Island

Země ohně a ledu, to je divoký, nezkrotný a čarovně krásný Island. Jeho příroda, za kterou se nejčastěji turisté vypravují, je skutečně fascinující dominantou tohoto ostrova. Ať se již budete toulat národními parky s desítkami vodopádů, ledovcových říček, propastí, jeskyň a sopečných útvarů nebo si jenom užívat nádherně teplé vody v některém bazénu s horkými prameny, oceníte nedotčenost, syrovost a originalitu islandské přírody. Třešničkou na dortu Vašeho pobytu bude setkání s pravými severskými Islanďany a nádherně kouzelnou mytologií této země.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Island je stát, který se nachází na stejnojmenném ostrově v severní části Atlantského oceánu. Na severu se téměř dotýká severního polárního kruhu, od podzimu do jara je v severních oblastech možné pozorovat polární záři. Hlavním městem tohoto druhého největšího ostrova v Evropě je Reykjavík. Island je členem NATO a kandidátem na vstup do Evropské Unie.
Ostrov vznikl sopečnou činností a prakticky celé jeho území nese stopy po činnosti ledovců. Celkem pokrývají ledovce 11% území ostrova, najdete zde i největší evropský pevninský ledovec Vatnajökull.
Na Islandu se nacházejí také řada řek, které jsou napájeny ledovci a které v důsledku tektonických pohybů vytváří vodopády. Typická jsou také jezera, termální prameny, gejzíry a bahenní sopky páchnoucí sirovodíkem.

Počasí
Navzdory severní poloze ostrova a vlastně i jeho názvu (Island znamená v překladu „ledová zem“) zde panuje díky teplému Golfskému proudu mírné podnebí. Míšení teplých a chladných vod způsobuje vydatné deště. Island se vyznačuje velkou proměnlivostí počasí a silnějším větrem. Průměrná teplota v létě je kolem 15°C. Ve vyšších polohách teplota znatelně klesá. V létě, které trvá v podstatě jen dva měsíce (červen, červenec), nikdy nepřichází úplná tma, svit slunce v noci pouze zeslábne a poté zase zesílí. V zimě naopak očekávejte tmu téměř po celých 24 hodin.

Historie
Prvními obyvateli na Islandu byli nejspíše irští mniši na konci 8.století, kteří přinesli do země křesťanství, poté již je historie spjata se severskými osadníky z Norska, kteří na ostrov přicházeli z vizí lepšího světa. Tuto snahu připomíná založení nejstaršího parlamentu na světě – Althingu. Lidé se scházeli na rozlehlé planině a rozhodovali o budoucnosti své země. Islanďané také jako první objevili břehy Grónska a severní Ameriky, avšak tento čin Leifura Eiríksssona upadl v zapomnění.
Studené, drsné klima a odlesněné plochy zapříčinily úpadek země a důsledkem toho byl v roce 1397 Island obsazen Dánskem. Kolonií pak zůstal až do 20.století. V 19.století se sice jako ve většině zemí zdvihla vlna hnutí za nezávislost, opravdová samostatnost však přišla až v roce 1918.
Island si chtěl ve válečném období udržet nezávislost, proto se rozhodl vyhlásit neutralitu a ve válce se neangažovat. Přesto však musel po určitou dobu strpět americkou nadvládu, která podle domluvy skončila s koncem války. Roku 1944 byla vyhlášena republika a dle lidového referenda byla zrušena dosavadní unie s Dánskem.
Z Islandu se díky strategické pozici a moderním technologiím, které usnadnily život na takto drsném ostrově, stala země s vysokou životní úrovní.

Populace
Na Islandu žije přes 300 tisíc obyvatel, přičemž kolem 60 % obyvatel se nachází v hlavním městě. Islanďané jsou potomci starých vikingských národů ze severu, etnicky jsou tedy spřízněni s Nory, Švédy a Dány. Jsou na tento původ také náležitě pyšni, ale život v oddělené izolované zemi se nenapodobitelně podepsal na jejich svérázné a typické povaze. Na první pohled tvrdí a drsní Islanďané skrývají pod povrchem přátelské a pohostinné jádro. Vytváří dohromady jednu velkou rodinu, která si v obdobích nouze pomáhá, protože jinak to ani v těchto končinách nejde. Jsou bezprostřední a uvolnění.

Ekonomie
Hospodářství a vlastně celý život ostrovanů je závislý na rybolovu, chovají také sladkovodní ryby jako jsou lososi a pstruzi. Poslední dobou k rozvoji ekonomiky přispívá také turismus, cestovatelé nejvíce navštěvují hlavní město a jeho okolí. Islanďané se také dokonale naučili využívat vodní a geotermální energii. Ostrov má velmi málo orné půdy a lesů, důležitou roli tedy hrají zejména pastviny a chov ovcí.

Jazyk
Úředními jazyky na Islandu jsou Islandština a také znakový jazyk neslyšících. Islandština patří do severogermánské větve jazyků pocházející ze staré severštiny. S naprostou většinou Islanďanů ale není problém domluvit se anglicky.

Náboženství
Směs pohanských náboženství, které přinesli na ostrov norští osadníci a křesťanství, které bylo oficiálně přijato již v v roce 1000, vytváří zvláštní spojení, které jinde v takto výrazné formě nenajdete. Nejrozšířenějším oficiálním náboženstvím je luteránství, ke kterému se přihlásilo 93 % obyvatel. Po celém ostrově se nachází více než 320 kostelů, mnohé z nich mají tradiční dřevěnou podobu.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Občané ČR ke vstupu nepotřebují víza, stačí pouze platný cestovní doklad nebo průkaz totožnosti, který je platný minimálně 3 měsíce od příjezdu na Island.

Clo
Dovézt můžete předměty osobní spotřeby dle délky pobytu. Můžete dovézt 1 litr lihovin (do 47 % alkoholu), 1 litr vína (do 21 % alkoholu) nebo 6 litrů piva, dále 250 g tabáku nebo 200 ks cigaret. Platí zákaz dovozu tepelně plně nezpracovaného maso včetně různých masových produktů.Osoby mladší 20 let mají zakázáno převážet alkohol, osoby mladší 15 let tabák a cigarety. Je zakázáno dovážet narkotika, rostliny, hračky z olova, rádiové vysílačky a telefonní přístroje. V případě dovozu vlastní zbraně musíte mít povolení od policie. Pokud si přivážíte rostliny, musíte mít potvrzení o nezávadnosti a také potvrzení od Ministerstva zemědělství Islandu. Pokud si chcete dovézt rybářské náčiní, a to včetně rybářských bot, musíte mít potvrzení o desinfekci vystavené příslušným veterinárním úřadem.

Časový posun
Čas je na Islandu posunut o -1 hodinu, v létě pak oproti ČR o -2 hodiny, protože Island nepoužívá letní čas.

Peníze
Oficiální měnou Islandu je islandská koruna, která se označuje IKR. Bankovky jsou v nominálních hodnotách 100, 500, 1000 a 5000, mince 1, 5, 10 a 50ti korunové.
Směnit peníze můžete v pracovní dny ve směnárnách Change Group Iceland na letišti v Keflavíku, v hlavním městě Reykjavíku a přes léto i v městečku Akureyri.
Pro dovoz peněz na Island není stanoven žádný limit.
Vzhledem k finanční krizi v roce 2008 jsou ceny základních potravin v současnosti na horní úrovni cen západní Evropy či Skandinávie. Alkohol je kvůli částečné prohibici stále velmi drahý a koupíte ho pouze ve specializované síti státních obchodů.

Banky, bankomaty a kreditní karty
Úřední hodiny většiny bank jsou 9.00 – 16.00. Bankomaty najdete ve všech větších, někdy i v menších městech. Platba kartou je běžný způsob platby téměř ve všech obchodech. Běžně se používají VISA, MASTERCARD, DINER CLUB, AMERICAN EXPRESS, EUROCARD apod.

Oblečení
Vzhledem k tomu, že na Islandu nikdy dopředu nelze odhadnout, jak se změní počasí, je nutné počítat se všemi možnostmi. Základním pravidlem je, aby oblečení chránilo před deštěm a větrem. Nejlepší je tedy mikina a šusťáková nebo jiná outdoorová bunda (softshell, goratex). Samozřejmostí jsou turistické boty, se kterými se dá projít mnoho krásných míst. Pokud plánujete návštěvu lávových polích, kde ztuhlá láva vytváří velmi ostré hroty, je potřeba investovat do kvalitnějších bot.
Nezapomeňte ani na ochranu před sluncem, sluneční brýle, krém na opalování se středně vysokým faktorem a plavky. Koupání v bazénech a termálních pramenech je jedním z nejkrásnějších zážitků, který Vás může na Islandu potkat.

Zdravotní péče
Při cestě na Island rozhodně nezapomeňte na pojištění, lékařské ošetření je zde extrémně drahé. I když je Island velice zřídka osídlený, zdravotnická zařízení jsou k dispozici na mnoha místech a cestovatel si nemusí dělat starosti.
Není vyžadováno žádné povinné očkování, Island je poměrně bezpečnou zemí. Pro jistotu (jako při cestě do každé země) se doporučuje očkování proti žloutence A, B a vzteklině.

Elektřina
Na ostrově josu zásuvky standardního typu používané i v České republice. Adaptér tedy není nutný.

SPORT A AKTIVITY

Oblíbeným a dá se říci národním sportem (podobně jako u nás hokej nebo fotbal) je na Islandu házená. Největším úspěchem byl zisk stříbrných olympijských medailí na hrách v roce 2008 v Pekingu.

Turistika
Nejoblíbenější činností, jak již ráz krajiny předurčuje, je turistika. Platí pořekadlo: „i cesta může být cíl“. Uvidíte nesčetné přírodní krásy a zajímavosti – vodopády, lávová pole, zasněžené vrcholky hor, řeky vytvářející divoké peřeje a při troše štěstí i elfy nebo jiné mytické postavy. Oblíbená je turistika v pěti islandských národních parcích.

Cykloturistika
Na kole se do krajiny vydávají převážně turisté, kteří chtějí změřit síly s divokou přírodou. Je možné vydat se pohodlně po asfaltové hlavní silnici číslo jedna, kde je ale velký provoz, nebo zvolit vedlejší silnice, většinou prašné a kamenité. Počítejte ale s často poměrně silným větrem a neočekávanými dešťovými přeháňkami.
Ideální je cestování na kole ve vnitřní části města Reykjavík. Vřele doporučujeme pobřežní stezku kolem Seltjarnarnes, která nabízí jeden nejlepších pohledů na město, jaký můžete zažít.

Outdoorové sporty
Pro milovníky adrenalinu a extrémních sportů je Island vděčným místem, vyzkoušet mohou rafting, mořský kajak, slézání ledovců, potápění v ledovcových jezerech nebo objevování ledovcových či lávových jeskyní.
Pro běžné turisty jsou připraveny vyhlídkové lety nad ledovci a sopkami nebo výlet mezi ledové kry na ledovcovém jezeře Jökulsárlón.

Jízdy na koni
Velkým zážitkem bude jistě jízda na islandských koních, které se liší od koní evropských. Jsou spíše menší a odolnější, chodí mimochodným krokem, který je pro jezdce velmi pohodlný. Nejoblíbenější koňařskou oblastí je Skagafjörður.

Pozorování velryb
Vyzkoušejte projížďky na lodích spojené s pozorováním těchto výjimečných savců. Lodě vyjíždějí z hlavního města Reykjavík, ale obecně nejvyhlášenějším místem k této zábavě je okolí severoislandského města Húsavík.

Bazény a horké prameny
Téměř národním sportem, při kterém Islanďané tráví mnoho hodin denně, je pobyt v malých horkých bazénech, které se nacházejí venku a jejich teplota s pohybuje od 38 do 42°C. Tyto bazénky najdete opravdu téměř všude, vstup do nich je za lidové vstupné a pobyt většinou časově neomezen.
Koupání v moři tu není příliš oblíbené vzhledem k nízkým teplotám vody, výjimkou je pláž Nautholsvík v Reykjavíku, kde se mořská voda mísí s vodou termální a dělá pobyt v moři snesitelným.

Turistickou atrakcí je termální koupaliště a lázně Modrá Laguna uprostřed lávových polí nedaleko letiště v Keflavíku.

Rybaření
Vyzkoušejte nejběžnější a nejoblíbenější aktivitu na Islandu, nejjednodušší je pořídit si na benzínové pumpě povolenku na konkrétní jezera, na kterých chcete rybařit. Rybolov například lososů je ale velmi drahý.
Pozor také na nutnost desinfekce rybářského náčiní, potvrzení o desinfekci veterinářem může být vyžadováno na hranicích. Pokud takové potvrzení chybí, je nutné nechat náčiní vydesinfikovat přímo na místě na vlastní náklady.

Golf
Island je zemí, která golfisty potěší a jistě také překvapí. Překonání deště, větru a jiných rozmarů nezkrotné přírody je velkou výzvou. V letních měsících ale můžete hrát i v noci bez umělého osvětlení.

Jídlo
Island je zemí, kam již také pronikla postupující globalizace, takže se nemusíte bát pro našince nezvyklých a nestravitelných jídel. Jen dejte pozor na zákaz dovozu všech masných a mléčných výrobků, pokud nejsou tepelně zpracované.
Přesto ale Island několika tradičními specialitami oplývá. Jí se hodně ryb, sušené rybičky mají Islanďané rádi místo slaných brambůrků. Nejznámějším mléčným výrobkem je skyr –podobný našemu tvarohovému jogurtu, ale ještě chutnější. Chléb je žitný, balený a napařovaný 24 hodin v horkých pramenech. Tradičním jídlem pro odvážné je žraločí maso, které zapáchá jako čpavek, protože se 6 měsíců před konzumací zahrabává do písku.
Typickou rychlovkou na ulici jsou hotdogy, které se prodávají opravdu na každém rohu. Oproti našim párkům v rohlíku ale vypadají trochu jinak a jsou mnohem chutnější. Oblíbeným nápojem na Islandu je káva, tradiční lihovinou pak pálenka Brennivín, která je vyráběná z brambor a ochucována kmínem.

Nakupování
Typickým suvenýrem, který můžete dovézt z ostrova, je pletený výrobek z ovčí vlny, ať již to bude čepice, rukavice, ponožky, šála nebo svetr. Oblíbená je také přírodní kosmetika spojená s Blue Lagoon, kvalitní outdoorové oblečení místních značek nebo tradiční islandské pochoutky.

REGIONY, OBLASTI

Jihozápad a západ
Jedná se o nejnavštěvovanější oblast, zejména díky hlavnímu městu Reykjavík a letišti Keflavíku, kam míří všechny mezinárodní spoje. Právě zde naleznete nejkvalitnější silnice, dopravu i ubytovací služby.
Rykjavík je krásné, ale drsné město s typicky severskou architekturou, která stojí za vidění. Z města také vyjíždějí lodě za pozorováním velryb. V jihozápadní oblasti Islandu se nachází také tzv. Zlatý Okruh, který je pro méně zdatné turisty známý především místy Gejsyr (oblast gejzírů v geotermálním poli Haukadalur) a Gullfoss (nejkrásnější vodopád Islandu). Turisty láká také národní park Thingvellir plný vodopádů, sopečných útvarů a propastí.

Jih
Velkou část této oblasti pokrývá ledovec Vatnajökull s pustým a nehostinným pobřežím. Zajímavostmi jsou zde národní park Skaftafell, úchvatná Modrá Laguna Jökursálón, po které se dá project na člunu nebo ostrovy Vestmanneyar sopečného původu.

Východ
Tato oblast je lákavá pro ty, kteří chtějí navštívit typickou krajinu Islandu, jež sice nepatří mezi nejnavštěvovanější, ale oplývá kouzlem krásných fjordů a zelených dlouhých plání. Navštivte města jako jsou Egilsstadir s širokou nabídkou ubytování či městečko Höfn, odkud je to již jen kousek do Skálafellsjökull, střediska pro výlety na ledovec Vatnajökull na jihu Islandu.

Sever
Toto území v sobě skrývá mnoho rozmanité krásy – od dlouhých drsných fjordů až po větší města, odkud můžete podniknout výpravu za pozorováním velryb. Ideálním místem je pro tuto výpravu město Húsavík, zde budete mít štěstí téměř při každé plavbě. Lákavá je také oblast jezera Mývatn, kde můžete pozorovat výsledky sopečné činnosti nebo národní park Jökulsárgljúfur který je domovem vodopádů, propastí a ledovcové řeky Jökulsá.

Severozápad
Tato drsná a nepřívětivá oblast Islandu má velmi řídké osídlení a platí za oblast vhodnou pro větší dobrodruhy. Branou do této oblasti je město Ísafjordur, odkud můžete podniknout mnoho výletů, např. na nedaleký ostrůvek Vigru s jediným větrným mlýnem na Islandu nebo k termálnímu koupališti Reykjafjordur na poloostrově Hornstrandir.

Vysočina
Centrum islandu tvoří v podstatě neobydlená vnitřní část, která je z velké části tvořena ledovcem. Vysočinu protínají dvě důležité stezky – Kjölur, která se pyšní mnoha jezery a velkou vodní elektrárnou a Sprengisandur, která je pustší, avšak v přírodních krásách rozhodně nezaostává.
Jedním z nejznámějších cílů celého Islandu je sopka Askja umístěná v sopečné poušti, vedle níž najdete kráter Víti zatopený teplou vodou, v kterém se dá vykoupat.

16. srpen, 2012