízí přístavní město Bodrum, v antice známé jako Halikarnass. Právě zde stál jeden ze sedmi divů světa – Mauzoleum. Dnes zde můžete obdivovat již jenom hrad s expozicí Muzea podmořské archeologie.
Oblast starověké Lýkie v dnešní oblasti Anatolie láká návštěvníky velkým množstvím národních parků, skalních hrobek a islámského venkova, kde můžete ochutnat dobré pivo nebo víno. V přírodní rezervaci Dalyan se můžete projet loďkou po řece, pozorovat karety obecné nebo navštívit antické město Kaunos.
Golf
Ačkoli není v Turecku golf tradičním sportem, nadšenců stále přibývá a s nimi roste i nabídka golfových hřišť. Nejoblíbenější jsou hřiště na turecké riviéře. Za centrum tureckého golfu je považován Belek – malé letovisko na břehu Středozemního moře, kde stojí mnoho ubytovacích komplexů, jejichž součástí jsou i golfová hřiště.V Istanbulu najdete 2 hřiště.

Koupání, pláže
V Turecku najdete stovky metrů nádherných pláží. U Středozemního moře jsou většinou písečné, s pozvolným vstupem do vody. Lehátka a slunečníky na pláži jsou zdarma. Koupání bez plavek je v celém Turecku zakázáno.

Potápění
V sezóně od dubna do listopadu si můžete užít čisté moře s nádherným mořským dnem a pestrým životem – uvidíte mnoho pestrobarevných rybek, želvy či delfíny. Turecko nijak nebrání podvodnímu fotografování.
Mezi nejzajímavější místa k potápění patří např. zátoka Cesme, centrum Marmaris či Bodrum, kde jsou k vidění archeologické památky. U poloostrova Gallipoli pak můžete nafotit vraky lodí z druhé světové války. Pokud chcete potápění spojit s dalšími zážitky jako je návštěva lýkijských hrobek či prohlídka antického města Kaunos, objednejte si speciální výlet, který všechny tyto aktivity zkombinuje.

Raftování a sjíždění řek
Ideální jsou krátké, ale prudké řeky na jihu země – např. Kőprűlű a Manavgat. Plujete v gumové, jen velmi obtížně překlopitelné lodi, s tureckým kapitánem vpředu. Obtížnější řekou pro pokročilé je řeka Çoruh stékající v severovýchodním Turecku ze svahů pohoří Kačkar.

Windsurfing
Nejlepšími oblastmi pro tento sport je zátoka Cesme a centra Bodrum a Marmaris.

Plachtění a jachting
Plachetnice a jachty vyjíždějí z každého malého přístavu, ceny se liší, pozor jen na silné proudy blízko pobřeží. Zážitkem bude plavba na tradičním tureckém plavidle gulet, nejvíce možností najdete v turistických centrech Bodrum a Marmaris.

Turistika
Turisté v Turecku se nemusí prodírat davy ostatních nadšenců, nejlepší turistické trasy najdete v horách a také při jižním mořském pobřeží. Nejznámější je Lykijská stezka dlouhá 509 km, která vede z Ölüdeniz do Antalyeu. Místy se budete kochat přímo pobřežní cestou, místy zabloudíte do vysokých hor. Zážitkem jistě bude i procházka po stezkách v národním parku Termessos či trasy ve skalách Kappadokie.
Nejčastěji se turisté vydávají do pohoří Kačkar (Kaçkar) na severu země, kde se pěstuje pravý turecký čaj. V této oblasti častěji prší. Nejvýchodnější část pohoří Taurus zvaná Ala Dağlari láká odlehlými roklemi, jezery s vodopády a v podhůří rozesetými tábořišti s nomádskými pastevci.
Zážitkem je výstup na turecké vyhaslé sopky, např. Erciyes a Hasan nad krajinou Kappadokie a také vrchol Sűphan daği u jezera Van. Nejvyšší horou Turecka je Ararat.
V Turecku se nacházejí také krásné jeskyně, konkrétně v oblasti Toros při Středozemním moři, na severozápadě Anatolie a v Thrákii.

Cykloturistika
Turecko je zemí rozlohou poměrně velkou a k cyklistům poměrně nepřeje. Cyklostezky v Turecku téměř neznají, proto počítejte s neustálou přítomností aut, která dodržují pravidla silničního provozu jen velmi střídmě. Avšak jsou výjimky - příjemné mohou být silničky na Tyrkysovém pobřeží mezi Fethyií a Antalyí nebo oblasti skalních měst a kaňonů v Kappadokii.

Lety balonem
Velkým hitem zejména v některých oblastech Turecka jsou v současné době lety balonem. Ideální oblastí jsou pohádková skalní města v Kappadokie.

Zimní sporty
Překvapivě i ve sluném Turecku si můžete užít sněhu a zimních radovánek. Mezi oblíbená lyžařská střediska patří Bursa-Uludag ležící ve výšce 1900 metrů nad mořem nedaleko stejnojmenného městečka Bursa, a rychle se rozvíjející Erzurum – Palandöken. Zde je je k dispozici devět lanovek a 17 sjezdovek různých obtížností, snowboardisti mohou využít i závodní U-rampy.

Turecké lázně (hammam)
Hammamy slouží muslimům z různých koutů světa již po celá staletí jako prostředek pro relaxaci, očistu duše i těla. Jsou v každém větším městě naprosto běžné, oddělují se hammamy pro ženy a muže. Kdo nevyzkouší turecké lázně, jakoby ani skutečně nebyl v Turecku. Nejprve vstoupíte do potní místnosti, poté se opláchnete a položíte se na zahřáté kameny. Na závěr si můžete dopřát olejovou masáž či šálek dobrého tureckého čaje na doplnění tekutin.

Zábava v hotelech
Téměř každý hotel nabízí nepřeberné množství sportů a aktivit – např. posilovny, lekce aerobiku, turecké lázně; bowling, squash, stolní tenis, atd. Shlédnout můžete také ukázku břišních tanců, které připomenou tureckou sultánskou minulost.

Kuchyně
Kuchyně je skvělá, pestrá, lehká a naplní Vaše představy o Orientu. Rychlé, levné občerstvení na ulici nepředstavuje přílišné hygienické riziko, avšak pokud nechcete riskovat, nedávejte si ho a zkuste restaurace. Z masa seženete vše, kromě vepřového, které mají muslimové zakázané. Přílohou je často rýže a zelenina, ve stejném množství jako maso. Častý je také turecký chléb. Nejčastějším pokrmem je kebab připravovaný z různých druhů masa. Ochutnejte také kořeněný kofte (mleté maso formované do kuliček), tureckou pizzu, ryby nebo placky gözleme (plněné masem, kozím sýrem, či bramborami).Milovníci salátu budou nadšeni, všechny jsou z čerstvé zeleniny, dochucené jogurtem, česnekem, mátou nebo olivami. Z ovoce jsou běžné melouny, fíky a meruňky. Skutečně sladkou tečkou jsou turecké dezerty, které jsou opravdu sladké – sladké nudle posypané pistáciemi, lokum“ turecký med či sezamová halva. Jistě nezapomeňte navštívit tradiční tureckou čajovnu – pod otevřeným nebem si na třpytivými nitkami tkaných polštářích a koberečcích užijete vodní dýmku.
Nejoblíbenějším tureckým nápojem je čaj, který se pěstuje na plantážích u Černého moře a prodává úplně všude. Příprava čaje je v Turecku rituálem. Káva se pije jen zřídka, je velmi sladká a silná. Dalším tradičním nápojem je mléčný Ayran. Voda je většinou pitná, avšak pro jistotu pijte balenou.
Ač byste to možná neřekli, Turci pijí pivo (např. Efes,) víno i tvrdý alkohol (tradiční rakije – anýzová pálenka s ledem a vodou).

OBLASTI A REGIONY

Evropská část
Evropská část Turecka (Thrákie) zabírá pouhá 3% rozlohy Turecka, avšak nalézá se zde například kouzelný Istanbul či město Edine s mnoha památkami, jen pár kilometrů od hranic s Řeckem a Bulharskem.

Středozemní pobřeží
Jižní pobřeží Turecka nazývané také Turecká riviéra je nejvyhledávanější oblastí zejména díky ideálním podmínkám ke koupání. Leží mezi městy Antalya a Alanya. Dlouhé pláže s pozvolným vstupem do vody a slunečné podnebí láká stále více sluncechtivých návštěvníků. Najdete zde i nejzachovalejší antický amfiteátr v Aspendosu či starověké město Perge. Dále na východ však již tolik turistů nejezdí – můžete si zde prohlédnout mohutný křižácký hrad Anamur.

Egejské pobřeží
Na jihozápadě Turecka při pobřeží Egejského moře se nachází Egejská riviéra. Turisty láká nejen moře, ale zejména zříceniny a vykopávky antických měst. V Efesu můžete shlédnout pozůstatky Artemidina chrámu, v Tróje zase nasát atmosféru bájného města. Tato oblast je také ideální pro výlet na některý z okolních řeckých ostrovů. Nejznámějšími letovisky v této oblasti jsou Kusadasi s písčitými plážemi a rušným nočním životem, dále Bodrum, velmi oblíbené turistické centrum, kde lákají písčité i oblázkové pláže. Dříve zde stálo Mauzoleum, další ze sedmi divů světa. Dnes obdivujte hrad a Muzeum podmořské archeologie.
Marmaris nabídne písčité pláže i rušnou noční zábavu, zatímco v hornaté oblasti umístěné město Fethiye je ideální pro provozování paraglidingu. Oblast Ölüdeniz Vás okouzlí bílým pískem a skvěle čistým mořem

Černomořský region
Tato oblast se nachází na severu země při pobřeží Černého moře. Lidé zde žijí spíše na venkově než ve městech. Nejedná se o tolik turisticky navštěvovanou oblast, avšak i zde objevíte mnoho zajímavých míst. Prohlédněte si největší přístav Trabzon, čajové plantáže či skalní klášter Sumela těsně přiléhající k útesu. Na vysokohorské túry se hodí divoké pohoří Kačkar.

Centrální Anatolie
Do této oblasti turisté také míří poměrně často. Nachází se zde velká města jako Ankara či Konya. Největším lákadlem je oblast skalních měst Kappadokie. Milovníky hor vábí vápencové hory a sopky na jižním okraji Anatolské plošiny – především nejvyšší část pohoří Taurus se soutěskou s nádhernými vodopády. .

Východní Anatolie
Jedná se odlehlou oblast Turecka, kterou milují dobrodruzi a romantici. Tato oblast Kurdistánu láká zejména krajinou a autentickým kontaktem s místními obyvateli. Je zde k shlédnutí i několik zajímavých míst – např. krásné jezero Van s mnoha seldžuckými a arménskými památkami v okolí či hora Nemrut s kráterovými jezery.

04. březen, 2013