Mauritius

Zelená perla Indického oceánu Mark Twain v roce 1896 napsal, že Bůh stvořil Mauritius podle ráje. Tento klenot uprostřed průzračné laguny obklopené korálovými útesy a bílými, písečnými plážemi navodí atmosféru klidu a relaxace. Dramatická pohoří ve vnitrozemí odkryjí vulkanycký původ tohoto magického místa. Ostrov cukrové třiny a lahodného rumu Vám nabízí řadu poznání místních zvyků a kultur. Historie sem zavedla řadu národů, kteří založili základy kreolskému původu. Na Mauriciu neleznete všechny možné náboženství, přesto žijí obyvatelé v naprostém míru a harmonii.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Mauritius je ostrov pokrývající rozlohu přibližně 1 865 km čtverečních, 330 km pobřeží, většinou obklopeného korálovým útesem, s centrální plošinou a krásnými horami. Ostrov měří 58 km ze severu na jih a 47 km z východu na západ. Spolu s Reunionem a Rodriguesem tvoří souostroví Maskarény. Všechny tyto ostrovy leží jihovýchodně od Madagaskaru. Reunion a Mauritius se nazývají Sesterské ostrovy, leží blízko u sebe, kdežto Rodrigues je od nich vzdálený přibližně 470 km. Všechny ostrovy se nacházejí v Indickém oceánu, 20° jižní šířky a 57,5° východní délky a jsou vulkanického původu. Nevznikly však ve stejnou dobu. Mauritius je z nich nejstarší.

Počasí
Tropické podnebí Mauricia se vyznačuje regionálními rozdíly, takže počasí na jihu či severu ostrova se může ve stejný den lišit. Obecně platí, že jsou zde dvě hlavní sezóny, horké a vlhké léto od listopadu do května a suchá chladnější zima od května do listopadu. Průměrné roční teploty na pobřeží se pohybují od 22 °C v zimě po 34°C v létě, ve vnitrozemí jsou nižší, od 19 °C v srpnu do přibližně 26 °C v únoru. Západní a severní oblasti ostrova jsou teplejší a relativně sušší než východ a jih. Na Mauriciu ročně naprší 1900 mm, na Rodrigues 1200 mm. Vanou zde jihovýchodní větry, větrné počasí vládne zvláště v zimě na jihovýchodním pobřeží, kdy je naopak pro dovlenou ideální severní oblast s plážemi a lagunami chráněnými závětřím ostrova. Od listopadu do března se mohou vyskytnout tropické cyklóny doprovázené poryvy větru až vichřicí a vydatnými srážkami. Koupat se lze po celý rok, teplota mořské vody se pohybuje od 22 °C v srpnu, přes 23 – 24 °C v červnu, září, říjnu a listopadu, 25 °C v prosinci až po 27 °C v lednu až do dubna.

Historie
Ostrov byl znám již Arabům v 10. století, kteří ho měli zanesený na svých navigačních mapách pod jménem Dinarobin. Evropany byl objeven až roku 1505 portugalským mořeplavcem Pedrem Mascarenhasem, po němž byla oblast pojmenována jako Maskarenské souostroví. Postupně patřil pod správu Portugalců, Holanďanů, Francouzů a od roku 1814 Angličanů. Dne 12.března 1968 získal Mauritius nezávislost a o 24 let později byl prohlášen za republiku. Mauritijská ústava je založená na rozdělení moci mezi předsedu vlády a kabinet. Hlavou státu je prezident.

Populace
Populaci na ostrově tvoří směs různých národů. Jsou zde lidé kteří přišli z Afriky, Indie, Evropy, Asie nebo Madagaskaru. Každá skupina má odlišné náboženství a zvyky, což dělá z Mauritia unikátní místo všech etnik. Je jen málo míst na světě, kde můžete téměř pohromadě pozorovat zvyky různých národů, jejich soužití, neuvěřitelně odlišné slavnosti a náboženské smýšlení. Více jak polovinu populace tvoří Indové, kteří stejně tak jako zdejší muslimové jsou potomci otroků, kteří sem byli dováženi na práci na plantážích cukrové třtiny. Další skupinu tvoří Číňané, kteří sem přišli zejména z oblasti Kantonu. Zbytek populace tvoří Kreolové – míšenci mezi černochy a Francouzi, Afričané, francouzští Mauritijci a evropští přistěhovalci. Protože Indové tvoří majoritní skupinu, skoro vždy vyhrají volby. Francouzští Mauritijci jsou poměrně bohatí a tvoří asi 2 % populace. Žijí především v oblasti okolo Curepipe. Hodně z nich vlastní továrny na zpracování cukrové třtiny nebo další velké podniky. Číňané se zase nejvíce prosazují v obchodě. Většina vesnic a měst má čínské obchody a v Port Louis najdete i velkou Čínskou čtvrť.

Ekonomie
Mauricius je poměrně hustě osídlen, zejména jeho střední a severní část. Ekonomika ostrova je založena na textilu, turistice (téměř milión návštěvníků ročně), vývozu cukrové třtiny a službách. Největším bohatstvím ostrova jsou pláže a celoroční možnost koupání. Hrubý národní produkt na hlavu je asi 13700 USD, na čemž se podílí zemědělství asi z 5 %, průmysl z 25 % a služby 70 %. Inflace činí asi 9 %, nezaměstnanost 9,1 %. Zemědělská půda zabírá polovinu rozlohy ostrova. Pěstují se především cukrová třtina, dále čaj, obilí, brambory, banány, kokosové ořechy, chová se dobytek, kozy a loví se ryby. Elektrická energie se získává spalováním fosilních paliv (91 %). Exportují se zejména oděvy a textil, třtinový cukr a řezané květiny, dováží se spotřebitelské zboží, potraviny, chemikálie, ropa a ropné produkty.

Jazyk
Úředním jazykem je angličtina, povinná na středních školách. Používá se v parlamentu a školní administrativě, jsou v ní dopravní předpisy včetně značení. Jako vlastní jazyk ji však používají sotva tři tisíce osob. Francouzsky naopak mluví mnohem více lidí a většina reklam, tisku a televizního vysílání je ve francouzštině, považované za jazyk „vyšších vrstev“. Těmito jazyky se domluvíte i v hotelích, někde i německy a španělsky. V běžném životě více než 650 tisíc lidí hovoří jazykem „morisyen“, což je kreolská francouzština (kreolština, mauricijština). Další živé jazyky, s nimiž se skutečně hovoří, jsou hindština, tamilština, kantonská čínština a urdština.

Náboženství
Díky velké převaze Indů je zde hlavním náboženstvím hinduismus. Je to jedno z nejstarších existujících náboženství s kořeny sahající k době 1 000 před n. l. Na Mauritiu najdete mnoho hinduistických chrámů. Velké procento obyvatel vyznává katolické a muslimské náboženství. Protestanti tvoří pouze malou část obyvatel. Na ostrově vedle sebe můžete najít mešitu, kostel nebo hinduistický chrám. Katolických kostelů je zde poměrně hodně v porovnání s nízkým počtem křesťanů. Sinomauritijci jsou nejméně význačnou skupinou, mnoho z nich jsou katolíci, na ostrově najdete ale i několik pagod a buddhistických chrámů. Jedinečným zážitkem je některý z mnoha požádaných náboženských festivalů.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Pro občana ČR je k cestě zapotřebí cestovní pas platný minimálně 6 měsíců po opuštění země. Od roku 2004 byla vízová povinnost na ostrově zrušena. Pro vstup do země je zapotřebí zpáteční letenka a zajištěné ubytování (popřípadě finanční hotovost). Bezvýzový styk platí pouze pro pobyt do 6-ti měsíců po příletu.

Clo
Při cestě na ostrov může každá osoba starší šestnácti let dovézt 250 kusů cigaret nebo 250 g tabáku, 1 litr destilátu, 2 l vína, 250 ml toaletní vody a 10 cl parfému. Dovoz živých zvířat a rostlin musí být povolen ministerstvem zemědělství, rybolovu a přírodních zdrojů Mauritijské republiky, na psy se vztahuje šestiměsíční karanténa. Na ptáky a ostatní zvířata se vztahuje dvouměsíční karanténa. Zakázán je dovoz zbraní, narkotik a pornografie. Netolerují se ani náboženské předměty
Při cestě z ostrova nejsou stanovena žádná omezení. Při vývozu rostlin a zvířat je potřeba speciální povolení.

Časový posun
Čas je proti středoevropskému posunutý o + 3 hod, tedy proti ČR je na Mauriciu o tři hodiny více, v době letního času v ČR pouze o dvě hodiny více.

Peníze
Měnou je mauricijská rupie (MUR), která není volně směnitelná. Papírové bankovky jsou v hodnotách 2000, 1000, 500, 200, 100, 50 a 25 MUR, kovové v hodnotách 10, 5 a 1 MUR a 50, 20, 10 a 5 centů.
Hotovost a cestovní šeky, nejlépe v USD nebo EUR, je možné vyměnit v bankách, na letišti a velkých hotelích. Černý trh s penězi neexistuje. Ceníky např. v restauraci bývají uvedeny i v eurech, které je nejvhodnější zahraniční měnou. Doporučujeme využít směnáren ihned po příletu či místních bank, směnné kursy v hotelech jsou nižší. V hotelu jsou v pokojích trezery pro uschování.

Kreditní karty
Ve všech hotelích (i dalších místech ostrova) lze platit mezinárodními platebními kartami American Express, Diners Club, MasterCard a Visa. Bankomaty jsou běžné ve všech turisticky navštěvovaných lokalitách. Na výběr z nich se přesto zcela nespoléhejte a vybavte se hotovostí popřípadě plaťte přímo kartou.

Banky
Otevírací doba bank je pondělí – čtvrtek 09.15 – 15.15, pátek 09.15 – 15.30, sobota 09.15 – 11.15 (pouze některé banky). Banky na mezinárodním letišti Sir Seewoosagur Ramgoolam Airport mají otevírací dobu přizpůsobenu příletům a odletům letadel.

Oblečení
Oblečení by mělo být příjemné a praktické, nejlépe lehké bavlněné nebo směsové. Na večer je požadován společenský „dress code“ , pánové dlouhé kalhoty a uzavřené boty, dámy společenské šaty. Během dne se můžete pohybovat v celém areálu hotelu v plavkách nebo pareu.
Při návštěvě buddhistického chrámu a mešity se musíte zout, do hinduistické svatyně je třeba odložit výrobky z kůže (pásky apod.).Nezapomeňte vzít boty do vody (korály mohou být skutečně ostré), opalovací krém s vysokým faktorem, pokrývku hlavy, brýle proti slunci, plavky.

Zdravotní péče
Lékařská péče je kvalitní, pro cestu doporučujeme uzavřít cestovní pojištění. Prakticky každý hotel má k dispozici lékaře. Privátní nemocnice jsou moderně vybaveny a poskytují výbornou péči, vše je však třeba hradit na místě v hotovosti nebo platební kartou. Státní nemocnice je zdarma i pro turisty a hlavní nemocnice jsou tři (Victoria Hospital a Dr. Jeetoo Hospital v Port Louis a Sir Seewoosagur Ramgoolam North Hospital v Pamplemousses). Fungují též soukromé kliniky. Lékárny jsou v každém větším městě, otevřeny obvykle od pondělí do pátku od 08.30 do 18.00. Očkování není povinné, ale doporučuje se mít očkování proti tetanu, oběma žloutenkám, případně břišnímu tyfu. Nehlaďte zvířata, mohla by mít vzteklinu. Objevily se zde případy horečky „chikungunya“, což je nemoc přenášená podobně jako malárie bodnutím komáry. Doporučenou ochranou je používání repelentů, večer je rozumné se oblékat do dlouhých kalhot, košil s dlouhým rukávem a nosit ponožky.
Voda z vodovodu je pitná, ale turistům lze rozhodně jen doporučit, pít výhradně kupovanou vodu balenou.

Elektřina
Napětí je 220/240V, střídavý proud 50 Hz. Zástrčky buď s dvěma, někdy i třemi kolíky, nebo se třemi plochými kolíky britského typu. Adaptér je nutný.

SPORT A AKTIVITY

Golf
Vysněná dovolená Vám kromě nádherně prosluněných dnů nabídne také možnost neustále zdokonalovat Vaše golfové umění. Na Mauritiu se můžete věnovat Vašemu oblíbenému sportu v ideálních podmínkách a na krásných golfových hřištích. Malebným pozadím Vaší hry pak bude tyrkysově modré moře.
Ostrov má ke golfu velmi blízký a vstřícný vztah. Byl třetí zemí na světě, která představila tuto hru na svých kouzelných pobřežích. Pyšní se také nejstarším golfovým klubem na jižní polokouli. Dnes je na Mauritiu osm 18-ti jamkových a pět 9-ti jamkových hřišť, z nichž každé nabízí jedinečný golfový zážitek.

Hlubokomořské rybaření
Tento dobrodružný sport můžete na Mauritiu vyzkoušet mezi listopadem a dubnem. Hlavními Vašimi úlovky ve zdejších zářivých vodách budou modří a černí marlinové, žraloci, tuňáci a makrely. Hlavní rybářská centra se nacházejí kolem Rivière Noire, Le Morne, Flic en Flac, Trou aux Biches a Grand Baie. Rybářskou loď si můžete zapůjčit ve většině hotelů a resortů. Mauritius v posledních letech pořádá pravidelné soutěže v hlubokomořském rybaření, které se těší velké oblibě místních i turistů. Nejprestižnější z nich je Marlin World Cup, který se koná v prosinci.

Potápění
Mauritius se svými tyrkysově modrými lagunami, které obklopují korálové útesy, nabízí výjimečný zážitek z potápění. Prudké srázy, tajemné jeskyně a potopené vraky nadchnou jak začátečníky, tak zkušenější návštěvníky mořského světa. Vodním dobrodružstvím Vás bezpečně provedou zkušení instruktoři z více než 30 potápěcích center rozmístěných po celém Mautiritu a Rodriguesu.

Plavby
Jedinečnou možností, jak poznat okolí Mauritiu, je vydat se na plavbu lodí. Vzrušující cesta širým oceánem Vás uchvátí a Vy, ovíváni vlahým vánkem, se necháte zlákat voláním tajemných a nekonečných dálek. Centrem plaveb je přístav Port Louis, který může přivítat až 25 výletních lodí. Mauritius se v současnosti nachází na mapě Costa Croisières – evropského specialisty na plavby. Jeden z jeho námořních parníků MV Costa Romantica kotví od prosince do března v přístavu Port Luis a nabízí výlety na jihozápad Indického oceánu. Navštívit můžete Réunion, Madagaskar, Seychely či východní Afriku.

Mořské exkurze
Ostrůvky okolo Mauritiu nabízejí skvělou příležitost pro výlety a exkurze katamaránem nebo na jachtě. Často jsou spojeny se šnorchlováním, barbecue nebo ukázkami představení Sega. K dispozici jsou ale také unikátní zážitky jako je potápění ve speciálním skútru, vzrušující procházky po mořském dně nebo plavby klimatizovanou ponorkou. Nejen ti nejmenší budou nadšeni z pozorování chytrých delfínů na západě pobřeží.

Kitesurfing
Pro milovníky adrenalinového kite-surfingu se Mauritius stal velmi oblíbeným místem, pověstný kvalitou a rozmanitostí kite-surfovacích míst. Vybrat si můžete např. mezi destinacemi Anse la Raie a Cap Malheureux na severu, Poste Lafayette a Belle Mare na východě či Pointe d’Esny blízko Blue Bay na jihu. Pravděpodobně nejlepším a nejkouzelnějším místem, kde se dá tento sport provozovat, je však Le Morne na západním pobřeží, který je pověstný svými divokými vlnami.

Lázně a léčebná turistika
Jako v pohádce si budete připadat v místních lázních, které skvěle uvolní všechen stres a navodí dokonalou harmonii mysli, těla i duše. Mauritius nabízí světovou kvalitu garantovanou značkami jako Clarins, Givenchy, Guerlain, La Prairie a Shisheido. Zkušení a milí terapeuté Vás budou hýčkat ajurvedickými masážemi či procedurami využívající sílu a energii oceánu. Vaše tělo se rozplyne pod účinky tradičních afrických a kreolských přípravků vyrobených z místních léčivých bylinek a omamně vonících rostlin.
Na Mauritiu se kromě relaxace a ozdravení v místních Spa otevírá také skvělá možnost pro léčebnou turistiku, která zahrnuje jak kosmetické operace, tak např. zubní lékařství. Soukromá lékařská centra a kliniky jsou vybaveny nejvyspělejšími technologiemi a zaměstnávají zkušené a vyškolené pracovníky. Tato speciální péče Vám v porovnání s podobnými zákroky v ostatních částech světa ušetří peníze a zároveň nabídne jedinečné a originální prostředí malebného ostrova.

Zelená turistika , Eco turistika
Mauritius není jen místem slunce, moře a písku. Poznejte i jeho další tvář uprostřed bujné vegetace. Zelený turismus se v posledních letech teší velké oblibě, což dokládá stále se zvyšující počet rezervací a území otevřených turistům. Oblíbenými činnostmi jsou zde např. treking, jízda v kanoích či na koních, to vše s nádhernými výhledy na dechberoucí krajinu ostrova. Nejoblíbenější a nejvýraznější „zelenou atrakcí“ je Black River Gorges National Park, ve kterém můžete pozorovat velmi ohrožené druhy místních rostlin i živočichů.

Cykloturistika
Procestovat divotvorný ostrov na dvou kolech se v posledních letech stalo mnohem snazší. Mnoho hotelů, obzvláště na severu a severozápadě Mauritiu, půjčuje horská kola a několik tour operátorů a hotelů také organizuje cesty na kole s průvodcem. Užít si upravené cyklotrasy můžete např. v oblastech Maccabée Forest, Chamarel v Black River Gorges nebo La Nicolière na severu ostrova. Spokojeni však budou i ty, kteří preferují asfaltové silnice. V současnosti hostí Mauritius každý rok v říjnu cyklistický silniční závod dlouhý 62 a 31 mil.

Sky diving
Skydiving je na Mauritiu relativně novou aktivitou, ale milovníci tohoto adrenalinového sportu si ostrov a jeho možnosti nemohou vynachválit. Užijte si doslova ohromující let – možná vizuálně nejkrásnější seskok v tandemu, který si dokážete představit. Každý okamžik těchto 3000 metrů rozbuší Vaše srdce a nedá již nikdy zapomenout.

Jídlo
Místní kuchyně v sobě spojuje vlivy mnoha zemí, ochutnáte tak jídla inspirovaná indickou, čínskou, kreolskou, arabskou či evropskou kulturou. Mauritius je pyšný na svoji kreativitu a originálnost, s jakou kombinuje chutě a vůně tří kontinentů. Získal si tak svoji reputaci i v současném kulinářském světě. Svá menu zde představily takové osobnosti v oboru gastronomie jako Paul Bocuse, Alain Ducasse a Troisgros Brother, čímž ještě obohatily již tak výbornou kvalitu místní kuchyně. Neváhejte a ochutnejte například místní oblíbené snacky, které zahrnují „dholl purri’ pšeničné koláče servírované s karim, rajčatovou omáčkou a dalšími speciálními ingrediencemi.

Nakupování
Nezapomeňte na Vaší vysněné dovolené ani na svoji rodinu a známé a přivezte jim nádherný dárek. Na Mauritiu si však originální suvenýr vyberete i Vy. Zářivé diamantové náhrdelníky, kašmírové šály, kořenky s omamně vonícím kořením nebo pestrobarevné košíky Vám budou vždy připomínat pobyt v ráji.
Na ostrově v současné době velmi oblíbené duty-free zboží zahrnuje např. fotografické vybavení, hodinky, malby, rytiny, starožitnosti či sluneční brýle.

Půjčení auta
Abyste si svůj pobyt na Mauritiu ještě více užili a objevili mnohem více zajímavých a nezapomenutelných míst, můžete si půjčit auto u jednoho z 18 operátorů sdružených v organizaci The Association of Inbound Operators of Mauritius. Podmínkou je pas, mezinárodní nebo národní řidičský průkaz a věk minimálně 23 let a bývá vybírána záloha přibližně 7000 MUR (garancí platební kartou) pro případ poškození vozidla. Na ostrově se jezdí vlevo. Orientační cena zapůjčení auta s pojištěním na týden je 30 až 70 EUR za den dle typu vozu, v čemž není zahrnuto povinné připojištění proti krádeži.

REGIONY, OBLASTI

Západ
Najdete zde jedny z nejhezčích ostrovních pláží, přitom přilehlé vnitrozemí nabízí krajinu neobyčejné krásy a je dobře přístupné. Nejznámější resorty leží při dlouhé pláži, lemované přesličníky „filaos“, v blízkosti městečka Flic en Flac, kde najdeme restaurace, kasino, obchůdky i diskotéky. Oblast Le Morne pro svoji krásu nechybí na žádném prospektu ostrova, s palmami a horou Le Morne Brabant na obzoru, a poklidný Tamarin s vyhlídkou na okolní hory je obzvlášť vhodný pro surfaře.

Sever
Severní část ostrova je nejrušnější, jde o o turisticky nejrozvinutější oblast s nejpestřejším spektrem zábavy. Centrem je záliv Grand Baie, s restauracemi, obchůdky, diskotékami a bary. Počasí i moře poskytují skvělé podmínky pro plachetnice či potápění. Laguna je dobře chráněná, toto místo je tedy ideální v zimních měsících. Pláž Trou aux Biches je ideální pro šnorchlování, protože korálové útesy jsou v bezprostřední blízkosti bílé pláže. Vnitrozemskými zajímavými místy jsou La Nicoliere a botanická zahrada Pamplemousses.

Východ
Díky blízkosti hor u pobřeží je tato část jednou z nejmalebnějších. Po celý rok zde fouká vítr od moře, dosti silný zejména v zimě (červen až srpen), který v létě naopak přináší osvěžení. Celá oblast si zachovala poměrně přírodní charakter.. Najdeme zde největší lagunu ostrova, táhnoucí se od Vieux Grand Port více než 20 km na sever. Nejznámější pláže jsou při laguně Belle Mare, doslova kilometry bílého písku a ostrůvek Ile aux Cerfs (3 km2) s bohatou nabídkou vodních sportů, snadno dostupný motorovým člunem z osady Trou d’Eau Douce, odkud je případně možné při odlivu přejít na další ostrůvek Ile de l’Est.

Jih
Jižní část ostrova má méně pláží a v některých úsecích pobřeží chybí ochranná korálová bariéra, takže mořský příboj naráží rovnou na skalnaté útesy. Překrásná příroda je zde nejméně dotčena turistickým ruchem. Tato oblast je díky klimatickým podmínkám vhodná pro milovníky jachtingu, windsurfingu a šnorchlování.

Port Luise
Hlavní město (160 tis. obyv.) a největší přístav leží na severozápadním pobřeží ostrova. Bylo založeno roku 1736 francouzským guvernérem Mahé de La Bourdonnais, jehož sochu najdete na nábřeží. Jmenuje se po francouzském králi Ludvíku XV. a je multikulturní: mešity stojí vedle katedrál a čínské pagody vedle buddhistických a hinduistických chrámů.. Zajímavé kostely jsou St. Louis Cathedral (na St. Sir William Newton), St. James Cathedral (na St. Poudriere), Holy Sacrament Church (St. Menagerie), moderní svatyně Pére Laval´s Shrine (v Ste-Croix, na severozápad od centra) a největší mešita na ostrově Jummah (1850). Nábřeží lemuje komplex nákupních megacenter, restaurací, barů a hotelů Le Caudan Waterfront s kasinem. Muzeum Blue Penny střeží světoznámé poštovní známky modrý a červený mauricius. Z palmové promenády jsou přes mrakodrapy vidět hory Moka Range s vrcholy Le Pouce a Pieter Both (800 m n.m.). V parku Le Reduit stojí francouzská koloniální rezidence guvernéra. V muzeu přírodní historie lze vidět exponát vyhynulého ptáka dodo, jenž je národním symbolem. Z pevnosti Fort Adelaide (Citadela, 1835) se nabízí pohled na město, často používaná jako divadlo pod širým nebem nebo místo pro koncerty. Pevnosti byly původně čtyři, ale Fort George, Fort Victoria a Fort William jsou v ruinách. Další atrakce města jsou např. moderní budova parlamentu, pomník královny Viktorie a Čínská čtvrť, rušná oblast malých obchodů, kde lze najít velký výběr koření, oblečení a potravin. Rezidenční čtvrti jsou Beau-Bassin, Rose Hill, Quatre Bornes a Vacoas.

30. květen, 2012