Kuba

Když se řekne Kuba, většina lidí si nejspíš představí horké slunce a plantáře cukrové třtiny, vysoké palmy a křištťálově modré moře. To vše Kuba opravdu je, avšak navíc je zamí s hluboce zakořeněnou smíšenou kulturou tvořenou jak starými tradicemi, tak i novým intelktuálním rozvojem. Jedná se o mladý a vitální ostrov plný hudby a barev, který si stále uchovává svou jedinečnou identitu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Geografie
Kuba je největším ostrovem souostroví Velké Antily a zároveň největší ostrov v Karibiku, táhne se v délce 1200 km a místy je široký až 190 km. Většinu povrchu tvoří nížiny, kromě pohoří Sierra Maestra, kde se nachází i nejvyšší hora ostrova Pico Turquino (1974 m.n.m.) Kromě hlavního ostrova je stát Kuba tvořen přibližně čtyřmi tisíci malých ostrovů a ostrůvků. Druhý největší kubánský ostrov se nazývá Isla de la Juventud (ostrov Mládeže, před revolucí zvaný Ostrov borovic) a leží asi 100 km jižně od západní části ostrova Kuby v zálivu Batabanó. Kuba se skládá ze 15 provincií a jednoho zvláštního okrsku Isla de la Juventud.

Počasí
Podnebí je subtropické až tropické, s průměrnou roční teplotou 25,5 °C a dvěma odlišnými ročními obdobími: období sucha trvá od prosince do dubna, období deštů od května do října. Východ Kuby je teplejší než západ. Díky Golfskému proudu a pasátům („alizé“), vanoucím v létě od severovýchodu a v zimě od jihovýchodu, je kubánské podnebí ze všech karibských ostrovů nejméně horké, přičemž východní část ostrova je teplejší než západní. Nejchladnějším měsícem je únor (v průměru 22 °C), nejteplejšími měsíci červenec a srpen (v průměru 27,5 °C). Období od listopadu do dubna se označuje jako doba sucha, následující květen až říjen jako doba dešťů. Nejedná se o dlouhotrvající deště, ale o krátké vydatné bouřky, kterých je nejvíce v září a říjnu. Případný hurikán hrozí v období od června do listopadu. Sluníčko je prakticky celoroční. Vlhkost vzduchu při pobřeží Atlantiku dosahuje 80 %. Teplota mořské vody u pobřeží neklesá pod 24 °C.

Historie
Před rokem 1492 Kubu obývaly indiánské kmeny Sibonejové, později Tainové a Karibové. V roce 1492 připlul ke kubánským břehům Kryštof Kolumbus. V roce 1511 se Kuba stala španělskou kolinií a zůstala jí po následujících téměř 400 let. Původní černošské obyvatelstvo ostrova bylo zotročeno a otroctví zde přetrvalo až do konce 19. století, kdy se Kuba osvobodila od závislosti na Španělsku. Krátké období byla Kuba pod správou USA. Nezávislý stát Kuba vznikl 20. Května 1902. USA si jako podmínku stažení svých vojsk ponechala v pronájmu vojenskou základnu Guantánamo.
V roce 1933 se k moci dostal generál Fulgencio Batista y Zaldívar. V roce 1956 vypukla kubánská revoluce, která skončila roku 1959 vítězstvím revolucionářů, za pomoci místního lidu. V čele revoluce stáli Che Guevara a Fidel Castro. Castro se okamžite ujal moci. Che Guevara se mezitím stal výcvikovým náčelníkem armády a od roku 1961 ministrem průmyslu. 8. října 1967 byl zastřelen v Bolívii. Jeho jméno se na Kubě stalo symbolem kubánské revoluce. Kuba je jednou z posledních zemí světa ovládanou totalitní komunistickou stranou.

Populace
Kuba je etnicky velmi jednolitá, obývají ji španělsky mluvící Kubánci, pocházející především z obyvatel historického Španělska a černošské západní Afriky. Zemi rasově tvoří především běloši 65,5 %, mulaté 24,86 % a černoši 10,08 %. V zemi žije značná - až 1% - čínská menšina obývající v Havaně vlastní čínskou čtvrť. Původní indiánské kmeny byly v průběhu španělské kolonizace vyhubeny a původní populace již na ostrově neexistují, byť někteří obyvatelé se stále hlásí ke své indiánské krvi.

Ekonomie
Díky centralizovanému řízení státu se ekonomika země zpomalila. Místní hospodářství je sužováno vleklou krizí. Řada firem byla zabavena jejich původním vlastníkům a také nadměrná byrokratizace, jak rozhodování tak i celého plánovacího procesu, vývoji neprospívá. Země pravidelně propadá do potíží podle aktuálně aplikovaných metod stranického vedení (např. ekonomická krize země z roku 1969-70). Krize se prohloubila v roce 1990 po pádu RVHP a totalitních režimů v Evropě, které Kubu sponzorovaly, kdy vyvolala tzv. Zvláštní období (Período especial). Kuba je v současnosti druhou nejchudší zemí Latinské Ameriky před posledním Haiti. Hlavním zdrojem ekonomiky je těžba, zpracování a export niklu a zčásti i kobaltu. V menší míře je těžena ropa. Druhým hlavním zdrojem ekonomiky je cestovní ruch (cca 2 miliony turistů ročně). Třetím zdrojem jsou finanční převody volných měn od Kubánců uprchlých a pracujících v USA. Dřívější hlavní opora ekonomiky, cukrová třtina a výroba cukru je přes masové mobilizace obyvatelstva v době sklizní na ústupu. Je to způsobeno špatnou organizací práce v hospodářství ovládaném komunistickou stranou a důstojníky armády. Kuba, donedávna nazývaná „cukřenka světa“, musí občas cukr i dovážet. Vůči zemi pokračuje hospodářské embargo ze strany USA, které je však postupně omezováno a Spojené státy jsou v současnosti 6. největší dovozce a hlavní dovozce potravin na ostrov. Ze všech dalších zemí světa Kuba dováží i vyváží produkty volně. Embargo je však Kubou silně využíváno propagandisticky a především Fidel Castro mu v minulosti připisoval hlavní roli při krachu kubánské ekonomiky.

Jazyk
Mísním úředním jazykem je španělština, která je závratně rychlá, rytmická a s karibským přízvukem. V hotelích se běžně dorozumíte anglicky, někde též italsky, rusky a německy. Při smlouvání na tržištích se používají kalkulačky nebo papír. Na venkově se anglicky moc dobře nedomluvíte.

Náboženství
Kuba je tradičně katolickou zemí se značným vlivem afrokubánské Santérie vycházející z kultů západoafrického etnika Yoruba. Po revoluci v roce 1959 Kuba silně omezila náboženský život, přestože papírově nadále uznávala svobodu náboženství. Výsledkem této "svobody" byl odchod 80% katolických a protestantských kněžích do USA v letech 1959-61. Věřícím byl zakazován vstup do komunistické strany, v roce 1962 se Kuba oficiálně stala ateistickým národem a od roku 1969 byly v zemi zakázány Vánoce. Ty byly obnoveny byly až v roce 1998 po návštěvě papeže Jana Pavla II. Tenze mezi věřícími a státem mírně poklesly po odchodu Fidela Castra od moci. Katolická církev, především kardinál Ortega osobně, hrály v poslední době jistou roli při propouštění politických vězňů do exilu.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Vízum
Občané ČR potřebují pro vstup na Kubu vízum. Pokud se jedná o turistický pobyt, získáte vízum na kubánském konzulátu v Praze ve formě turistické karty (tarjeta de turista za poplatek), platné 30 dnů. Pokud byste dobu pobytu překročili, ve vašem hotelu vám za poplatek přibližně 25 USD vydají novou kartu. Samozřejmostí je cestovní pas (pasaporte), jehož platnost by měla přesahovat o 6 měsíců datum příletu. Vlastní pas musí mít i děti. Po příletu se vyplňuje imigrační formulář; pečlivě ho uschovejte, protože ho budete potřebovat znovu při opuštění země. Jeho případná ztráta zkomplikuje odjezd či odlet, neboť musíte získat nový, což je spojeno s ověřováním totožnosti turisty v centrální evidenci. Odletová taxa činí 25 USD za osobu, ponechte si odpovídající finanční rezervu.

Clo
Od cla jsou osvobozeny věci osobní potřeby a další předměty do celkové hodnoty 100 USD. Smí se rovněž dovézt 200 cigaret nebo 50 doutníků nebo 250 gramů tabáku a 3 litry vína nebo jiného alkoholu, nesmějí se dovážet potraviny. Zakázán je dovoz videa, přehrávačů DVD, satelitních antén a bezdrátových domácích telefonů. Absolutní zákaz platí pro dovoz a vývoz pornografických časopisů a podobných materiálů, protistátních tiskovin, zbraní, výbušnin a drog. Je rovněž zakázáno dovážet i vyvážet zvířata a rostliny ze seznamu ohrožených druhů CITES, a to ani mrtvé nebo jejich části (krunýře, kůže ap.). Rozhodně se vyvarujte pašování živých zvířat (papoušků, ještěrek, hadů, želv). Můžete dovézt předměty a neobchodní zboží v maximální hodnotě 1000 USD nanejvýš jednou ročně, clo představuje 100 % deklarované hodnoty minus 100 USD. Při dovozu zboží o hodnotě nad 50 USD je třeba vyplnit celní prohlášení, jehož formulář dostanete na požádání na příletovém letišti. K vývozu suvenýrů z moře (mušle, korály ap.) musíte mít účtenku z obchodu. Z Kuby smíte vyvézt bezcelně nejvýše 23 ks doutníků, větší množství musí být v originálním balení a doloženo nákupním paragonem, do něhož prodejce vypisuje i číslo pasu. Je zakázáno vyvážet starožitnosti. Povolen je vývoz maximálně 5000 dolarů, 200 konvertibilních pesos a 100 kubánských pesos.

Časový posun
Kuba používá čas GMT - 5 a zavádí letní čas, avšak ne k témuž datu, jako ČR. Na Kubě je proto vůči ČR o 6 hodin méně, přičemž v období přechodu mezi standardním a letním časem může dojít k posunu o hodinu.

Peníze
Kuba má dvě oficiální měny. Kubánské národní peso (CUP) je určité pouze místním a Konvertibilní peso (CUC) určené pro turisty. Aktuální kurz = 25 CUP : 1 CUC. V některých turistických místech se dá platit eurem (přepočet a vrácení ale v CUC). V značné nevýhodě je americký dolar, kdy se za směnu účtuje 10% navíc.

Kreditní karty
Na Kubě nejsou akceptovány karty vydané v USA, tedy American Express nechte doma. Většina turistických obchodů, stejně tak luxusních hotelů a restaurací, leteckých společností a půjčoven aut ostatní karty akceptuje. Nespoléhejte se jen se na kreditní kartu, ne všude může být akceptována. Pokud platíte kreditní kartou velké částky, budete požádáni o předložení pasu. Bankomaty se stávají součástí kubánského života. Váš hotel bude jistě vědět, jestli je v době vašeho pobytu někde poblíž automat.

Oblečení
Na Kubě je počasí celoročně teplé, vezměte si pohodlné a příjemné oblečení – nejlépe oděvy bavlněné, směsové či ze speciálních „funkčních“ materiálů. Nezapomeňte si s sebou vzít kosmetiku s vysokým ochranným faktorem, pokrývku hlavy, brýle proti slunci a plavky. Hodí se i boty do vody (které lze ale na místě koupit). Přes den využijete láhev na pití, večer oceníte repelenty proti komárům.

Zdravotní péče
Kuba od 1. 5. 2010 bezpodmínečně vyžaduje uzavření cestovního pojištění pro hrazení léčebných výloh na celou dobu pobytu. Cizinci jsou ošetřováni v kvalitní nemocnici ”Clinica Central Cira García”. Ošetření není poskytováno bezplatně, za konzultaci praktického lékaře se platí 25,- USD. Ve větších turistických střediscích jsou obdobné nemocnice pro cizince. Pro cestu na Kubu není předepsáno žádné povinné očkování, doporučené je očkování proti žloutence typu A i B.
K pití nelze používat vodu z místní vodovodní sítě, ale pouze vodu kupovanou v láhvi s neporušeným uzávěrem. Nedoporučuje se konzumace potravin od drobných prodejců na ulici.

Elektřina
Běžné napětí je 110 V/60 Hz, ale většina hotelů už má 220 V. Zásuvky jsou amerického typu (na dva ploché kolíky). Adaptér nutný.

SPORT A AKTIVITY

Potápění
Se svým 5746 km dlouhým pobřežím a více než 4000 malými ostrovy patří Kuba mezi milovníky potápění k nejpopulárnějším místům v Karibiku. Křišťálově čistá voda a rozličná mořská dna dělají z moře podél kubánského pobřeží ráj pro potapěče v průběhu celého roku. Díky korálovému útesu a četným ostrůvkům nejsou podél pobřeží žádné silné proudy a viditelnost pod vodou málokdy klesne pod 40 m. Kromě různých druhů korálů se mohou potapěči na mořském dnu setkat s rohovitkami a houbami, rybami mnoha barev, tarpony, barakudami, mořskými želvami, velkými humry, krásnými sasankami a dokonce i se žraloky.

Surfing a windsurfing
Ideální podmínky pro surfing a windurfing najdete ve všech hlavních plážových resortech ve Varaderu, Guardalavaca, Cayo Largo, Cayo Coco. Vybavení si lze vypůjčit přímo v resortu.

Plachtění
Díky své poloze při ústí do Mexického zálivu představuje Kuba opravdu ideální místo pro zastávku jachet a plachetnic. Většina lodí se plaví v okolí souostroví Archipiélago de los Canarreos, které se rozkládá jižně od hlavního ostrova. Nejvhodnější období pro plachtění je od prosince do dubna, protože tehdy je klima mírné a větry nejsou příliš silné a nevyskytují se bouřky.

Rybaření
Fanoušci rybaření budou na Kubě ve svém živlu. Severozápadní pobřeží se výborně hodí pro mořské rybaření, kde mezi úlovkem objevíte mečouna, tuňáka nebo makrelu. Ryby jako tarpon, lze ulovit spíše u jižního pobřeží. Rybaření je často jednou z mnoha aktivit, kterou vám nabídnout přímo v resortu. Každý rok se zde pořádá soutěž Ernesta Hemingwaye v lovu plachentíka. Její pravidla sestavil právě americký autor.

Golf
Na ostrově naleznete dvě dobrá golfová hřiště. Hřiště Club de Golf Habana s devitijamkovým hřištěm a hřiště Club de Golf Las Americas s osmnáctijamkovým hřištěm. Právě tento sport nabírá na popularitě a uvažuje se o vybudování dalších greenů v hlavních turistických oblastech.

Lov
Kubánci si na lov potrpí a na ostrově je několik lovecých rezervací, kde smí zájemci lovit ptáky a malá zvířata v rámci přísně stanovených pravidel a pod dohledem lesníků. Tyto rezervace se obvykle nacházejí poblíž lagun, jezer nebo útesů a loví se především divoké kachny, sluky, perličky a holubi. V rezervaci si lze veškerou výbavu vypůjčit, jen ceny jsou vysoké. Lovecká sezona trvá od konce října do poloviny března.

Casa de la Trova
Tradiční a intimní kluby jsou podnikem, kde lidé poslouchají živou hudbu, tančí nebo jen relaxují nad koktejlem. Poprvé byly takové kluby v téměř všech hlavních městech provincií otevřeny v roce 1959. V současné době jsou nejdůležitějším místem k setkání s hudbou.

Zábava
V zemi, která vášnivě miluje hudbu, tanec a divado, jsou možnosti vyžití různorodé. Ve všech městech narazíte na tradiční místa, kde to hudbou přímo žije. V resortu je pro Vás připravena show s ukázkou místního folkloru.

Nakupování
Vedle slavných kubánských doutníků a vynikajícího rumu existují i další zajímavé položky, které můžete na Kubě zakoupit: zlaté a stříbrné šperky a ručně vyráběné předměty z místních materiálů dřeva, slámy, mušlí, semínek, hlíny a skla. Mezi časté suvenýry patří i kubánské hudební nástroje. Vhodným suvenýrem může být CD s místní hudbou.

REGIONY, OBLASTI

Havana (provincie La Habana)
Původní městečko Villa San Christóbal de la Habana, založené Diegem Velazquezem, je nyní pulzujícím hlavním městem ostrova. Turisty přitahuje zejména Staré město, zapsané na listinu kulturního dědictví, s mnoha barokními i klasicistními stavbami a bohužel také chátrajícími, kdysi přepychovými šlechtickými paláci, vystavěnými ve zlatých časech, kdy byla Kuba největším exportérem třtinového cukru na světě.

Santa Cruz del Norte (provincie La Habana)
Vyrábí se tu rum značky „Havana club“. V téže provincii jsou pláže Playa Jibacoa (mezi Havanou a Varaderem, ideální pro koupání, vycházky a jízdu na koni a Playa El Salado (ráj pro potápěče) a četné jeskyně v Escaleras de Jaruco.

ZÁPADNÍ KUBA

Piňar del Río (provincie Piňar del Rio)
Hlavní město provincie s pěknou neoklasicistní architekturou má přírodovědecké muzeum, tabákovou továrnu a likérku (Guayabita del Piňar). Zajímavostmi v okolí jsou Cueva del Indio (vápencová jeskyně s plavbou po podzemní říčce), Loma del Fuerte („Kovadlina“, vyhlídka z vrcholu neobvykle tvarované hory), María La Gorda (potápěčské centrum specializované na potápění k vrakům), poloostrov Guanahacabibes (biosférická rezervace UNESCO) a botanická orchideová zahrada Soroa. Národní park a lokalita UNESCO Údolí Viňales, světově významná kulturní krajina, kde se mezi kuželovitými vápencovými věžemi, zvanými mogoty a zarostlými džunglí, pěstuje vynikající tabák. Sušárny tabákových listů, „secadory“, vypadají jako obří stany. V okolí se nacházejí krasové jeskyně a v pohoří Guaniguanico uměle vysázené borové lesy.
Sierra del Rosario (provincie Piňar del Río)
Biosférická rezervace UNESCO. V městečku Las Terrazas stojí za návštěvu historický podnik Cafetal Buena Vista (památka UNESCO), dnes malé muzeum připomínající francouzské pěstitele kávy z počátku 19. století a technologii jejího zpracování.

Isla de La Juventud
„Ostrov mládí“ (5700 km2, 705 tis. obyv.), patřící do souostroví Archipiélago de los Canarreos, je největším z celkového počtu 4200 a ostrůvků, obklopujících hlavní ostrov Kuby. Leží jižně od západního pobřeží a jako pirátské hnízdo (včetně návštěv Francise Drakea) inspiroval Louise Stevensona k napsání románu „Ostrov pokladů“. Obyvatelé se živí pěstováním citrusů, rybolovem, těžbou mramoru, výrobou keramiky a turistickým ruchem. Hlavní atrakcí ostrova je nedotčená příroda (s želvami, leguány a pelikány), panenské pláže a korálové útesy podél Pirátského pobřeží. Malby v jeskyni Punta del Este připomínají původní indiánský kmen Siboney. Na ostrově byl vězněn Fidel Castro. V hlavním městě Nueva Gerona (1802) je Muzeum historie, jež dokumentuje počátky bojů za kubánskou nezávislost. Největší letovisko je Marea del Portillo.
Zajímavostmi jsou ostrůvek Cayo Iguana (přezdívaný „Jurský park“), turistické letovisko Cayo Largo de Sur (s pláží dlouhou 24 km), národní památník El Abra (farma, kde žil národní hrdina José Martí, muzeum), mezinárodní potápěčské centrum El Colony (každoroční soutěž podmořské fotografie), přírodní rezervace Los Indios – San Felipe a mořský národní park Punta Francés.

Cayo Largo
Nejvýchodnější ostrov karibského souostroví Canarreos, jižně od poloostrova Zapata, o rozloze 40 km2, je považován za jeden z nejkrásnějších ostrovů Kuby. Nádherná dlouhá a široká pláž s bílým pískem, pokrývající jeho podstatnou část, je omývána křišťálovým Karibským mořem a spolu s přilehlými ostrůvky je ideální lokalitou pro potápění a šnorchlování. Atrakcí jsou mořské želvy a písčina Playa Sirena, vzdálená pouhých 10 minut plavby. Několik luxusních hotelů poskytuje dokonalé služby a uspokojí i nejnáročnější klientelu.

STŘEDNÍ KUBA – ZÁPAD

Matanzas (provincie Matanzas)
Hlavní město provincie, nazývané „Kubánské Benátky“, protože přes řeky Yumurí a San Juan vede nespočet mostů. Východně odtud je poloostrov Hicacos s letoviskem Varadero, jižně od města poloostrov Zapata, ráj pro milovníky přírody. Památkami jsou 110 metrů vysoký most Bacunayagua s vyhlídkou na údolí Yumurí, Plaza de la Libertad s vládním palácem (1853), klášter Ermita de Montserrat inspirovaný katalánským jmenovcem a Castillo San Severino (1734), jedna z nejvýznamnějších španělských pevností v Americe. Na předměstí je jeskyně Bellamar, se zkamenělinami a nástěnnými malbami. V místě rozvalin Triumvirato, bývalé třtinové plantáži, se odehrálo největší povstání otroků na Kubě (1843).
Přírodní zajímavosti jsou mořský park Cayo Piedras del Norte (ráj pro potápění a šnorchlování) a přírodní park Varahicacos (zahrnující lesy, pobřeží, jezero Mangón a archeologicky významnou jeskyni Ambrosio).

Varadero (provincie Matanzas)
Malá vesnička z roku 1887, jejíž obyvatelé se původně živili získáváním soli z mořské vody, se proměnila v největší kubánské turistické letovisko. Na poloostrově nazývaném Hicacos o délce 19 kilometrů bylo postaveno více než 30 moderních hotelů, nabízejících nejlepší služby. Nejdelší a nejširší pláž ostrova Kuby o délce 12 kilometrů, s bělostným pískem a blankytně modrým mořem, je jednou z nejkrásnějších v karibské oblasti.
Poloostrov Zapata (provincie Matanzas)
Nejrozlehlejší a nejméně dotčené mangrovové bažiny v Karibiku, dnes národní park a biosférická rezervace UNESCO. Zajímavosti jsou vesnice Guamá původních Indiánů Taínos, Laguna de Tésoro (Zátoka pokladů), Santo Tomás y la Salina (rezervace zvěře) a Playa Girón v Bahía de los Cochinos (Zátoce sviní).

Cárdenas (provincie Matanzas)
Městečko, ležící 15 km od Varadero, bývalo nejdůležitějším kubánským exportním přístavem cukrové třtiny. Na náměstí stojí socha Kryštofa Kolumba; na hotelu Dominica byla 19. května 1850 poprvé vyvěšena kubánská vlajka.

Cienfuegos (provincie Cienfuegos)
Hlavní město provincie, karibský přístav založený Francouzi roku 1819, je přezdíván „Perla jihu“. Historické jádro je národní památkou, s pozdní neoklasicistní architekturou, jediným triumfálním obloukem na ostrově, parkem José Martí, katedrálou Nuestra Seňora de la Purísima Conceptión (Neposkvrněného početí, 1870) a promenádou Prado s palmovým stromořadím vedoucím k Palacio del Valle (1917, v maurském stylu). Zajímavé je Muzeum námořní plavby, dva hřbitovy a přívozem dostupná třetí největší koloniální pevnost na Kubě, Castillo Nuestra Seňora de los Angeles de Jagua, postavená v letech 1732 až 1745 na obranu proti pirátům. Najdeme zde též lázně Ciego Montego.
Přírodními zajímavostmi v okolí jsou jeskyně Cueva de Martín Infierno (národní památka, se 67 m vysokým stalagmitem), vodopády El Nicho a 20 km od města vynikající tropická botanická zahrada Jardín Botánico Soledad (1899, 97 ha), specializovaná na palmy.

Villa Clara (provincie Villa Clara)
Hlavní město provincie má přezdívku „Che“, protože se tu odehrála bitva, v níž Ernesto Guevarra zvítězil nad tyranským režimem Fulgencia Batisty. Památky jsou park Leoncillo Vidal a dva pomníky – jednak k založení města v roce 1689 s osmnácti mramorovými sloupy, jednak Guevarrovi. Přírodními zajímavostmi jsou nedaleké lázně Elguea s léčivými prameny, přehrada Hanabanilla (pátá největší na Kubě) a dva ostrovy s pevninou spojenými 48 km dlouhou hrází, Las Brujas a Santa Maria Keys, s nádhernými světležlutými plážemi a křišťálovou vodou.

Remedios (provincie Villa Clara)
Vesnice založená conquistadory 1524, s farním kostelem Iglesia Mayor de San Juan Batista (Jana Křtitele) s těhotnou Pannou Marií a kostelem San Pascual, využívaným jako ubytování a restaurace.

STŘEDNÍ KUBA - VÝCHOD

Sancti Spiritus (provincie Sancti Spiritus)
Nejstarší město kubánského vnitrozemí s historickým jádrem a mostem přes řeku Yayabo. Farní kostel Iglesia Mayor de Espiritus Santo (Svatého ducha), postavený 1522 (třípatrová věž
1680), je nejstarší na ostrově. Dále jsou zajímavé park Serafín Sánchez (národní památka), Plaza de la Caridad se stejnojmenným kostelem (1717) a Muzeum koloniálního umění. Technicky pozoruhodná je přehrada Zaza, největší na Kubě, zadržující přes 1000 miliónů m3 vody.

Trinidad (provincie Sancti Spiritus)
Nejdochovalejší a nejhezčí koloniální město Kuby leží 16 km od karibského pobřeží na úpatí pohoří Sierra del Escambray, v jehož srdci byl vyhlášen národní park Topes de Collantes (800 m n.m.). Nachází se tu nejvyšší kubánský vodopád, El Caburní. Historické jádro Trinidadu (UNESCO) má původní půdorys a domy z 18. století, památky jsou náměstí Plaza Mayor, kostel Santissima Trinidad, palác Cantero (neoklasicistní rezidence s vyhlídkovou věží) a továrnička na doutníky Piro Guinart. Je zde řada muzeí (architektury, archeologie, A. Humboldta a Boje proti banditům – Museo Nacional Lucha Contra Bandidos). Na Plaza de los Artesanos se na tržišti prodávají nejlepší rukodělné výrobky. Místní specialitou je nápoj „canchánchara“ (kančančara), obsahující alkohol, med a citrón.
Přírodní zajímavostí je 16 km vzdálená Playa Ancón, správným jménem Playa María Aguilar na poloostrově Ancón, proslulý široký pás bílého písku s korálovým útesem a ostrůvkem Cayo Blanco.
Údolí cukrových mlýnů (Valle de los Ingenios, provincie Sancti Spiritus)
Místní atrakcí jsou početné bývalé koloniální haciendy a kdysi téměř 50 mlýnů na cukrovou třtinu. Usedlost Manaca Iznaga (1816, UNESCO) se pyšní sedmipatrovou věží (45 m), nabízející úžasnou vyhlídku. Zvon ohlašoval začátek a konec práce otroků na polích.

Cayo Coco
Okouzlující korálový ostrov na severním pobřeží je součástí souostroví Sabana-Camagüey, známého jako Jardines del Rey (Královské zahrady). Tato část Kuby je vyhledávána turisty z celého světa kvůli překrásným plážím s bělostným pískem, nádhernému moři, tropické vegetaci a možnostem rybaření, potápění a safari. Hrází je spojen se zalesněným ostrůvkem Cayo Guillermo.

Ciego de Avila (provincie Ciego de Avila)
Hlavní město provincie založené 1840 se pyšní katedrálou San Eugenio (patron města) a třídou Avenida Independencia. Do nedalekého Morónu lze dojet koňskou drožkou.
Přírodní zajímavostí je Laguna de la Leche, největší přírodní vodní rezervoár na Kubě (66 km2, 1000 milionů m3). Technickou památkou je Trocha Júcaro – Morón, doslova „opevněná cesta“, částečně zrekonstruovaná obranná linie dlouhá 50 km, kterou se Španělé pokoušeli zastavit postup kubánské osvobozenecké armády.

Cayo Paredón Grande (provincie Ciego de Avila)
Je s pevninou spojen silnicí po hrázi, která prochází přes Cayo Coco a Cayo Romano. Má pěkné pláže a maják postavený Číňany (1859).

Camagüey (provincie Camagüey)
Hlavní město provincie a třetí největší město Kuby (300 tis. obyv.), přezdívané „Ciudad de los Tinajones“ dle typických kulatých hliněných džbánů na vodu, bylo založeno roku 1514 pod jménem Santa Maria del Puerto del Príncipe. Má úzké křivolaké uličky a bílé koloniální budovy. Památky jsou kostely San Juan de los Dios (18. stol.), Santo Cristo del Buen Viaje (Kristus dobré cesty), klášter Convento de Nuestra seňora del Carmen a bývalý středověký špitál Ciénaga de Zapata. V okolí jsou dobytkářské ranče a pastviny, a největší mangrovová bažina v Karibiku, s krokodýly, kapustňáky a spoustou ptáků. Po kanálech lze doplout do „typické“ vesnice Indiánů Tainos na březích Laguny de Tésoro (Zátoka pokladů).
Nedalekou zajímavostí je přírodní rezervace Guamá s ostrůvky propojenými dřevěnými lávkami a krokodýlí farma v La Boca. Historicky důležitá je Playa Girón v Zátoce sviní, kde v roce 1961 proběhla neúspěšná invaze kubánských emigrantů podporovaných americkou CIA (Museum Playa Girón).

VÝCHODNÍ KUBA

Bayamo (Provincie Granma)
Hlavní město provincie bylo druhou osadou založenou Diego Velazquezem jako San Salvador de Bayamo. V centrálním parku je pomník kreolského osadníka Carlose Manuela de Céspedes, který daroval svobodu svým otrokům, zformoval armádu, obsadil východní konec ostrova a začal roku 1868 válku se Španěly. Stal se tak „otcem národa“. Další pomník má Perucho Figueres, autor kubánské hymny. Po městě jezdí koňské drožky.
Historicky důležitý je národní park Desembarco de Granma (UNESCO), s krásnou přírodou včetně pláže Las Coloradas, kde u mysu Cabo Cruz přistál dne 2. prosince 1956 s lodí Granma Fidel Castro.

Holguín (provincie Holguín)
Hlavní město provincie zvané „Město parků“ má neoklasicistní katedrálu San Isidoro a muzeum přírodní historie. Turisty přitahuje „Romería del Mayo“ (májová pouť) a v říjnu festival Fiesta de la Cultura Iberoamericana. Vyhlídku na město nabízí hora Loma de la Cruz, na niž vede 458 schodů.
Dalšími zajímavostmi jsou v Bahía de Bariay památník Kryštofa Kolumba (připomínka jeho přistání), replika původní indiánské vesnice a vojenského tábora conquistadorů, v Banes archeologické muzeum (indiánské kultury v Karibiku) a v Bahía de Naranjo akvárium s delfináriem. Cayo Saetía je ostrůvek v ústí zátoky Nipe.

Santiago de Cuba (provincie Santiago de Cuba)
Druhé největší kubánské město (420 tis. obyv.) bylo založeno roku 1510 Diego Velazquezem jako hlavní město ostrova. Leží na úpatí horských masivů Sierra del Cristal a Sierra del Maestra s vrcholem Pico Real del Turquino (1974 m n.m.) v národním parku Turquino. Hory zarostlé zbytky horského mlžného pralesa byly úkrytem rebelů Fidela Castra, odkud 26. července 1953 zaútočili na kasárna Moncada Barracks. Proto je Santiago nazýváno „kolébka revoluce“. S převahou mulatů a díky vlivu francouzských osadníků a Haiťanů, kteří sem přišli v 19. století, je „nejkaribštějším“ městem Kuby. Historické jádro s domy se železnými balkóny a úzkými vnějšími schodišti je chráněno UNESCO (1997). Casa de Diego Velázquez (1516) je nejstarším palácem na Kubě, dnes koloniální muzeum. V muzeu Municipal Bacardí se předvádí proces tradiční výroby třtinového rumu: Emilio Baccardi založil roku 1838 slavnou rumovou značku (Ron Caney rum factory, dnes státní podnik a značka „Caney“). Na hřbitově Santa Ifigenia spočívají významní revolucionáři, v mauzoleu nabalzamovaný José Martí, zakladatel Kuby. Opevněný Castillo de San Pedro de la Roca del Morro (16 – 17. stol., UNESCO), nejzachovalejší španělská pevnost v Karibiku, s příkopem a padacími mosty, dnes mj. muzeum pirátů. Prvním starostou Santiaga byl Hernando Cortez, který později rozvrátil říši Aztéků.
Kultovní památkou a významným poutním místem je Basilika del Cobre (Santuario de la Virgen de la Caridad del Cobre), v lesích 18 km od Santiaga, kam se každoročně koná pouť k soše černé Virgen de la Caridad (Madona dobročinnosti), jež je patronkou Kuby a ochránkyní všech, kdo se plaví po moři. Zázračnou sošku vylovili v 17. století z moře rybáři, kteří ztroskotali a ona jim pomohla doplavat na břeh. Hemingway jí věnoval zlatou medaili, svoji Nobelovu cenu za literaturu (1954).
Parque Baconao je biosférická rezervace a lokalita UNESCO, mezi Sierra Madre a Karibikem. Historicky významná je pláž Daiquiri, kde roku 1898 přistál během španělsko-americké války Teddy Roosevelt.

Guantánamo (provincie Guantánamo)
Vojenská námořní základna USA (Base Aeronal de los Estados Unidos de America, přezdívaná „Gitmo“) leží v rozlehlé stejnojmenné zátoce, široké 9 km a zasahující 20 km do nitra pevniny. Dotčené území mají Spojené státy od kubánské vlády pronajato, ale nájemné každoročně posílané šekem Kuba od roku 1959 odmítá a šeky nejsou předkládány k proplacení, neboť by to znamenalo legitimizaci americké přítomnosti na Kubě a Kubánci americkou základnu prezentují jako „ilegální“. V okolí převažuje suchá krajina s kaktusy a jedna z nejznámějších písní světa, Guantanamera, byla pojmenována právě po tomto nejvýchodnějším regionu Kuby. Mirador de Malones je vyhlídka z kubánského území na americkou námořní základnu Guantánamo. Museum Caimanera dokumentuje historii základny.

Baracoa (provincie Guantánamo)
První osadu na území Nového světa, dnes hlavní město provincie Guantánamo, založili španělští conquistadoři poblíž nejjižnějšího místa Kuby pod horou El Yumpe (Kovadlina). Původní kmeny, až na Yateras, byly vyhubeny: Baracoa vešlo do dějin Kuby největším povstáním původních obyvatel proti španělským dobyvatelům. Náčelník Hatutey raději zemřel v plamenech, než by se nechal zotročit. „La Farola“, přístupová cesta po souši, byla postavena teprve v roce 1965, s úžasnou vyhlídkou ze sedla Altos de Cotilla. V okolí města jsou plantáže kokosových palem, banánovníků a kakaovníků. Krkolomná silnička s výhledy „via escenica“ vede z Baracoa přes hory do Playita de Cajobabo. Zajímavými památkami jsou kostel Nuestra Seňora de la Asunción (Nanebevzetí Panny Marie, s dřevěným křížem, který do Nového světa přivezl Kolumbus roku 1492) a systém tří bývalých pevností, kdy ve Fuerte Matachín (19. stol.) je dnes muzeum historie, ve Fuerte de la Punta restaurace a v El Castillo de Seboruco Santa Bárbara hotel. Večer se všude tančí salsa a proslulé kluby Casa de la Trova a El Rancho praskají ve švech. První týden v dubnu se slaví vylodění generála Macea na pláži Duaba (1895), začátek kubánské války za nezávislost.
Zajímavostmi jsou národní park Alejandro de Humboldt (chrání horské ekosystémy) a Zoologico de Piedra (téměř 300 zvířat vytesaných z kamene).

30. květen, 2012